London blev 7. juli 2005 ramt af terrorangreb. EU-Kommisionen foreslår, at der lukkes for adgangen til internetsider, som kan bruges af terrorister.

EU vil forbyde terrorsøgninger på nettet

EU vil forbyde internetsider med bombeinstruktioner. Samtidig skal der lukkes for at kunne søge på terrorrelaterede ord. Meget betænkeligt siger flere danske eksperter.

Der skal lukkes for internetsider og søgninger, som kan bruges af terrorister. Så klart er budskabet fra EU-kommissionen.

"Internetudbydere skal forhindre adgangen til alle sider, der indeholder instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe," siger Franco Frattini, der er justits- og indenrigskommissær i EU i et interview til nyhedsburesuet Reuters.

"Jeg vil desuden sørge for at udarbejde en klar plan for, hvordan man kan bruge teknologien til at forhindre, at man kan søge på farlige ord som bombe, dræbe eller terrorisme," siger Frattini.

Kold skulder
EU-Kommissærens forslag modtages dog med forbehold blandt danske eksperter

"Et sådant forslag kan være en glidebane i retning af politisk censur," siger Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Dansk Journalisthøjskole.

Oluf Jørgensen siger, at der skal være grænser for ytringsfriheden på nettet, og at disse grænser skal gå hånd i hånd med et lands lovgivning. Han mener dog, at Kommisionens forslag kan ryge uden for den kategori.

"Det er ikke muligt, at definere en række ord, som der ikke må søges på uden, at det er et reelt indgreb i ytringsfriheden. Vi skal ikke have en EU-kommission til at blande sig i disse spørgsmål: Vores demokrati er et nationalt anliggende," siger han.

Ikke teknisk muligt
Frattini mener, at EU skal udstikke principperne for blokering af information, men at det praktiske arbejde skal udføres i de enkelte medlemslande.

TDC oplyser, at det teknisk set godt kan lade sig gøre at spærre for sådanne sider.

Det kræver dog, at man manualet kigger alle websiderne igennem, vurderer om de indeholder farlige oplysninger og efterfølgende spærrer dem på samtlige DNS-servere i verden.

Med hensyn til begrænsninger af søgninger i søgemaskiner forholder det sig anderledes.

"I øjeblikket er det ikke teknisk muligt at begrænse søgninger på denne måde," siger Mikkel deMib Svendsen er direktør i firmaet Demib.com, som beskæftiger sig med markedsføring i søgemaskiner.

"Afsætter man midlerne til det, kan det naturligvis lade sig gøre, men det bliver svært at effektuerer i lande, som ligger uden for EU, med mindre vi gør som i Kina. Jeg tror dog, det er de færreste, som ønsker et filter efter kinesisk forbillede lagt rundt om den europæiske region."

Vil spærre for mange sider
Frattini vil fremlægge et forslag til medlemslandene først i november som en del af en anti-terrorpakke.

EU-kommissæren mener, at internettet er blevet et meget vigtigt redskab for militante grupper, der bruger det til at dele know-how, spreder propaganda og koordinere terrorceller.

Frattini mener ikke, at det vil betyde noget for ytringsfriheden, hvis man spærrer adgangen for søgninger på specifikke ord på nettet

"Ærligt talt, kan jeg ikke se, at instruktioner om, hvordan man fremstiller en bombe, har noget at gøre med ytringsfrihed eller informationsfrihed," siger han.

"Den rigtige balance er at prioritere beskyttelsen af rettigheder – først og fremmest retten til livet," siger Frattini.

Voldsom effekt på ytringsfrihed
En dansk ekspert i ytringsfrihed er dog bekymret for Frattinis forslag.

"Jeg er betænkelig ved et generelt forbud, der vil ramme så bredt som dette. Det vil have en voldsom effekt på ytringsfriheden fordi begrænsningerne på sådanne ord vil medføre at søgninger på mange andre områder vil blive begrænset," siger Anne Louise Schelin, Chefjurist i Dansk journalistforbund og ekspert i mediejura og ansvar på Internet.

Dette synspunkt bakkes op af søgeeksperten.

"Der er ingen tvivl om, at et sådant forslag vil spærre for et hav af relevante sider. I praksis vil det betyde, at almindelige mennesker ikke får alle relevante informationer," siger Mikkel deMib Svendsen.

"Samtidig vil det smadre kemiingeniørens eller farmaceutens mulighed for at bruge nettet som arbejdsredskab."

Ikke en ulovlig stramning
Anne Louise Schelin mener dog ikke, at forslaget er i direkte modstrid med EU’s menneskeretskonvention.

Menneskeretskonventionen siger, at ytringsfriheden er total og uden begrænsninger med mindre, der er et lovgrundlag for det modsatte.

"En trussel mod sikkerheden kunne således bruges som lovgrundlag for en indskrænkning ytringsfriheden," siger Anne Louise Schelin. "Men Frattinis forslag lyder meget omfattende, og derfor er jeg betænkelig."

Efter de seneste terroranholdelser i en række europæiske lande, herunder Danmark, anser Frattini terrortruslen for meget alvorlig.

"Trusselsniveauet i EU er meget højt. Det er derfor jeg lægger op til et stærkere og tættere samarbejde," siger Frattini i sin begrundelse for forslaget.

Kommissionens forslag skal ligge klar til november.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Pengene vælter ud af DXC Technology: Har på et år tabt mere end 700 millioner kroner på den danske forretning
DXC Technology Danmark kommer ud af seneste regnskabsår med et underskud på 728 millioner kroner. Det er en fordobling i forhold til året før. Samtidig hæver selskabet omsætningen med 40 procent. DXC har tabt 2,5 milliarder kroner i Danmark på blot fem år.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.