It-fagforening vil undervise i omgåelse af terror-lov

It-fagforening vil undervise journalister i at omgå terror-logning. Kurserne byder på brug af ToR-nettet og skal sikre presse-og ytringsfriheden. Godt initiativ, mener pressejurist.

It-fagforeningen Prosa vil sammen med IT-Politisk Forening tilbyde journalister kurser i at kommunikere hemmeligt og sikkert med deres kilder.

Det sker for at sikre at landets medier kan beskytte kilderne ordentligt, efter at al data- og teletrafik ifølge logningsbekendtgørelsen fra lørdag skal gemmes i et år.

Det fortæller Per Henriksen, der er pressechef i Prosa.

"Vi har en viden om, hvilke redskaber man kan bruge for at sløre sin kommunikation med en vigtig kilde," siger Per Henriksen.

Frygter for åbenheden
It-fagforbundet frygter at logningsbekendtgørelsen vil sætte en effektiv stopper for whistleblowers som eksempelvis Frank Grevil.

Datalogningen vil nemlig ifølge Per Henriksen gøre det nemmere for myndighederne at finde ud af, præcis hvilken medarbejder, der har lækket oplysninger til pressen.

"Vi mener, at det er en vigtig del af demokratiet, at folk fortæller, hvad der reelt sker - også selvom magthaverne måske ikke ønsker at informationerne skal frem," siger Per Henriksen.

ToR-net og krypteringsnøgler
I praksis skal journalisterne eksempelvis lære at benytte ToR-nettet (The Onion Router), som kan sikre anonym færden på nettet.

Journalisterne skal også lære at sløre IP-adresser og udveksle nøgler til kryptering af e-mails.

Samtidig vil Prosa give råd og vejledning i at købe og bruge taletidskort til kilderne.

"Det er simpelthen et praktisk kursus i at lære, hvordan kommunikationen med en kilde bliver så sikker som muligt," siger Per Henriksen.

Det er ikke første gang, at Prosa langer ud efter logningsbekendtgørelsen.

Tidligere på året udgav fagforeningen sammen med IT-politisk Forening en cd med en lang række programmer, der kan sikre privatlivets fred på nettet.

Ikke helt ude i hampen
På Danmarks Journalisthøjskole i Århus mener afdelingsforstander i mediejura, Oluf Jørgensen, at Prosas frygt for, at logningsbekendtgørelsen kan true kildebeskyttelsen kan være velbegrundet.

Derfor mener han, at fagforbundets initiativ er positivt.

"Det er ikke helt ude i hampen. Jeg vil endda tilføje, at det ikke kun gælder det nye logningsdirektiv, men også tidligere vedtagne ændringer af retsplejeloven," siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at logningsdirektivet sammenholdt med tidligere udvidelser af retsplejeloven kan knægte ytringsfriheden, fordi en stribe ændringer udvider muligheden for at aflytte kommunikation.

Truer kildebeskyttelse
"Det bekymrende for journalister omkring kildebeskyttelsen er, at journalister for at sikre en rimelig dækning må have kontakter på begge sider af en konflikt. Hvis de så ikke længere er i stand til at sikre kildebeskyttelse, så er det jo alvorligt for pressefriheden og ytringsfriheden," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen vil logningsbekendtgørelsen derfor bære med til at gøre der vanskeligere for journalister at sikre kildebeskyttelse, hvis de beskæftiger sig med alvorlige konflikter i Danmark eller resten af verden.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at kildebeskyttelse vokser med størrelsen af de konflikter, som dækkes.

Europæisk problem
Hos den internationale organisation International Federation of Journalists fortæller Marc Gruber at man genkender problematikken, fordi EU-direktivet om datalogning også er ved at blive implementeret i eksempelvis Frankrig.

"Der er et problem. Først og fremmest for den almindelige borger, men også for journalister. Princippet om at bekæmpe terrorismen er vigtigt, også i Danmark. Men det kan give problemer med den personlige frihed og journalisters beskyttelse af kilder, " siger Marc Gruber.

Han har ikke hørt om kurser andre steder, hvor journalister uddannes i anonymitet og kildebeskyttelse.

"Man må være realistisk. Løsningen er ikke at bruge brevduer," siger Marc Gruber.

Pas På!
Generelt mener Oluf Jørgensen, at kilden eller whistlebloweren skal tænke sig godt om, hvis han gerne vil beholde anonymiteten.

"Jeg vil da sige, at der stadig er muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning," siger han.

Med det mener Oluf Jørgensen, at der stadig findes muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning, som eksempelvis personlige møder.

Ikke ulovligt
Ifølge juraeksperten vil journalister ikke bryde loven, selvom de med vilje omgår lognings-bekendtgørelsen ved at benytte viden fra Prosas kurser.

"Det er jo ikke ulovligt. Det er jo en rådgivning om at benytte nogle lovlige muligheder- som giver en større grad af sikkerhed mod overvågning- end hvis man bare kommunikerer løs," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen understreger Prosas kurser i sikker og anonym kommunikation de mange huller i logningsbekendtgørelsen.

Forfejlet terrorindsats
"Det er da med til at understrege, at logningsdirektivet ikke kan blive et effektivt redskab i sporingen af terrorister. De kan det simpelthen ikke. Der er peget på, at der er masser af huller," siger Oluf Jørgensen.

Dermed får logningsbekendtgørelsen mere en karakter af en overvågning af den almindelige befolkning, hvor man ikke kan være helt sikker på, at helt private ting pludselig havner forkerte steder, fortæller han.

"Der er en risiko ved enhver form for registrering. Der er en menneskelig faktor, og det betyder, at oplysninger der er registreret, kan havne hos forkerte," siger Oluf Jørgensen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Tre trin for at få succes med dit Machine Learning-projekt
At have succes med digital transformation gennem implementering af kunstig intelligens — og Machine Learning specifikt – afhænger i vid udstrækning af korrekt planlægning og rettidig styring af forventninger. Fejl, der foretages på ledelsesniveau, kan føre til alvorlige konsekvenser. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du effektivt kan organisere ML-udvikling og undgå de mest almindelige faldgruber. Whitepaperet er skrevet af WaveAccess, der har over 19 års erfaring inden for softwareudvikling, 5+ års erfaring med ML- og AI-projektudvikling og en portefølje på 20+ relaterede projekter inden for forskellige brancher.