Artikel top billede

Danske it-arbejdspladser er for gammeldags

I løbet af få år vil hverdagen på arbejdspladsen forandre sig radikalt. Selv om nye teknologier gør det muligt at arbejde på nye måder, er danske virksomheder langt fra klar til fremtiden.

Danskerne forventer, at trådløst og mobilt internet vil forandre deres arbejdspladser i løbet af de næste 10 år. Det er konklusionerne i meningsmåling foretaget af analyseselskabet Userneeds for Computerworld.

Begrebet fremtidens arbejdsplads er på vej fra at være et teoretisk diskussionsemne for akademikere til at blive virkelighed indenfor få år, påpeger en række førende erhvervsfolk overfor Computerworld.

Men på trods af at denne udvikling har været længe undervejs, er danske virksomheder langt fra modne til at møde de nye tendenser, mener Morten Felding, formand for IT-brancheforeningens udvalg om fremtidens arbejdsplads og direktør for den danske del af Xerox-koncernen.

Dårligt klædt på

"Vi er dårligt klædt på til den udvikling. Det er de færreste virksomheder, som har forholdt sig til den situation, som vi er på vej hen imod," lyder hans konklusion.

Han peger på den åbenlyse konflikt mellem at give medarbejderne fleksible arbejdstider og de åbningstider, som virksomhederne annoncerer overfor omverdenen.

"Vi giver medarbejderne fleksible arbejdstider, men de har bare at være på arbejde mellem klokken ni og 16. Og det hænger jo ikke sammen," siger Morten Felding.

Han advarer mod at gøre stress til en overskrift i den debat, der mangler mellem medarbejdere og arbejdsgivere, men samtidig er debatten afgørende for at komme videre.

Anderledes chefer

I IBM har Rolf Engsig de seneste fire år arbejdet med de udfordringer, som fremtidens arbejdsplads vil stille erhvervslivet overfor.

Og lige som Morten Felding er det hans personlige opfattelse, at danske virksomheder er dårligt klædt på til at håndtere disse forandringer. Blandt andet fordi forholdet mellem chefer og medarbejdere bliver ulige mere komplekst end tidligere.

For hvordan er man leder for medarbejdere, der er alle andre steder end på arbejdspladsen som i gamle dage?

"Nogle af de virksomheder, som er længst fremme, har op til to eller tre medarbejdere per skrivebord," siger Rolf Engsig.

Tror på virksomhederne

Og det betyder, at både chefer og medarbejdere skal navigere i et andet rum end tidligere, fordi meget af kommunikationen foregår via mail, chat eller telefon.

Professor Bøje Larsen fra Handelshøjskolen i København er enig i, at der er en række kulturelle forhindringer at overvinde for virksomhederne.

Men han tror samtidig, at de danske virksomheder er fleksible nok til at tilpasse sig, når forandringerne slår igennem. Han henviser til den hast, hvormed man i Danmark var i stand til at indføre computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere