Virtualiserede Mac-computere rykker i firmaerne

Tema: Virtualisering giver medarbejderne mulighed for at arbejde på Windows, Linux eller Mac OS X-platformene.

Computerworld News Service:: Hvis Mac OS X leopard gjorde dig så begejstret, at du er parat til at udskifte hele maskinparken med Apple-hardware, så vil det første du hører fra de ansatte være: "Jeg vil ikke af med Microsoft Outlook", eller: "Beklager chef, men vores CMS, vi købte sidste år virker kun sammen med Windows."

Heldigvis hører det fortiden til, at medarbejderne skal lærer et helt nyt styresystem eller bokse med at tilpasse software til det ny styresystem.

I dag kræves der kun en virtualiseringsløsning, hvis Windows eller Linux-baserede applikationer skal afvikles problemfrit på en Mac OS X-platform.

Selvom benævnelsen "virtuelt miljø" lyder som noget fra det 22'ende århundrede, har teknologien faktisk været anvendt siden 1960'erne.

Det er først i de seneste år, at teknologien er kommet så langt i udviklingen, at almindelige maskiner kan anvendes virtuelt i virksomheden. Der er mange måder, hvorpå virtualisering kan anvendes i virksomheden. Et typisk pc-setup inkluderer:

- Maksimering af computerens fysiske ressourcer ved hjælp af partitionering af en server, som derved kan fungere som flere virtuelle servere.

- Afvikling af flere operativsystemer på samme computer, for eksempel det Linux-baserede Fedora 8 og Windows XP på en Mac.

- Sikring af hurtig genopretning efter systemnedbrud. En server fungerer som backup for flere virtuelle maskiner.

- Muligheden for at lave en testbænk, hvor programudviklerne hurtigt kan teste softwaren på et fuldt fungerende, men separat, system - uden risiko for firmaets system.

Mange muligheder

Mens virtualisering før i tiden var forbeholdt virksomheder med mange penge, er der i dag mange muligheder i pris lejet fra nogle tusinde kroner og opefter.

Der findes gratis open-sourceløsninger, så som VirtualBox.

Apples nyeste OS X opgradering, Leopard, indeholder BootCamp, der er en virtualiseringspakke, som giver brugeren mulighed for at afvikle 32bit-versionerne af Windows Vista og XP.

Mange brugere anvender teknologien på deres hjemmepc'er. Virtualisering i virksomheder kan have mange udformninger, og sine egne iboende overvejelser

Pat Lee, VMwares direktør for Mac-produkter, siger:

"Mange virksomheder har brug for at anvende specifikke Microsoft-applikationer, så som Outlook, Vision og Project, der ikke findes til Mac. Nogle virksomheder har også udviklet programmer eller web-sites, der kun kan kører under Windows. Virtualisering giver virksomheden mulighed for at kunne afvikle programmerne på Mac-computere."

Er virtualisering det rette for dig?

Der er en række ting, der skal overvejes, når du skal afdække om jeres system er tilstrækkeligt, eller om det eventuelt skal udbygges.

Pat Lee nævner et eksempel.

"Når Windows afvikles i et virtuelt Macmiljø til de programmer, der kun kan fungere der, så skal it-afdelingen lave samme set-up, som den gør, når den laver standard-set-up-images til desktop-pc'erne. Vær sikker på, at der er styr på licenserne, og lav en virtuel standard-maskine, med alle drivere, programmer og virksomhedstilrettede applikationer installeret. Følg de bedste løsninger, der så skal distribueres til alle brugere, der anvender standardværktøjer til at sende filere og foldere til deres Mac-maskiner," siger Pat Lee.

It-chef Jacob Taylor fra SugarCRM siger, at næsten alle Mac-brugerne i den 150 mand store virksomhed anvender virtualisering, når de skal afvikle Linux eller Windows på deres Macs.

Han anbefaler, at de firmaer, der skal til at virtualisere, tænker langsigtet.

"De nyeste versioner giver dig mulighed for at have dynamiske diske," siger han.

Hvis du for eksempel installerer operativsystemet med 500GB, men kun har behov for 1GB i begyndelsen, så vokser diskpladsen i takt med behovet.

Så anvend dynamiske diske eller faste, hvis du kender behovet helt nøjagtigt. Når du laver et fleksibelt system, behøver du ikke at rekonfigurere operativsystemet senere, lyder det.

"Sørg også for, at der er hukommelse nok. Hvis medarbejderne afvikler flere operativsystemer samtidigt, så sørg for, at der er mere end rigelig hukommelse. Det sænker virkelig hastigheden, hvis der ikke er nok ressourcer til rådighed," siger Jacob Taylor.

Problemfelter

Virtualiseringsbølgen er kommet meget hurtigt - og synes at brede sig hele tiden.

Selvom teknologien optimerer virksomhedens anvendelse af ressourcerne, så er det ikke nogen universalløsning.

Rendering af 3D-grafik i virtuelle miljøer har langt fra været ideelt.

Men, siger Pat Lee, "virtualisering udbredes og mødes af flere og flere avancerede krav. WMvare var de første, der introducerede hardwareaccelereret 3D-grafik med eksperimentel support til DirectX 8.1, og med WMware Fusion 1.1, har vi udvidet det til at omfatte DirectX 9.0."

Medarbejderne på SugarCRM er tilfredse med det virtuelle miljø, som det er i dag, og ifølge Jacob Taylor skaber det et meget produktivt miljø.

"Folk skal have lov til at arbejde med det miljø, de kender til. Vi har folk, der er meget glade for deres Mac, så hvis vi flyttede dem over på et andet miljø, ville det skade produktiviteten."

Det handler om muligheder og fleksibilitet. Med virtualisering kan vi give dem det bedste fra begge verdener, siger Jacob Taylor.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere