Artikel top billede

Den fyrede administrerende direktør Anders Christian Andersen indrømmer at have handlet sine Mondo-aktier uden for det såkaldte vindue, altså det tidsrum, hvor han som direktør for virksomheden, har lov til at handle med dem.

Mondos troværdighed på spil i insider-sag

Børseksperter er enige om, at fyringen af Mondos administrerende direktør Anders Christian Andersen var eneste udvej for selskabet. Troværdigheden har lidt skade, mener eksperterne.

Handlede han med slette hensigter eller var det en gemen fodfejl?

Det spørgsmål optager mange efter, at it-virksomheden Mondo i mandags strittede sin administrerende direktør, Anders Christian Andersen, ud for fuld musik.

Han indrømmer at have handlet sine Mondo-aktier uden for det såkaldte vindue, altså det tidsrum, hvor han som direktør for virksomheden, har lov til at handle med dem.

Anders Christian Andersen er nemlig en af en lille håndfuld mennesker, der kender virksomhedens økonomi allerbedst.

Viden, som er afgørende for, om man scorer kassen på købe eller sælge aktier.

Insidersagen er overgivet til Finansstyrelsens undersøgelse, og Anders Christian Andersen vil ikke kommentere sagen mere konkret, end at han indrømmer at have begået en brandærgerlig fejl.

Dagbladet Børsen sår i en artikel i går tvivl om den udlægning, og lader en anonym kilde fortælle, at den fyrede Mondo-direktør uretmæssigt solgte Mondo-aktier for 750.000 kroner i tiden op til en større nedjustering, der sendte aktiernes værdi nedad.

Analytiker: Troværdighedsproblem
Uanset om der er tale om en fodfejl eller en bevidst handling, er aktiehandlen ulovlig og ikke mindst skadelig for investorernes tillid til Mondo.

Stig Nymann, aktieanalytiker hos Gudme Raaschou, vil ikke kommentere på den specifikke sag med Mondo, blandt andet fordi Mondo ikke er et selskab, som investeringsbanken følger.

Han forklarer dog, at selve grundlaget for aktiemarkedet er, at alle har adgang til den samme information.

"Hvis aktierne bliver handlet uretmæssigt af en person, der sidder meget tæt på informationerne, er det ikke et selskab, andre har lyst til at købe aktier i. Generelt skaber en insidersag et troværdighedsproblem over for andre aktionærer, når nogen udnytter viden, som andre ikke har," siger han.

Han understreger, at jo mere central personen, der har handlet aktier uretmæssig er, jo mere alvorlig er sagen.

"Hvis det er receptionisten, der sælger sine ti aktier, betyder det ikke så meget, men det er en helt anden sag med direktøren," mener Stig Nymann.

Fyring eneste mulighed

Derfor er Mondos kontante fyring af Anders Christian Andersen også den eneste måde at forsøge at dæmme op for konsekvenserne af tillidsbruddet.

Det mener både Morten Langer, redaktør for Nyhedsbrev for bestyrelser og Claus Silvferberg, direktør for Dansk Aktionærforening.

"Investorernes tillid er fuldstændig afgørende for de enkelte selskaber. De skal kunne stole på det, ledelsen fortæller. Derfor er det principielt det rigtige, de gør ved at fyre ham," siger Morten W. Langer.

Morten W. Langer tager dog det forbehold, at en fyring er drastisk, hvis der vitterligt er tale om en teknisk fejl.

"Kan han sandsynliggøre overfor sin bestyrelse, at det var en tanketorsk, så virker fyringen lidt hård. Men hvis det er tredje gang, han laver den tanketorsk, så er det en helt anden sag," siger Claus Silvferberg.

OMX strammer op

Carsten Borring, Head of Sales for de danske OMX-selskaber, hvor Mondo er børsnoteret, siger, at han er ked af, at nogen handler uden for vinduet. Det kalder han mangel på selvjustits.

"Jeg er selvfølgelig ikke glad for sagen, men jeg er glad for, at der har været en proces, og at nogen har taget affære. Det viser, at det er seriøse bestyrelsesfolk," siger Carsten Borring.

Jo mere gennemsigtighed der er på et marked, jo bedre tilgodeses investorerne på lang sigt. Tingene må ikke pakkes ind, mener han.

"Det er vigtigt for vores image, at det kommer ud og at det bliver vist. Ellers har man en bananbørs," siger han.

På baggrund af de seneste sager med insiderhandel, gearer OMX op med rådgivning til virksomheder om, hvordan de skal agere på børsen, lover Carsten Borring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere