Artikel top billede

Både it-afdelinger og chefer kan nogle steder have vaner og meninger, som gør det svært at skifte til et virtualiseret desktop miljø, mener Anders Elbak fra IDC.

Mobilitets-krav bremser virtualisering af kontor-pc'er

TEMA: Kravet om at kunne arbejde på farten kan koste masser af tabte effektiviseringskroner. Mobiliteten bremser nemlig virtualiseringen af desktops, mener chefanalytiker Anders Elbak.

Mens virtualiseringsiveren har sat leverandørerne på overarbejde i de danske virksomheders serverrum står det stadig sløjt til på desktop-fronten.

Medarbejdernes arbejdsmaskiner kører enten stadig på en traditionel desktop maskine eller på en bærbar computer.

Og sådan kommer det til at være en rum tid endnu.

Virksomhederne har nemlig langtfra det samme incitament til at virtualisere medarbejdernes arbejdsmaskiner, som det har været tilfældet med firmaernes servervirtualisering.

Det fortæller Anders Elbak, der er chefanalytiker hos analyse- og konsulenthuset IDC Danmark.

Samtidig er egentlig desktop-virtualisering et område, som vi endnu ikke har set meget til.

Vi er ganske enkelt stadig på et så tidligt niveau i udviklingen, at der endnu kun er et marked for virtualisering af storage og servere.

Og det kan mærkes på desktopområdet, forklarer Anders Elbak.

"Det bliver brugt i nogle nichemarkeder og har endnu ikke nogen stor udbredelse," siger Anders Elbak.

Mobilitet bremser virtualisering

Årsagen er ikke så meget, at virksomhederne ikke kan se de åbenlyse fordele ved, at medarbejdernes maskiner kan startes på sekunder i stedet for minutter.

Firmaerne er også godt klar over, at virtualiserede desktops giver færre omkostninger, nemmere vedligeholdelse og lavere strømforbrug.

Problemet er derimod, at både firmaernes og medarbejdernes krav om mobilitet kommer i vejen for virtualiseringen.

Flaskehalsen er nemlig de langsomme, ustabile og dyre bredbåndsforbindelser, som medarbejderne er henvist til, når de arbejder på farten.

"Den manglende båndbredde er en hindring for desktop-virtualiseringen," siger Anders Elbak.


Og det gør det svært at droppe applikationerne på den bærbare til fordel for en centralt placeret virtuel udgave af styresystem og programmer, fortæller Anders Elbak.

Dermed betyder kravet om mobiltet at virksomheder kan risikere at gå glip af nogle af de åbenlyse fordele ved at virtualisere medarbejderes arbejdsmaskiner. De tabte besparelser tæller blandt andet et lavere drifts- og omkostningsniveau.

Samtidig mister virksomhederne muligheden for den fleksibilitet som virtualiseringen giver mulighed for.

"Problemet er at vi bruger vores pc’er meget mobilt. Og problemet er, at hvis der endelig er tilgængelig båndbredde, så koster det typisk en hel del," siger Anders Elbak.

Vaner og fordomme spiller ind

Ud over mobiliteten mener chefanalytikeren også, at der er brug for en revurdering af holdningerne i virksomhederne. Både it-afdelinger og chefer kan nogle steder have vaner og meninger, som gør det svært at skifte til et virtualiseret desktop miljø.

Problemet er ifølge Anders Elbak, at der er tale om en anden måde at arbejde på, hvor mange ting ligger på serveren.

Og det er ikke altid at chefer eller it-afdelinger er helt trygge ved det, fordi de bliver utrygge og frygter at medarbejdere nemmere kan komme til at ødelægge noget.

"Det er der måske nogen som ikke bryder sig om eller synes at det er for besværligt. Der kan sidde en it-chef som nærmest har en religiøs holdning til det. Men det samme kan være tilfældet i ledelsen," siger Anders Elbak.

Ifølge Anders Elbak er årsagen til dette, at der kan findes en manglende forståelse for, hvad virtualisering egentlig er og hvad det kan bruges til.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.