Microsoft-venner går i seng med standard-organ

ComputerViews: Rådgivningsgruppen for Dansk Standard, der skal tage stilling til om Open XML skal være en ISO-standard, består af 30 medlemmer. Heraf er 15 Microsoft Gold-partnere. Hvad sker der?

ComputerViews: Når offentligt ansatte danskere fra 2008 klikker sig ind i et tekstdokumentet, skal programmerne på computeren bygge på åbne standarder.

Regeringen har vedtaget, at både ODF og Open XML skal understøttes som dokumentstandard, men Microsofts format mangler stadig den sidste blåstempling i form af en ISO-godkendelse som åben standard.

Microsofts dokumentstandard er blevet godkendt som åben standard af Ecma og er nu måske også på vej som åben ISO-standard. Standarden er nemlig sendt til offentlig høring i 30 lande, herunder Danmark.

2. juli 2007 afsluttes den danske høringsrunde, men Open XML-modstanderne påpeger, at der er lidt for mange Microsoft-interessenter i det rådgivende udvalg. Hvilket de mener kan blive et problem for beslutningsprocessen.

Fare for blokafstemning

Den endelige udformning af Open XML afhænger af de kommentarer, der indløber i høringsperioden.

Danske kommentarer til høringsforslaget behandles i Dansk Standards udvalg for dokumentstandarder.

Udvalget består af 30 repræsentanter, og der er følgende firmaer og organisationer, som skal komme med kommentarer:

CBS, Microsoft, Netcompany, Conzern, Thydata, ITEK, IBM, KMD, IT og telestyrelsen, NNIT, Tectura, PKF Consulting, Avanade, Sirius IT, TOPNORDIC, Dansk IT, Traen Informationssystemer, OSL, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Liga, Fujitsu, Oracle, Sun Microsystems, DKUUG, Århus Kommunes 5. magistrat (Børn og Unge) og Danmarks Tekniske Universitet.

På noooxml.org, der er open XML-modstandernes websted, har man opgjort, at af de 30 medlemmer i rådgivningsgruppen for Dansk Standard, er ikke mindre end 15 Microsoft gold partnere og én Microsoft Business Solution partner. Herudover indgår Microsoft selv i gruppen.

Fordelingen er ifølge noxml.org således:

Microsoft Gold partnere:
Netcompany, Conzern, KMD, NNIT, Tectura, Avanade, Siruis IT, TOPNORDIC, Traen Informationssyetemer, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Fujitsu.

Microsoft Business Solution partner:
Thydata.

Troværdig rådgivning

Alle kan naturligvis kommentere udkastet til standarden, og det er så standardiseringsorganisationernes opgave at sikre størst mulig konsensus om den endelige standard, men sammensætningen af gruppen efterlade en risiko for en blokafstemning.

Og det bør Dansk Standard være meget opmærksom på, hvis man vil have en troværdig rådgivningsproces som slut resultat.

De danske holdninger til høringsforslaget til Open XML-standarden indgår på lige fod med de øvrige internationale kommentarer, men har en særlig signalværdi grundet den hjemlige politiske beslutning om, at offentlige institutioner skal indføre åbne standarder fra 2008.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere