EU vil overvåge flypassagerer

Med henvisning til de danske anholdelser af to formodede terrorister sætter Europa-Kommissionen nu atter fokus på overvågning og registrering af flypassagerer.

Europa-Kommissionen er igen på banen med nye forslag til en registreringsdatabase af flypassagerer efter amerikansk forbillede.

Initiativet huer ikke flere af de europæiske parlamentarikere. De er nemlig modstandere af ideen om at dele informationer på denne vis.

Og det kan juraprofessor Peter Blume god forstå.

"Oplysningerne kan benyttes til at frembringe profiler af den enkelt rejsende, og det kan mange finde krænkende. Samtidig kan oplysningerne være følsomme," siger han.

Han mener dog ikke, at det på overfladen vil påvirke den almindelige danskers rejse til andre EU-lande, men hedder man ikke lige Jens Jensen, kan der godt opstå problemer.

"Har man eksempelvis et arabisk-klingende navn, kan det godt få betydning for indrejsen," siger Peter Blume.

Ny benzin på bålet
I sin tale til Europa Parlamentet den 5. september "EU counter-terrorism strategy" sagde Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, at han er overbevist om, at man kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere.

Han siger, at de terror-sager, der netop har været i blandt andet Danmark er synlige beviser på, at der skal strammes op på sikkerheden.

Han siger desuden, at der arbejdes på en handlingsplan i form af en sikkerhedspakke.

Sikkerhedspakken vil blandt andet indeholde en EU-strategi angående sikkerheden omkring sprængstoffer, redskaber til at bekæmpe terrorisme, der foregår via internettet samt en Passengers Name Record-database for Europæere.

Der er således igen kastet benzin på den ulmende registreringsdebat.

Hvad skal du have at spise?
Efter terrorangrebene den 11. september 2001 vedtog USA en lovgivning, der give de amerikanske myndigheder elektronisk adgang til oplysningerne i luftfartsselskabernes reservations- og afgangskontrolsystemer. Der går under betegnelsen Passenger Name Records (PNR).

De konkrete registreringer i PNR går blandt andet på, at USA kontrollerer passagerernes valg af menu for at identificere muslimer, opbevarer e-mailadresser og kreditkortoplysninger.

Det er disse tanker, der efter Franco Frattinis mening nu skal danne grundlaget for den europæiske version af databasen.

Amerikanerne begrunder registreringerne af de mange oplysninger med, at skal hjælper med at identificere terrormistænkte.

Juraeksperten er dog skeptisk overfor et registers evne til at forebygge terror.

"Jeg tvivler på, at oplysningerne kan have en forebyggende virkning på terror-angreb," siger Peter Blume.

"I opklaringsarbejdet kan oplysningerne måske give mening."

Data gemmes i 40 år
Flere europæiske politikere har da også været stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe man må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, der ikke er blevet løst.

Til sammenligning mener amerikanerne mener, at den nødvendige registreringsperiode er på 40 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.