EU vil overvåge flypassagerer

Med henvisning til de danske anholdelser af to formodede terrorister sætter Europa-Kommissionen nu atter fokus på overvågning og registrering af flypassagerer.

Europa-Kommissionen er igen på banen med nye forslag til en registreringsdatabase af flypassagerer efter amerikansk forbillede.

Initiativet huer ikke flere af de europæiske parlamentarikere. De er nemlig modstandere af ideen om at dele informationer på denne vis.

Og det kan juraprofessor Peter Blume god forstå.

"Oplysningerne kan benyttes til at frembringe profiler af den enkelt rejsende, og det kan mange finde krænkende. Samtidig kan oplysningerne være følsomme," siger han.

Han mener dog ikke, at det på overfladen vil påvirke den almindelige danskers rejse til andre EU-lande, men hedder man ikke lige Jens Jensen, kan der godt opstå problemer.

"Har man eksempelvis et arabisk-klingende navn, kan det godt få betydning for indrejsen," siger Peter Blume.

Ny benzin på bålet
I sin tale til Europa Parlamentet den 5. september "EU counter-terrorism strategy" sagde Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU, at han er overbevist om, at man kan nå til enighed om nogle retningslinjer for håndteringen af fortrolige oplysninger om europæiske borgere.

Han siger, at de terror-sager, der netop har været i blandt andet Danmark er synlige beviser på, at der skal strammes op på sikkerheden.

Han siger desuden, at der arbejdes på en handlingsplan i form af en sikkerhedspakke.

Sikkerhedspakken vil blandt andet indeholde en EU-strategi angående sikkerheden omkring sprængstoffer, redskaber til at bekæmpe terrorisme, der foregår via internettet samt en Passengers Name Record-database for Europæere.

Der er således igen kastet benzin på den ulmende registreringsdebat.

Hvad skal du have at spise?
Efter terrorangrebene den 11. september 2001 vedtog USA en lovgivning, der give de amerikanske myndigheder elektronisk adgang til oplysningerne i luftfartsselskabernes reservations- og afgangskontrolsystemer. Der går under betegnelsen Passenger Name Records (PNR).

De konkrete registreringer i PNR går blandt andet på, at USA kontrollerer passagerernes valg af menu for at identificere muslimer, opbevarer e-mailadresser og kreditkortoplysninger.

Det er disse tanker, der efter Franco Frattinis mening nu skal danne grundlaget for den europæiske version af databasen.

Amerikanerne begrunder registreringerne af de mange oplysninger med, at skal hjælper med at identificere terrormistænkte.

Juraeksperten er dog skeptisk overfor et registers evne til at forebygge terror.

"Jeg tvivler på, at oplysningerne kan have en forebyggende virkning på terror-angreb," siger Peter Blume.

"I opklaringsarbejdet kan oplysningerne måske give mening."

Data gemmes i 40 år
Flere europæiske politikere har da også været stærke modstandere af at dele deres borgeres private oplysninger med andre lande.

Spørgsmålet om hvor længe man må opbevare fortrolige data om europæiske passagerer, har været et af konfliktens knudepunkter, der ikke er blevet løst.

Til sammenligning mener amerikanerne mener, at den nødvendige registreringsperiode er på 40 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.