Artikel top billede

Både it-afdelinger og chefer kan nogle steder have vaner og meninger, som gør det svært at skifte til et virtualiseret desktop miljø, mener Anders Elbak fra IDC. (Foto: Torben Klint)

Mobilitets-krav bremser virtualisering af kontor-pc'er

TEMA: Kravet om at kunne arbejde på farten kan koste masser af tabte effektiviseringskroner. Mobiliteten bremser nemlig virtualiseringen af desktops, mener chefanalytiker Anders Elbak.

Mens virtualiseringsiveren har sat leverandørerne på overarbejde i de danske virksomheders serverrum står det stadig sløjt til på desktop-fronten.

Medarbejdernes arbejdsmaskiner kører enten stadig på en traditionel desktop maskine eller på en bærbar computer.

Og sådan kommer det til at være en rum tid endnu.

Virksomhederne har nemlig langtfra det samme incitament til at virtualisere medarbejdernes arbejdsmaskiner, som det har været tilfældet med firmaernes servervirtualisering.

Det fortæller Anders Elbak, der er chefanalytiker hos analyse- og konsulenthuset IDC Danmark.

Samtidig er egentlig desktop-virtualisering et område, som vi endnu ikke har set meget til.

Vi er ganske enkelt stadig på et så tidligt niveau i udviklingen, at der endnu kun er et marked for virtualisering af storage og servere.

Og det kan mærkes på desktopområdet, forklarer Anders Elbak.

"Det bliver brugt i nogle nichemarkeder og har endnu ikke nogen stor udbredelse," siger Anders Elbak.

Mobilitet bremser virtualisering

Årsagen er ikke så meget, at virksomhederne ikke kan se de åbenlyse fordele ved, at medarbejdernes maskiner kan startes på sekunder i stedet for minutter.

Firmaerne er også godt klar over, at virtualiserede desktops giver færre omkostninger, nemmere vedligeholdelse og lavere strømforbrug.

Problemet er derimod, at både firmaernes og medarbejdernes krav om mobilitet kommer i vejen for virtualiseringen.

Flaskehalsen er nemlig de langsomme, ustabile og dyre bredbåndsforbindelser, som medarbejderne er henvist til, når de arbejder på farten.

"Den manglende båndbredde er en hindring for desktop-virtualiseringen," siger Anders Elbak.


Og det gør det svært at droppe applikationerne på den bærbare til fordel for en centralt placeret virtuel udgave af styresystem og programmer, fortæller Anders Elbak.

Dermed betyder kravet om mobiltet at virksomheder kan risikere at gå glip af nogle af de åbenlyse fordele ved at virtualisere medarbejderes arbejdsmaskiner. De tabte besparelser tæller blandt andet et lavere drifts- og omkostningsniveau.

Samtidig mister virksomhederne muligheden for den fleksibilitet som virtualiseringen giver mulighed for.

"Problemet er at vi bruger vores pc’er meget mobilt. Og problemet er, at hvis der endelig er tilgængelig båndbredde, så koster det typisk en hel del," siger Anders Elbak.

Vaner og fordomme spiller ind

Ud over mobiliteten mener chefanalytikeren også, at der er brug for en revurdering af holdningerne i virksomhederne. Både it-afdelinger og chefer kan nogle steder have vaner og meninger, som gør det svært at skifte til et virtualiseret desktop miljø.

Problemet er ifølge Anders Elbak, at der er tale om en anden måde at arbejde på, hvor mange ting ligger på serveren.

Og det er ikke altid at chefer eller it-afdelinger er helt trygge ved det, fordi de bliver utrygge og frygter at medarbejdere nemmere kan komme til at ødelægge noget.

"Det er der måske nogen som ikke bryder sig om eller synes at det er for besværligt. Der kan sidde en it-chef som nærmest har en religiøs holdning til det. Men det samme kan være tilfældet i ledelsen," siger Anders Elbak.

Ifølge Anders Elbak er årsagen til dette, at der kan findes en manglende forståelse for, hvad virtualisering egentlig er og hvad det kan bruges til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere