London blev 7. juli 2005 ramt af terrorangreb. EU-Kommisionen foreslår, at der lukkes for adgangen til internetsider, som kan bruges af terrorister.

EU vil forbyde terrorsøgninger på nettet

EU vil forbyde internetsider med bombeinstruktioner. Samtidig skal der lukkes for at kunne søge på terrorrelaterede ord. Meget betænkeligt siger flere danske eksperter.

Der skal lukkes for internetsider og søgninger, som kan bruges af terrorister. Så klart er budskabet fra EU-kommissionen.

"Internetudbydere skal forhindre adgangen til alle sider, der indeholder instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe," siger Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU i et interview til nyhedsburesuet Reuters.

"Jeg vil desuden sørge for at udarbejde en klar plan for, hvordan man kan bruge teknologien til at forhindre, at man kan søge på farlige ord som bombe, dræbe eller terrorisme," siger Frattini.

Kold skulder
EU-Kommissærens forslag modtages dog med forbehold blandt danske eksperter

"Et sådant forslag kan være en glidebane i retning af politisk censur," siger Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Dansk Journalisthøjskole.

Oluf Jørgensen siger, at der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, og at disse grænser skal gå hånd i hånd med et lands lovgivning. Han mener dog, at Kommisionens forslag kan ryge uden for den kategori.

"Det er ikke muligt, at definere en række ord, som der ikke må søges på uden, at det er et reelt indgreb i ytringsfriheden. Vi skal ikke have en EU-kommission til at blande sig i disse spørgsmål: Vores demokrati er et nationalt anliggende," siger han.

Ikke teknisk muligt
Frattini mener, at EU skal udstikke principperne for blokering af information, men at det praktiske arbejde skal udføres i de enkelte medlemslande.

TDC oplyser, at det teknisk set godt kan lade sig gøre at spærre for sådanne sider.

Det kræver dog, at man manualet kigger alle websiderne igennem, vurderer om de indeholder farlige oplysninger og efterfølgende spærrer dem på samtlige DNS-servere i verden.

Med hensyn til begrænsninger af søgninger i søgemaskiner forholder det sig anderledes.

"I øjeblikket er det ikke teknisk muligt at begrænse søgninger på denne måde," siger Mikkel deMib Svendsen er direktør i firmaet Demib.com, som beskæftiger sig med markedsføring i søgemaskiner.

"Afsætter man midlerne til det, kan det naturligvis lade sig gøre, men det bliver svært at effektuerer i lande, som ligger uden for EU, med mindre vi gør som i Kina. Jeg tror dog, det er de færreste, som ønsker et filter efter kinesisk forbillede lagt rundt om den europæiske region."

Vil spærre for mange sider
Frattini vil fremlægge et forslag til medlemslandene først i november som en del af en anti-terrorpakke.

EU-kommissæren mener, at internettet er blevet et meget vigtigt redskab for militante grupper, der bruger det til at dele know-how, spreder propaganda og koordinere terrorceller.

Frattini mener ikke, at det vil betyde noget for ytringsfriheden, hvis man spærrer adgangen for søgninger på specifikke ord på nettet

"Ærligt talt, kan jeg ikke se, at instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe, har noget at gøre med ytringsfrihed eller informationsfrihed," siger han.

"Den rigtige balance er at prioritere beskyttelsen af rettigheder – først og fremmest retten til livet," siger Frattini.

Voldsom effekt på ytringsfrihed
En dansk ekspert i ytringsfrihed er dog bekymret for Frattinis forslag.

"Jeg er betænkelig ved et generelt forbud, der vil ramme så bredt som dette. Det vil have en voldsom effekt på ytringsfriheden fordi begrænsningerne på sådanne ord vil medføre at søgninger på mange andre områder vil blive begrænset," siger Anne Louise Schelin, Chefjurist i Dansk journalistforbund og ekspert i mediejura og ansvar på Internet.

Dette synspunkt bakkes op af søgeeksperten.

"Der er ingen tvivl om, at et sådant forslag vil spærre for et hav af relevante sider. I praksis vil det betyde, at almindelige mennesker ikke får alle relevante informationer," siger Mikkel deMib Svendsen.

"Samtidig vil det smadre kemiingeniørens eller farmaceutens mulighed for at bruge nettet som arbejdsredskab."

Ikke en ulovlig stramning
Anne Louise Schelin mener dog ikke, at forslaget er i direkte modstrid med EU’s menneskeretskonvention.

Menneskeretskonventionen siger, at ytringsfriheden er total og uden begrænsninger med mindre, der er et lovgrundlag for det modsatte.

"En trussel mod sikkerheden kunne således bruges som lovgrundlag for en indskrænkning ytringsfriheden," siger Anne Louise Schelin. "Men Frattinis forslag lyder meget omfattende, og derfor er jeg betænkelig."

Efter de seneste terroranholdelser i en række europæiske lande, herunder Danmark, anser Frattini terrortruslen for meget alvorlig.

"Trusselsniveauet i EU er meget højt. Det er derfor jeg lægger op til et stærkere og tættere samarbejde," siger Frattini i sin begrundelse for forslaget.

Kommissionens forslag skal ligge klar til november.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.