Artikel top billede

London blev 7. juli 2005 ramt af terrorangreb. EU-Kommisionen foreslår, at der lukkes for adgangen til internetsider, som kan bruges af terrorister.

EU vil forbyde terrorsøgninger på nettet

EU vil forbyde internetsider med bombeinstruktioner. Samtidig skal der lukkes for at kunne søge på terrorrelaterede ord. Meget betænkeligt siger flere danske eksperter.

Der skal lukkes for internetsider og søgninger, som kan bruges af terrorister. Så klart er budskabet fra EU-kommissionen.

"Internetudbydere skal forhindre adgangen til alle sider, der indeholder instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe," siger Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU i et interview til nyhedsburesuet Reuters.

"Jeg vil desuden sørge for at udarbejde en klar plan for, hvordan man kan bruge teknologien til at forhindre, at man kan søge på farlige ord som bombe, dræbe eller terrorisme," siger Frattini.

Kold skulder

EU-Kommissærens forslag modtages dog med forbehold blandt danske eksperter

"Et sådant forslag kan være en glidebane i retning af politisk censur," siger Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Dansk Journalisthøjskole.

Oluf Jørgensen siger, at der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, og at disse grænser skal gå hånd i hånd med et lands lovgivning. Han mener dog, at Kommisionens forslag kan ryge uden for den kategori.

"Det er ikke muligt, at definere en række ord, som der ikke må søges på uden, at det er et reelt indgreb i ytringsfriheden. Vi skal ikke have en EU-kommission til at blande sig i disse spørgsmål: Vores demokrati er et nationalt anliggende," siger han.

Ikke teknisk muligt

Frattini mener, at EU skal udstikke principperne for blokering af information, men at det praktiske arbejde skal udføres i de enkelte medlemslande.

TDC oplyser, at det teknisk set godt kan lade sig gøre at spærre for sådanne sider.

Det kræver dog, at man manualet kigger alle websiderne igennem, vurderer om de indeholder farlige oplysninger og efterfølgende spærrer dem på samtlige DNS-servere i verden.

Med hensyn til begrænsninger af søgninger i søgemaskiner forholder det sig anderledes.

"I øjeblikket er det ikke teknisk muligt at begrænse søgninger på denne måde," siger Mikkel deMib Svendsen er direktør i firmaet Demib.com, som beskæftiger sig med markedsføring i søgemaskiner.

"Afsætter man midlerne til det, kan det naturligvis lade sig gøre, men det bliver svært at effektuerer i lande, som ligger uden for EU, med mindre vi gør som i Kina. Jeg tror dog, det er de færreste, som ønsker et filter efter kinesisk forbillede lagt rundt om den europæiske region."

Vil spærre for mange sider

Frattini vil fremlægge et forslag til medlemslandene først i november som en del af en anti-terrorpakke.

EU-kommissæren mener, at internettet er blevet et meget vigtigt redskab for militante grupper, der bruger det til at dele know-how, spreder propaganda og koordinere terrorceller.

Frattini mener ikke, at det vil betyde noget for ytringsfriheden, hvis man spærrer adgangen for søgninger på specifikke ord på nettet

"Ærligt talt, kan jeg ikke se, at instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe, har noget at gøre med ytringsfrihed eller informationsfrihed," siger han.

"Den rigtige balance er at prioritere beskyttelsen af rettigheder – først og fremmest retten til livet," siger Frattini.

Voldsom effekt på ytringsfrihed

En dansk ekspert i ytringsfrihed er dog bekymret for Frattinis forslag.

"Jeg er betænkelig ved et generelt forbud, der vil ramme så bredt som dette. Det vil have en voldsom effekt på ytringsfriheden fordi begrænsningerne på sådanne ord vil medføre at søgninger på mange andre områder vil blive begrænset," siger Anne Louise Schelin, Chefjurist i Dansk journalistforbund og ekspert i mediejura og ansvar på Internet.

Dette synspunkt bakkes op af søgeeksperten.

"Der er ingen tvivl om, at et sådant forslag vil spærre for et hav af relevante sider. I praksis vil det betyde, at almindelige mennesker ikke får alle relevante informationer," siger Mikkel deMib Svendsen.

"Samtidig vil det smadre kemiingeniørens eller farmaceutens mulighed for at bruge nettet som arbejdsredskab."

Ikke en ulovlig stramning

Anne Louise Schelin mener dog ikke, at forslaget er i direkte modstrid med EU’s menneskeretskonvention.

Menneskeretskonventionen siger, at ytringsfriheden er total og uden begrænsninger med mindre, der er et lovgrundlag for det modsatte.

"En trussel mod sikkerheden kunne således bruges som lovgrundlag for en indskrænkning ytringsfriheden," siger Anne Louise Schelin. "Men Frattinis forslag lyder meget omfattende, og derfor er jeg betænkelig."

Efter de seneste terroranholdelser i en række europæiske lande, herunder Danmark, anser Frattini terrortruslen for meget alvorlig.

"Trusselsniveauet i EU er meget højt. Det er derfor jeg lægger op til et stærkere og tættere samarbejde," siger Frattini i sin begrundelse for forslaget.

Kommissionens forslag skal ligge klar til november.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere