Microsoft-dom vil give gladere kunder

Små softwarehuse er tilfredse med, at Microsoft åbner for posen med serverprotokollerne, så de kan levere de løsninger, kunderne vil have.

Rigtig mange softwarehuse verden over ser frem til, at Microsoft efterlever EF-domstolens afgørelse, der byder selskabet at offentliggøre specifikke tekniske oplysninger vedrørende serverprotokollerne i Windows.

"Vi har problemer med at levere det, kunderne gerne vil have, fordi vi ikke er i stand til at integrere det, vi laver, med Microsofts platform. Hvis vi havde adgang til serverprotokollerne, så kunne vi," siger Tommy Davis, udviklingschef, Adapt A/S, der er et open source-baseret softwarehus.

Adgang til serverprotokollerne vil give udviklerne mulighed for at skabe løsninger, der fungerer sammen med Windows på serverniveau, lige som de tekniske oplysninger vil lette integrationen af andre applikationer end Microsofts i en eksisterende Windows-platform.

Med et fint ord gælder det om at sikre interoperabilitet applikationerne imellem.

"Når vi leverer softwareløsninger, så handler det i høj grad om at integrere løsningen til virksomhedens andre systemer - og hvis der er tale om en Windows-baseret installation, så kan vi ikke "snakke" med applikationerne, og så er der ikke nogen klar måde til at binde virksomhedens data sammen," forklarer Tommy Davis.

Microsoft nødvendig

Tommy Davis nævner et andet eksempel, der ofte er problematisk for tredjepartsleverandører. En løsning skal fungere sammen med Microsoft Exchange, som har standarder for, hvordan man udveksler kalenderbegivenheder mødeindkaldelser med videre.

I Exchange findes der heller ikke nogen tilgængelig standard for, hvordan man foretager disse udvekslinger, og det betyder, at hvis man gerne vil have en applikation til at kommunikere med sådan en Exchange-server, så er man nødt til at bruge et Microsoft-produkt som for eksempel Outlook.

"Konsekvensen for virksomhederne er, at de begrænses i deres valg af leverandører," siger Tommy Davis.

Integration i fokus

De sidste fem til ti år har it handlet meget om at samle informationer fra mange forskellige systemer. Nogle it-systemer styrer produktionen i en virksomhed, nogle har med marketing at gøre, mens andre har med booking og fejlretning at gøre.

Informationerne fra de forskellige systemer skal samles og integreres. Du hiver data ud fra forskellige undersystemer, hvor marketingafdelingen måske har valgt ét softwareprodukt fra en given leverandør. Et andet er valgt til at booke aftaler i de ansattes kalendere, mens et tredje bruges til at skrive Word-dokumenter.

"Hvis ikke de tre kan snakke sammen, så bliver det meget vanskeligt at skrive applikationer, som bruger data, der ligger de forskellige steder," forklarer Tommy Davis.

Den situation står Adapt og masser af ligesindede udviklingshuse i hver dag ifølge udviklingschefen.

Monopol på værkstedet

Tommy Davis mener i øvrigt ikke, at situationen med serverprotokollerne adskiller sig meget fra situationen omkring Microsofts filformater vedrørende Office, som heller ikke er åbne.

"Men her er der udviklet nogle pakker, der gør, at man godt kan læse og skrive Word-dokumenter - men pakkerne er ikke udviklet på baggrund af en standard. Open Office kan for eksempel godt gemme i Word, som jo heller ikke er åben, men det er ikke Microsoft, der har offentliggjort metoden. Den er dybest set fundet ved at prøve sig frem, så det er måden at gøre det på i dag, men det giver jo ikke nogen fuldstændig implementation af de her protokoller," siger Tommy Davis.

Han mener, at forholdene i dag på området Microsoft versus de andre svarer til, at man kun kan få repareret sin Toyota på et Toyota-værksted.

"Det ville de fleste mennesker ikke acceptere, og Toyota ville heller ikke have det store held med at indføre det, fordi der er mange alternativer. Situationen i dag på softwareområdet er, at det kniber med alternativer, fordi Microsoft er en de facto standard på mange områder," konstaterer Tommy Davis.

Mærke på bundlinjen

Åbne protokoller ville give Adapt og andre udviklingshuse helt andre muligheder for at levere det, som kunderne siger, at de gerne vil have.

"Det hænder, at vi må sige nej til opgaver, eller at tingene bliver droppet, fordi det bliver for dyrt at prøve at lave noget, der kommer til at virke."

Adapt, der baserer forretningen 100 procent på open source, er stensikre på, at åbenhed fra Microsofts side omkring de efterspurgte protokoller og specifikationer vil kunne aflæses direkte på selskabets bundlinje og mærkes i dagligheden. Adapt bor i København, har 20 ansatte og omsætter for omkring 14 millioner kroner om året.

Det eneste problem er ifølge Tommy Davis, at det har taget ni år at få afsagt dommen over Microsoft på det her lille område:

"Den her dom går kun på et specifikt område og dommen forhindrer ikke Microsoft i at fortsætte med den her politik på andre områder. Så skal der anlægges en ny retssag, og så går der vel igen en seks-otte år, før en ny dom tvinger Microsoft til åbenhed i endnu et hjørne af forretningen."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital