Microsoft-venner går i seng med standard-organ

ComputerViews: Rådgivningsgruppen for Dansk Standard, der skal tage stilling til om Open XML skal være en ISO-standard, består af 30 medlemmer. Heraf er 15 Microsoft Gold-partnere. Hvad sker der?

ComputerViews: Når offentligt ansatte danskere fra 2008 klikker sig ind i et tekstdokumentet, skal programmerne på computeren bygge på åbne standarder.

Regeringen har vedtaget, at både ODF og Open XML skal understøttes som dokumentstandard, men Microsofts format mangler stadig den sidste blåstempling i form af en ISO-godkendelse som åben standard.

Microsofts dokumentstandard er blevet godkendt som åben standard af Ecma og er nu måske også på vej som åben ISO-standard. Standarden er nemlig sendt til offentlig høring i 30 lande, herunder Danmark.

2. juli 2007 afsluttes den danske høringsrunde, men Open XML-modstanderne påpeger, at der er lidt for mange Microsoft-interessenter i det rådgivende udvalg. Hvilket de mener kan blive et problem for beslutningsprocessen.

Fare for blokafstemning
Den endelige udformning af Open XML afhænger af de kommentarer, der indløber i høringsperioden.

Danske kommentarer til høringsforslaget behandles i Dansk Standards udvalg for dokumentstandarder.

Udvalget består af 30 repræsentanter, og der er følgende firmaer og organisationer, som skal komme med kommentarer:

CBS, Microsoft, Netcompany, Conzern, Thydata, ITEK, IBM, KMD, IT og telestyrelsen, NNIT, Tectura, PKF Consulting, Avanade, Sirius IT, TOPNORDIC, Dansk IT, Traen Informationssystemer, OSL, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Liga, Fujitsu, Oracle, Sun Microsystems, DKUUG, Århus Kommunes 5. magistrat (Børn og Unge) og Danmarks Tekniske Universitet.

På noooxml.org, der er open XML-modstandernes websted, har man opgjort, at af de 30 medlemmer i rådgivningsgruppen for Dansk Standard, er ikke mindre end 15 Microsoft gold partnere og én Microsoft Business Solution partner. Herudover indgår Microsoft selv i gruppen.

Fordelingen er ifølge noxml.org således:

Microsoft Gold partnere:
Netcompany, Conzern, KMD, NNIT, Tectura, Avanade, Siruis IT, TOPNORDIC, Traen Informationssyetemer, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Fujitsu.

Microsoft Business Solution partner:
Thydata.

Troværdig rådgivning
Alle kan naturligvis kommentere udkastet til standarden, og det er så standardiseringsorganisationernes opgave at sikre størst mulig konsensus om den endelige standard, men sammensætningen af gruppen efterlade en risiko for en blokafstemning.

Og det bør Dansk Standard være meget opmærksom på, hvis man vil have en troværdig rådgivningsproces som slut resultat.

De danske holdninger til høringsforslaget til Open XML-standarden indgår på lige fod med de øvrige internationale kommentarer, men har en særlig signalværdi grundet den hjemlige politiske beslutning om, at offentlige institutioner skal indføre åbne standarder fra 2008.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.