Artikel top billede

Skoleleder Troels Ravn overtager posten som it-ordfører for Socialdemokraterne.

Tager partierne overhovedet it alvorligt?

ComputerViews: Den ene analyse efter den anden, siger at it skal være forankret så tæt på topledelsen som muligt. Men det er overhovedet ikke slået igennem blandt Folketingets partier.

ComputerViews: It skal forankres i direktionen, lyder det i den private sektor og efterhånden også i det offentlige.

Onsdag udkom årets IT i Praksis-rapport fra Rambøll Management igen med mantraet "it skal tæt på toppen".

Men hvornår vil politikerne følge det eksempel og gøre it-ordførerskabet til en del af gruppeledelsen?

Ikke foreløbig, hvis man læser signalerne fra den socialdemokratiske folketingsgruppes sommermøde i Holstebro onsdag.

Useriøst skær

It-politikken får et useriøst skær, når man ser den stoleleg, som får socialdemokraterne til at udskifte deres it-ordfører, Sophie Hæstorp-Andersen, efter kun fire måneder på posten.

Forklaringen er formentlig, at Socialdemokraterne synes, hun har for meget talent til at blive spildt på noget så ubetydeligt som it.

Det er i hvert fald indtrykket man får, når posten går til Troels Ravn, som ikke tidligere har beskæftiget sig med området.

Troels Ravn kan sikkert med tiden udvikle sig til en god ordfører. Problemet er sådan set ikke Troels Ravn. Det er snarere ordførerskabets status, der er problemet.

Sekunda-ordførerskab

For selv om Danmarks fremtid på mange måder afhænger af den gode it-udnyttelse, bliver it-ordførerskabet regnet for et sekunda-ordførerskab i den politiske pyramide.

Det burde være eftertragtet at være politikskabende på et område, som er i rivende udvikling og er med til at tegne det højteknologiske videnssamfund, som politikerne ikke kan få nok af i skåltalerne.

Signalværdien er ikke god, når de øvrige partier har markante ordførere, som Venstres Michael Aastrup Jensen, tidligere Randers-borgmester, og De Radikale har Morten Helveg-Petersen, som har markeret sig trods lidt skrammer, da han for nylig tabte valget om at blive næstformand i sin gruppe.

Sjovt nok tabte han til Morten Østergaard, der har været partiets digitaliserings- og teleordfører.

Hos Dansk Folkeparti er Morten Messerschmidt tilbage, efter forårets turbulens, hvor han blev beskyldt for i fuldskab at have hyldet nazismen.

Beksyldningerne faldt fra hinanden og Morten Messerschmidt vil formentlig fortsat give partiet en profil på it-området. SF og De Konservative har mere afdæmpede ordførere.

Kristian Jensen

En enkelt politiker er både undtagelsen og reglen. I regeringen sidder den tidligere it-ordfører, Venstres Kristian Jensen som øverste chef for skatteområdet, der er et af de mest digitaliserede områder overhovedet.

Trods ministerens erfaringer på it-området er digitaliseringen af SKAT ikke gået fri af problemer og kritik.

It-ordførerskabet er et begynderordførerskab, men det tager mere end fire måneder at opnå den indsigt, som skal til for at træffe beslutninger, der har store konsekvenser for driften af Danmarks offentlige sektor.

Det er beslutninger, som flytter rundt på milliarder af kroner. Beslutninger, som selv de erfarne folk i videnskabsudvalget har svært ved at gennemskue.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere