Danskerne betaler dyrt for sløvt snegle-bredbånd

Danmark halter voldsomt bagefter, når det handler om billigt og hurtigt bredbånd. På et bredbånds-område er Danmark endda i gruppe med it-u-lande som Mexico og Tyrkiet.

Se nøgletal fra rapporten

Det er meget muligt, at Danmark med 34,3 forbindelser per 100 indbyggere er det førende land, når det kommer til at få bredbånd ud til folket.

Men på andre vigtige parametre er historien om Danmarks status på bredbånd ikke nær så rosenrød, konstaterer teleøkonom Taylor Reynolds fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

”Danmark ligger i front med udbredelse af bredbånd, men når det kommer til hastigheder og priser, er der virkelig plads til forbedringer,” siger Taylor Reynolds.

OECD overvåger bredbåndsudviklingen i de 30 medlemslande, og i går indviede organisationen en helt ny bredbåndsportal på nettet, hvor der er input om priser, hastigheder med mere fra hele 552 udbydere af bredbånd i OECD-området.

Korea i klasse for sig
På portalen kan man ved selvsyn konstatere, at Danmark i løbet af 2005 gik forbi Korea, som landet med den største bredbåndudbredelse.

I dag ligger Korea ’kun’ som nummer fire, efter at også Holland og Schweiz er gået forbi.

”Alligevel er Korea i den en klasse for sig, fordi landet har en kombination af høj udbredelse, høje hastigheder, lave priser og meget fiber. Koreas problem er faktisk, at landets dårligste tilbud (fire mbit/sek, red) er for godt. Det kræver et lavere indgangsniveau, hvis man skal få flere folk med” siger Taylor Reynolds.

Men man skal ikke så langt ned i hastighed, som man kan opleve i Danmark.

For netop når det kommer til hastighederne ligger Danmark skidt til med en beskeden plads som nummer 21 ud af 30.

Gennemsnitshastigheden i de danske bredbåndstilbud ligger ganske vist på lige knap seks mbit/sek, men tallet blegner i forhold til OECDs gennemsnit på 13,7 mbit.

Og der er langt op til nabolandet Sverige, hvor gennemsnitshastigheden ligger på 21,4 mbit/sek.

”Vi overrasket over, at de tilbudte hastigheder ikke er større i Danmark, som er et land, der skulle være leder på bredbånd,” siger Taylor Reynolds.

TDC skraber bunden
OECDs bredbåndsundersøgelse er foretaget blandt 23 danske udbydere og til Taylor Reynolds store overraskelse fandt man en dansk udbyder, der sælger forbindelser med downloadhastigheder på under 256 kb/sek, der er den formelle grænse for, hvornår det tæller som bredbånd i statistikken.

”TDC har et tilbud på forbindelse på 160 kbit/sek. At der overhovedet tilbydes så langsomme forbindelser, placerer Danmark i gruppe med Mexico, Tyrkiet og Grækenland. Ingen andre OECD-lande tilbyder så langsomme forbindelser,” siger Taylor Reynolds.

Heller ikke priserne kan Danmark ikke helt følge med de ledende nationer.

Gennemsnitsprisen for et bredbåndsabonnement forholdsvis lav, men dækker over mange abonnementer med lave hastigheder. Ser man på prisen per mbit/sek tilbyder 11 lande lavere priser end i Danmark.

Fremadrettet ser OECD dog frem til, at danskerne får hurtigere og billigere bredbånd - dels fordi der er en sund konkurrence på DSL-markedet, men også forbi fibernettet så småt trænger ind i danske hjem.

Faktisk er det kun Korea, Japan og Sverige, der p.t. har større udbredelse af fiber end os.

Se nøgletal fra rapporten

Artiklen fortsætter på næste side...


Indholdsfortegnelse

  1. Side 1 ud af 2
  2. 1
  3. 2

Næste side: Side 2

  1. Danskerne betaler dyrt for sløvt snegle-bredbånd
  2. Side 2
Næste side
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.