Storforbrugere af internet risikerer ekstraregning

Operatørerne sælger sælger en discountvare som om det var en luksusvare. I fremtiden skal vi betale for Quality of Service, mener ekspert.

Internetkunder kan snart risikere at skulle betale ekstra for at få lov til at bruge deres internetforbindelse fuldt ud.

Det betyder at der skal betales ekstra for faktisk at benytte forbindelsen til grænsen, selvom en kunde har en flatrate forbindelse på eksempelvis 10 megabit per sekund.

Det vurderer John Strand, der er direktør hos konsulentfirmaet Strand Consult.

"Jeg tror vi vil opleve, at Quality of Service bliver et produkt. Du har op til en eller anden båndbredde, men vil du have garanti, Quality of service, så er det noget du skal betale ekstra for," siger John Strand.

Mangel på båndbredde

Problemet er, at internetudbyderne på sigt risikerer at løbe tør for båndbredde, fordi video, film og spil på nettet får forbruget til at stige. Og det vil give kapacitetsproblemer, spår det New York-baserede analysehus ABI Reseach.

I USA har problemet allerede fået internetfirmaet Comcast til at lukke for enkelte kunders forbindelse til nettet, fordi selskabet mener, at det store forbrug sænker farten på nettet for andre kunder, skriver Washington Post.

Hos den danske internetleverandør Fullrate betragter man kundenes internetforbrug på samme måde som en restaurant ser på et tag selv-bord, forklarer marketingdirektør Peter Mægbæk Madsen.

"Det kan godt være at der er en kraftig herre tømmer hele fadet og at andre blot tager en pindemad. Og sådan lader vi det være. For det er ad libitum, og det er flatrate vi sælger," siger Peter Mægbæk Madsen.

Undersøger mistænkeligt forbrug

Derfor kender man godt til kunder som bruger deres kapacitet fuldt ud. Og firmaet undersøger da også jævnligt forbrug, som har en mistænkelig adfærd.

Ifølge direktøren sker det typisk, hvis kunderne bruger forbindelsen til grænsen hele tiden. Nogen gange viser det sig at en kunde snyder ved at dele med andre eller ved at bruge forbindelsen professionelt.

"Vi laver ikke razziaer. Vi holder øje med det, når nogen bruger voldsomt meget båndbredde," siger Peter Mægbæk Madsen.

Hos konkurrenten Cybercity har man ikke set storforbrugere som et problem i de sidste mange år, fortæller pressechef Peter Glüsing.

"Vi lader kunderne bruge deres abonnement og forbindelser så meget som de har lyst til, og vi blander os ikke," siger Peter Glüsing.

Der bliver lukket for forbindelser

Men ifølge teleanalytiker Torben Rune fra konsulentfirmaet Netplan er det ikke alle internetoperatører, der har den samme holdning til kundernes dataforbrug.

Han fortæller, at der findes internetoperatører, som lukker for kundernes forbindelser.

"De siger det bare ikke til deres kunder," siger Torben Rune.

Ifølge analytikeren foregår det typisk ved at operatørerne følger med i kundernes internetforbrug løbende.

Opdager udbyderen et unormalt højt forbrug, kontakter operatøren kunden for at spørge, om man kan tilbyde et andet produkt, hvor forbruget ikke har så stor en betydning, forklarer Torben Rune.

"Min fornemmelse er, at alle danske operatører, der tilbyder internetadgang til erhvervs- og privatkunder, foretager tjek og kontroller," siger Torben Rune.

Overbooker linier fra central

Problemet er ifølge teleanalytikeren, at operatørerne typisk dimensionerer bredbåndsnetværkene, så de kan håndtere et normalforbrug fornuftigt. Der betyder at kunder i samme område typisk deler en linie væk fra centralen.

"Der er en hvis form for overbookning. Og den overbookningsfaktor går i stykker, hvis en kunder bruger al båndbredden," siger Torben Rune.

Ifølge Torben Rune er problemet at operatørerne sælger en discountvare som om det var en luksusvare.

Derfor burde branchen ifølge Torben Rune blive bedre til at forklare kunderne, hvad de egentlig køber. Dermed efterlyser han en differentiering, så forskellene i kvalitet blev eksponeret.

"Jeg tror ikke, der er ret mange kunder, der er klar over, hvilke begrænsninger der ligger i en ganske almindelig ADSL-linie," siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere