It-fagforening vil undervise i omgåelse af terror-lov

It-fagforening vil undervise journalister i at omgå terror-logning. Kurserne byder på brug af ToR-nettet og skal sikre presse-og ytringsfriheden. Godt initiativ, mener pressejurist.

It-fagforeningen Prosa vil sammen med IT-Politisk Forening tilbyde journalister kurser i at kommunikere hemmeligt og sikkert med deres kilder.

Det sker for at sikre at landets medier kan beskytte kilderne ordentligt, efter at al data- og teletrafik ifølge logningsbekendtgørelsen fra lørdag skal gemmes i et år.

Det fortæller Per Henriksen, der er pressechef i Prosa.

"Vi har en viden om, hvilke redskaber man kan bruge for at sløre sin kommunikation med en vigtig kilde," siger Per Henriksen.

Frygter for åbenheden
It-fagforbundet frygter at logningsbekendtgørelsen vil sætte en effektiv stopper for whistleblowers som eksempelvis Frank Grevil.

Datalogningen vil nemlig ifølge Per Henriksen gøre det nemmere for myndighederne at finde ud af, præcis hvilken medarbejder, der har lækket oplysninger til pressen.

"Vi mener, at det er en vigtig del af demokratiet, at folk fortæller, hvad der reelt sker - også selvom magthaverne måske ikke ønsker at informationerne skal frem," siger Per Henriksen.

ToR-net og krypteringsnøgler
I praksis skal journalisterne eksempelvis lære at benytte ToR-nettet (The Onion Router), som kan sikre anonym færden på nettet.

Journalisterne skal også lære at sløre IP-adresser og udveksle nøgler til kryptering af e-mails.

Samtidig vil Prosa give råd og vejledning i at købe og bruge taletidskort til kilderne.

"Det er simpelthen et praktisk kursus i at lære, hvordan kommunikationen med en kilde bliver så sikker som muligt," siger Per Henriksen.

Det er ikke første gang, at Prosa langer ud efter logningsbekendtgørelsen.

Tidligere på året udgav fagforeningen sammen med IT-politisk Forening en cd med en lang række programmer, der kan sikre privatlivets fred på nettet.

Ikke helt ude i hampen
På Danmarks Journalisthøjskole i Århus mener afdelingsforstander i mediejura, Oluf Jørgensen, at Prosas frygt for, at logningsbekendtgørelsen kan true kildebeskyttelsen kan være velbegrundet.

Derfor mener han, at fagforbundets initiativ er positivt.

"Det er ikke helt ude i hampen. Jeg vil endda tilføje, at det ikke kun gælder det nye logningsdirektiv, men også tidligere vedtagne ændringer af retsplejeloven," siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at logningsdirektivet sammenholdt med tidligere udvidelser af retsplejeloven kan knægte ytringsfriheden, fordi en stribe ændringer udvider muligheden for at aflytte kommunikation.

Truer kildebeskyttelse
"Det bekymrende for journalister omkring kildebeskyttelsen er, at journalister for at sikre en rimelig dækning må have kontakter på begge sider af en konflikt. Hvis de så ikke længere er i stand til at sikre kildebeskyttelse, så er det jo alvorligt for pressefriheden og ytringsfriheden," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen vil logningsbekendtgørelsen derfor bære med til at gøre der vanskeligere for journalister at sikre kildebeskyttelse, hvis de beskæftiger sig med alvorlige konflikter i Danmark eller resten af verden.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at kildebeskyttelse vokser med størrelsen af de konflikter, som dækkes.

Europæisk problem
Hos den internationale organisation International Federation of Journalists fortæller Marc Gruber at man genkender problematikken, fordi EU-direktivet om datalogning også er ved at blive implementeret i eksempelvis Frankrig.

"Der er et problem. Først og fremmest for den almindelige borger, men også for journalister. Princippet om at bekæmpe terrorismen er vigtigt, også i Danmark. Men det kan give problemer med den personlige frihed og journalisters beskyttelse af kilder, " siger Marc Gruber.

Han har ikke hørt om kurser andre steder, hvor journalister uddannes i anonymitet og kildebeskyttelse.

"Man må være realistisk. Løsningen er ikke at bruge brevduer," siger Marc Gruber.

Pas På!
Generelt mener Oluf Jørgensen, at kilden eller whistlebloweren skal tænke sig godt om, hvis han gerne vil beholde anonymiteten.

"Jeg vil da sige, at der stadig er muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning," siger han.

Med det mener Oluf Jørgensen, at der stadig findes muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning, som eksempelvis personlige møder.

Ikke ulovligt
Ifølge juraeksperten vil journalister ikke bryde loven, selvom de med vilje omgår lognings-bekendtgørelsen ved at benytte viden fra Prosas kurser.

"Det er jo ikke ulovligt. Det er jo en rådgivning om at benytte nogle lovlige muligheder- som giver en større grad af sikkerhed mod overvågning- end hvis man bare kommunikerer løs," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen understreger Prosas kurser i sikker og anonym kommunikation de mange huller i logningsbekendtgørelsen.

Forfejlet terrorindsats
"Det er da med til at understrege, at logningsdirektivet ikke kan blive et effektivt redskab i sporingen af terrorister. De kan det simpelthen ikke. Der er peget på, at der er masser af huller," siger Oluf Jørgensen.

Dermed får logningsbekendtgørelsen mere en karakter af en overvågning af den almindelige befolkning, hvor man ikke kan være helt sikker på, at helt private ting pludselig havner forkerte steder, fortæller han.

"Der er en risiko ved enhver form for registrering. Der er en menneskelig faktor, og det betyder, at oplysninger der er registreret, kan havne hos forkerte," siger Oluf Jørgensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Forsvarets cyberenhed advarer danske virksomheder: Vi står over for alvorlige trusler fra hackerne
Nye værktøjer. Nye ofre. Nye afpresningsmetoder. De cyberkriminelle har ikke ligget på den lade side under corona-pandemien, viser ny trusselsrapport fra Center for Cybersikkerhed.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.