Artikel top billede

EU vil overvåge flypassagerer

Med henvisning til de danske anholdelser af to formodede terrorister sætter Europa-Kommissionen nu atter fokus på overvågning og registrering af flypassagerer.

Europa-Kommissionen er igen på banen med nye forslag til en registreringsdatabase af flypassagerer efter amerikansk forbillede.

Initiativet huer ikke flere af de europæiske parlamentarikere. De er nemlig modstandere af ideen om at dele informationer på denne vis.

Og det kan juraprofessor Peter Blume god forstå.

"Oplysningerne kan benyttes til at frembringe profiler af den enkelt rejsende, og det kan mange finde krænkende. Samtidig kan oplysningerne være følsomme," siger han.

Han mener dog ikke, at det på overfladen vil påvirke den almindelige danskers rejse til andre EU-lande, men hedder man ikke lige Jens Jensen, kan der godt opstå problemer.

"Har man eksempelvis et arabisk-klingende navn, kan det godt få betydning for indrejsen," siger Peter Blume.

Ny benzin på bålet

I sin tale til Europa Parlamentet den 5. september "EU counter-terrorism strategy" sagde Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, at han er overbevist om, at man kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere.

Han siger, at de terror-sager, der netop har været i blandt andet Danmark er synlige beviser på, at der skal strammes op på sikkerheden.

Han siger desuden, at der arbejdes på en handlingsplan i form af en sikkerhedspakke.

Sikkerhedspakken vil blandt andet indeholde en EU-strategi angående sikkerheden omkring sprængstoffer, redskaber til at bekæmpe terrorisme, der foregår via internettet samt en Passengers Name Record-database for Europæere.

Der er således igen kastet benzin på den ulmende registreringsdebat.

Hvad skal du have at spise?

Efter terrorangrebene den 11. september 2001 vedtog USA en lovgivning, der give de amerikanske myndigheder elektronisk adgang til oplysningerne i luftfartsselskabernes reservations- og afgangskontrolsystemer. Der går under betegnelsen Passenger Name Records (PNR).

De konkrete registreringer i PNR går blandt andet på, at USA kontrollerer passagerernes valg af menu for at identificere muslimer, opbevarer e-mailadresser og kreditkortoplysninger.

Det er disse tanker, der efter Franco Frattinis mening nu skal danne grundlaget for den europæiske version af databasen.

Amerikanerne begrunder registreringerne af de mange oplysninger med, at skal hjælper med at identificere terrormistænkte.

Juraeksperten er dog skeptisk overfor et registers evne til at forebygge terror.

"Jeg tvivler på, at oplysningerne kan have en forebyggende virkning på terror-angreb," siger Peter Blume.

"I opklaringsarbejdet kan oplysningerne måske give mening."

Data gemmes i 40 år

Flere europæiske politikere har da også været stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe man må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, der ikke er blevet løst.

Til sammenligning mener amerikanerne mener, at den nødvendige registreringsperiode er på 40 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere