EU vil overvåge flypassagerer

Med henvisning til de danske anholdelser af to formodede terrorister sætter Europa-Kommissionen nu atter fokus på overvågning og registrering af flypassagerer.

Europa-Kommissionen er igen på banen med nye forslag til en registreringsdatabase af flypassagerer efter amerikansk forbillede.

Initiativet huer ikke flere af de europæiske parlamentarikere. De er nemlig modstandere af ideen om at dele informationer på denne vis.

Og det kan juraprofessor Peter Blume god forstå.

"Oplysningerne kan benyttes til at frembringe profiler af den enkelt rejsende, og det kan mange finde krænkende. Samtidig kan oplysningerne være følsomme," siger han.

Han mener dog ikke, at det på overfladen vil påvirke den almindelige danskers rejse til andre EU-lande, men hedder man ikke lige Jens Jensen, kan der godt opstå problemer.

"Har man eksempelvis et arabisk-klingende navn, kan det godt få betydning for indrejsen," siger Peter Blume.

Ny benzin på bålet
I sin tale til Europa Parlamentet den 5. september "EU counter-terrorism strategy" sagde Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, at han er overbevist om, at man kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere.

Han siger, at de terror-sager, der netop har været i blandt andet Danmark er synlige beviser på, at der skal strammes op på sikkerheden.

Han siger desuden, at der arbejdes på en handlingsplan i form af en sikkerhedspakke.

Sikkerhedspakken vil blandt andet indeholde en EU-strategi angående sikkerheden omkring sprængstoffer, redskaber til at bekæmpe terrorisme, der foregår via internettet samt en Passengers Name Record-database for Europæere.

Der er således igen kastet benzin på den ulmende registreringsdebat.

Hvad skal du have at spise?
Efter terrorangrebene den 11. september 2001 vedtog USA en lovgivning, der give de amerikanske myndigheder elektronisk adgang til oplysningerne i luftfartsselskabernes reservations- og afgangskontrolsystemer. Der går under betegnelsen Passenger Name Records (PNR).

De konkrete registreringer i PNR går blandt andet på, at USA kontrollerer passagerernes valg af menu for at identificere muslimer, opbevarer e-mailadresser og kreditkortoplysninger.

Det er disse tanker, der efter Franco Frattinis mening nu skal danne grundlaget for den europæiske version af databasen.

Amerikanerne begrunder registreringerne af de mange oplysninger med, at skal hjælper med at identificere terrormistænkte.

Juraeksperten er dog skeptisk overfor et registers evne til at forebygge terror.

"Jeg tvivler på, at oplysningerne kan have en forebyggende virkning på terror-angreb," siger Peter Blume.

"I opklaringsarbejdet kan oplysningerne måske give mening."

Data gemmes i 40 år
Flere europæiske politikere har da også været stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe man må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, der ikke er blevet løst.

Til sammenligning mener amerikanerne mener, at den nødvendige registreringsperiode er på 40 år.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan får du overblikket over hele dit it-landskab
Få adgang til seks konkrete use cases og fokusområder der hjælper dig med at skabe overblik over dit samlede it-landskab. For hver use case er der en række gode spørgsmål, du bør stille dig selv og erfaringer du kan lære af. Blandt andet erfaringer med overraskende opdateringer, ældre enheder eller ukendte enheder på netværket.