It-fagforening vil undervise i omgåelse af terror-lov

It-fagforening vil undervise journalister i at omgå terror-logning. Kurserne byder på brug af ToR-nettet og skal sikre presse-og ytringsfriheden. Godt initiativ, mener pressejurist.

It-fagforeningen Prosa vil sammen med IT-Politisk Forening tilbyde journalister kurser i at kommunikere hemmeligt og sikkert med deres kilder.

Det sker for at sikre at landets medier kan beskytte kilderne ordentligt, efter at al data- og teletrafik ifølge logningsbekendtgørelsen fra lørdag skal gemmes i et år.

Det fortæller Per Henriksen, der er pressechef i Prosa.

"Vi har en viden om, hvilke redskaber man kan bruge for at sløre sin kommunikation med en vigtig kilde," siger Per Henriksen.

Frygter for åbenheden
It-fagforbundet frygter at logningsbekendtgørelsen vil sætte en effektiv stopper for whistleblowers som eksempelvis Frank Grevil.

Datalogningen vil nemlig ifølge Per Henriksen gøre det nemmere for myndighederne at finde ud af, præcis hvilken medarbejder, der har lækket oplysninger til pressen.

"Vi mener, at det er en vigtig del af demokratiet, at folk fortæller, hvad der reelt sker - også selvom magthaverne måske ikke ønsker at informationerne skal frem," siger Per Henriksen.

ToR-net og krypteringsnøgler
I praksis skal journalisterne eksempelvis lære at benytte ToR-nettet (The Onion Router), som kan sikre anonym færden på nettet.

Journalisterne skal også lære at sløre IP-adresser og udveksle nøgler til kryptering af e-mails.

Samtidig vil Prosa give råd og vejledning i at købe og bruge taletidskort til kilderne.

"Det er simpelthen et praktisk kursus i at lære, hvordan kommunikationen med en kilde bliver så sikker som muligt," siger Per Henriksen.

Det er ikke første gang, at Prosa langer ud efter logningsbekendtgørelsen.

Tidligere på året udgav fagforeningen sammen med IT-politisk Forening en cd med en lang række programmer, der kan sikre privatlivets fred på nettet.

Ikke helt ude i hampen
På Danmarks Journalisthøjskole i Århus mener afdelingsforstander i mediejura, Oluf Jørgensen, at Prosas frygt for, at logningsbekendtgørelsen kan true kildebeskyttelsen kan være velbegrundet.

Derfor mener han, at fagforbundets initiativ er positivt.

"Det er ikke helt ude i hampen. Jeg vil endda tilføje, at det ikke kun gælder det nye logningsdirektiv, men også tidligere vedtagne ændringer af retsplejeloven," siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at logningsdirektivet sammenholdt med tidligere udvidelser af retsplejeloven kan knægte ytringsfriheden, fordi en stribe ændringer udvider muligheden for at aflytte kommunikation.

Truer kildebeskyttelse
"Det bekymrende for journalister omkring kildebeskyttelsen er, at journalister for at sikre en rimelig dækning må have kontakter på begge sider af en konflikt. Hvis de så ikke længere er i stand til at sikre kildebeskyttelse, så er det jo alvorligt for pressefriheden og ytringsfriheden," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen vil logningsbekendtgørelsen derfor bære med til at gøre der vanskeligere for journalister at sikre kildebeskyttelse, hvis de beskæftiger sig med alvorlige konflikter i Danmark eller resten af verden.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at kildebeskyttelse vokser med størrelsen af de konflikter, som dækkes.

Europæisk problem
Hos den internationale organisation International Federation of Journalists fortæller Marc Gruber at man genkender problematikken, fordi EU-direktivet om datalogning også er ved at blive implementeret i eksempelvis Frankrig.

"Der er et problem. Først og fremmest for den almindelige borger, men også for journalister. Princippet om at bekæmpe terrorismen er vigtigt, også i Danmark. Men det kan give problemer med den personlige frihed og journalisters beskyttelse af kilder, " siger Marc Gruber.

Han har ikke hørt om kurser andre steder, hvor journalister uddannes i anonymitet og kildebeskyttelse.

"Man må være realistisk. Løsningen er ikke at bruge brevduer," siger Marc Gruber.

Pas På!
Generelt mener Oluf Jørgensen, at kilden eller whistlebloweren skal tænke sig godt om, hvis han gerne vil beholde anonymiteten.

"Jeg vil da sige, at der stadig er muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning," siger han.

Med det mener Oluf Jørgensen, at der stadig findes muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning, som eksempelvis personlige møder.

Ikke ulovligt
Ifølge juraeksperten vil journalister ikke bryde loven, selvom de med vilje omgår lognings-bekendtgørelsen ved at benytte viden fra Prosas kurser.

"Det er jo ikke ulovligt. Det er jo en rådgivning om at benytte nogle lovlige muligheder- som giver en større grad af sikkerhed mod overvågning- end hvis man bare kommunikerer løs," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen understreger Prosas kurser i sikker og anonym kommunikation de mange huller i logningsbekendtgørelsen.

Forfejlet terrorindsats
"Det er da med til at understrege, at logningsdirektivet ikke kan blive et effektivt redskab i sporingen af terrorister. De kan det simpelthen ikke. Der er peget på, at der er masser af huller," siger Oluf Jørgensen.

Dermed får logningsbekendtgørelsen mere en karakter af en overvågning af den almindelige befolkning, hvor man ikke kan være helt sikker på, at helt private ting pludselig havner forkerte steder, fortæller han.

"Der er en risiko ved enhver form for registrering. Der er en menneskelig faktor, og det betyder, at oplysninger der er registreret, kan havne hos forkerte," siger Oluf Jørgensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Midt i en Corona-tid: Holder du sikre og brugervenlige onlinemøder?
Åbne kontormiljøer, personlige møder, teambuilding og håndtryk har tidligere været en del af hverdagen for mange danske virksomheder, men det har covid-19 ændret på. Tidligere klassiske arbejdsformer er blevet erstattet af nye og mange medarbejdere arbejder f.eks. hjemmefra, på skift eller under nye og mere beskyttede forhold. Denne nye virkelighed har resulteret i en større produktivitet og effektivitet blandt de medarbejdere, som trives med at arbejde hjemmefra. Eksempler som øget fokus, effektiv brug af tid og færre forstyrrelser er blandt de positive tendenser. Det har fået flere ledere til at overveje at implementere muligheder for fleksible arbejdsmiljøer og faste hjemmearbejdsdage. Er det også tilfældet i din virksomhed? Hvis ja, så læs med i denne e-guide og find inspiration til, hvordan din virksomhed kan opnå de største fordele med online møder baseret på Cisco Webex.