Nordmænd deler bredbånd i Oslo

Telegiganten Telenor har i de sidste måneder ladet tusindvis af nordmænd dele deres bredbånd via en trådløs router. Det giver mange fordele, mener firmaet.

Nordmænd i Oslo-bydelen GrünerLøkka har i de sidste måneder kunnet dele bredbånd via deres trådløse router leveret af den norske telegigant Telenor, som i Danmark ejer Cybercity og Sonofon.

Dermed er også den norske hovedstad ligesom den svenske hovedstad Stockholm på vej mod trådløst internet i byen.

Telegiganten Telenor har i de sidste måneder opbygget et trådløst netværk som gør brug af kundernes routere i bydelen.

Ideen er, at alle som er med i forsøget gør deres trådløse net tilgængeligt for andre som er med i forsøget, skriver Computerworlds norske søsterblad.

Skiller privat fra offentligt
Delingen sker ved hjælp af skræddersyede routere, og forsøget gør det muligt at logge på netværket i hele bydelen, eksempelvis i parker og på cafeer. Teknisk er routerne adskilt i en privat zone og en offentlig zone.

Ideen er kendt fra det populære netværk Fon, som også har en række medlemmer i Danmark. Men ifølge Telenordirektør Oddvar Hesjedal har ideen været på agendaen længere end Fon har eksisteret.

"Fordelen ved, at vi gør det, er selvfølgelig, at vi sørger for et sikkert netværk. Jeg vil hævde, at det her er langt sikrere end de fleste trådløse net, hvor folk er overladt helt til sig selv. Desuden er Fon sandsynligvis ulovligt i forhold til de fleste regler på området," siger Oddvar Hesjedal til avisen.

Forsøget i bydelen dækker omkring ni procent af indbyggerne.

"Det fantastiske er, at at det her giver netværk helt ud til sidste meter, og ikke bare sidste kilometer. På grund af den tætte bebyggelse fandt vi 3.250 operative netværk," siger Oddvar Hesjedal.

2000 brugere
Telenor forsøget har 2000 brugere som gør brug af 800 åbne netværk. Ifølge direktøren logger brugerne på netværket mellem 5.000 og 6.000 gange om dagen. Samtidig mener han at forretningsmodellen kan bruger til andre formål.

"Det her gør det muligt eksempelvis at tilbyde bredbånd i lande, hvor der mangler ordentlig infrastruktur. Man kan eksempelvis opbygge et mesh med wimax-teknologi," siger Oddvar Hesjedal til avisen.

Foreløbig er der ingen konkrete kommercielle planer på tegnebrættet hos Telenor i forbindelse med forsøget.

"Vi får se. Det er uvist, hvad der vil ske," siger Oddvar Hesjedal til Computerworlds norske søsterblad.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.