Leder: Overvågningens pris

Computerworld mener: Seks år efter terrorangrebet mod World Trade Center står vi med et overvågningsapparat, hvis lige vi aldrig har set før. Er det godt?

Computerworld mener: Danmark føler fortsat efterdønningerne fra terroranslaget mod World Trade Center i New York den 11. september for seks år siden.

Efter flere års lovgivningsarbejde er den sidste brik i den danske terrorlovgivning nu på plads.

Resultatet bliver en detaljeret kortlægning af danskernes samtaler og kommunikation via internettet og telefonen.

Fra midten af september skal tusinder af danske virksomheder minutiøst registrere al datatrafik fra telemaster og internetudbyderes logfiler.

Enestående indblik

Det skaber i sig selv et enestående indblik i danskernes adfærd på de elektroniske net.

Men implementeringen af logningsbekendtgørelsen er ikke hele historien om vores gennemovervågede samfund.

Big Brother, det allestedsnærværende overvågningssamfund, er ikke længere en spekulativ fremtidstrussel, men en konkret nutidsrealitet.

Videokameraer og avanceret teknologi holder i hidtil uset omfang øje med alle borgere, som det fremgår af Computerworlds nye artikelserie om perspektiverne af det nye danske overvågningssamfund.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om den massive overvågning overhovedet er et problem.

Flere meningsmålinger har fastslået, at danskernes tiltro til offentlige myndigheder er stor, og lysten til at føle sig tryg gennem overvågning er markant. Den store danske antiterror-lovpakke blev gennemført med bred politisk opbakning, uden nogen større folkelig interesse og debat.

Skred

Men trangen til tryghed og tilliden til, at vi har et samfund, som kun vil os det bedste, rokker ikke ved, at der i de senere år er sket et grundlæggende skred i balancen mellem på den ene side behovet for at kunne opspore terrorister og grov kriminalitet – og på den anden side hensynet til privatlivets fred, som er forankret i ukrænkelige menneskerettigheder.

Danmark ligger desværre allerede i dag godt til på ranglisten over lande med de værste overtrædelser af borgerrettigheder – og med den nye terrorlovgivning har vi gode forudsætninger for at rykke endnu længere op ad den liste.

Vi må nødvendigvis – og anstændigvis – sætte perspektiverne af det nye danske overvågningssamfund til debat, frem for ukritisk at antage, at mere overvågning er mere tryghed.

Hvor har vi den nødvendige debat om de teknologiske valg, når it-systemer bliver taget i brug i logningens tjeneste?

Hvor er de nødvendige analyser, der kan afdække, om de massive investeringer i overvågningsteknologi og de økonomiske byrder, der pålægges telesektoren og andre virksomheder, giver økonomisk mening?

Hvem overvåger dem, der våger over os?

Hvordan kan vi vide, at den massive overvågning og alle de data, den genererer, ikke med tiden bliver genstand for misbrug? Samfundsregimer ændrer sig, politiske ideologier skifter.

I de seks år siden 11. september forandrede verden, har justitsminister Lene Espersen (K) gang på gang ladet vægtskålen vippe i retning af efterforskningsmyndigheders behov.

Det er ikke vanskeligt at forstå. Men nu står vi med et massivt overvågningsapparat, hvis lige vi aldrig før har oplevet.

Derfor har vi også et helt åbenlyst behov for at nyvurdere balancen mellem tryghed og sikkerhed på den ene side og basale borgerrettigheder og økonomisk fornuft på den anden – og drøfte med hvilke midler vi sikrer den balance.

Fru justitsminister, lad os tage bindet af øjnene og beskue det nye overvågningssamfund med et åbent sind.

Læs meget mere om overvågningssamfundet i Computerworld i den kommende tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere