Open source-folk raser over dansk Microsoft-aftale

Midt i striden om åbne dokumentformater raser de danske open source-leverandører over en ny aftale mellem Microsoft og den danske stat.

Finansministeriet har forhandlet en ny aftale med en række Microsoft-leverandører om de såkaldte Enterprise Agreements (EA), på plads.

"Normalt står staten selv for valg af leverandører, men Finansministeriet har nu valgt at udarbejde en koordineringskøbsaftale for at samle indkøb og derved opnå større rabat, men man kan stadig selv vælge, hvad man vil have," siger Signe Lynggaard Madsen, kontorchef i Finansministeriet.

"Den enkelts statslige institution kan således godt vælge andre produkter enD dem fra Microsoft, der er tale om en mængderabatordning."

Ni ud af ti statslige institutioner benytter Microsofts produkter, og det skal bruges til at presse prisen ned.

Det er dog specielt rabatordningen i aftalen, som har sat sindet i kog hos open source-leverandørernes formand (OSL), Morten Kjærsgaard.

Stavnsbundet af Microsoft

I aftalen står der ifølge OSL, at hvis centraladministrationen tegner aftaler på 42.473 computere, vil prisen på en Enterprise Agreement-fornyelse give en yderligere rabat på 16,5 procent.

I følge Danmarks Statistik var der ved udgangen af 2006 157.000 pc'ere i Staten.

Finansministeriets beslutning betyder, at alle de institutioner, som ønsker at forsætte deres Enterprise-aftaler, vil lægge stort pres på andre institutioner om at gøre det samme for at opnå mængderabatten, siger Kjærsgaard.

Han mener ikke, at besparelsen står mål med den stavnsbinding, som Microsoft opnår ved aftalen.

Ved at indgå treårige aftaler mener han nemlig, at Open XML får en meget stor fordel i forhold til ODF-formatet i slagsmålet om fremtidens åbne standard.

"Samlet betyder det, at Finansministeriet med ét slag sætter hele standard-diskussionen 3 år tilbage - og i praksis begraver den," skriver Morten Kjærsgaard i et notat til samtlige it-ordfører.

Ved at samle licenser i én pakke vurderer Morten Kjærsgaard, at Microsoft binder staten til firmaets produkter og udelukker konkurrerende virksomheder - både Open Source og andre leverandører på SKI-aftalen.

Derved udelukkes Open Document Format (ODF) i praksis også som åbnet dokumentformat.

Bundet i tre år

Enterprise Agreements er en komplet samling programmer fra software-giganten.

Desuden indeholder EA også elementer som licensstyring og en muligheden for at opgradere inden for aftaleperioden, det som regel er på tre år.

Alternativet til Enterprise Agreements er de såkaldte Select-aftaler. Her vælger kunden, selv, hvilke licenser de køber, hvor mange, og i hvor lang tid, de vil have dem.

"Det vil være den bedste løsning for langt de fleste kommuner. Den samlede besparelse ved at tegne Select-aftaler ville være meget større end de rabatter, der nu loves," skriver OSL i notatet til politikerne.

"Ved at ændre måden, hvorpå Microsoft-software generelt og i særdeleshed Office anskaffes så kan offentlige myndigheder realisere en real efterlevelse af B103-intentionerne. Ved at forny og udbygge antallet af Institutioner der gør brug af EA, låses valget af standard reelt til OOXML."

Finansministeriet afviser, at der nogen sammenhæng med åbne standarder.

"Aftalen kommer nu, fordi den gældende SKI-aftale forudsætter, at en eventuel koordineret indkøbsaftale skal være indgået med Microsoft inden 15. juni," siger Signe Lynggaard Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere