Artikel top billede

TDCs udlicitering af fastnettet vil gavne danskerne

Tema: TDC's planer om at udlicitere hele sit fastnet-netværk er godt nyt for de danske TDC-kunder. En udlicitering vil nemlig resultere i et bedre og mere avanceret netværk, vurderer teleanalytikere.

TDC's planer om at udlicitere driften af selskabets netværk kan være godt nyt for de millioner af danskere, der får deres tele- og datatjenester fra TDC.

De kan nemlig se frem til bedre og mere avancerede tele- og dataprodukter, når TDC's netværk bliver lagt i hænderne på en af de store teleleverandører Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent eller Ericsson.

Det mener teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard, der peger på, at TDC's netværksudbygning de senere år har lidt under ejernes konstante jagt på besparelser.

"Kapitalfondene bag TDC har haft ekstremt stort fokus på effektiviseringer. Derfor har TDC's mulighed for at udbygge netværket, så det eksempelvis har kunnet matche elselskabernes massive fiberudrulning, reelt ikke været til stede," siger han.

Som et eksempel på TDC's netværks-efterslæb peger han på ADSL-området. Her har TDC først for nylig skruet maksimal-hastigheden op til 50 Mbit/S.

Dermed har TDC hængt i halen af den europæiske udvikling. Det kan en udlicitering af netværket være med til at rette op på, mener han.

"TDC’s netværks-udvikling kommer til at gå hurtigere efter en udlicitering. Det er der ingen tvivl om. Jeg er ret sikker på, at der eksempelvis vil blive rullet langt mere fiber ud i netværket,” siger han.

Udlicitering det eneste rigtige

Også teleanalytiker John Strand fra Strand Consult kalder TDC's beslutning om at udlicitere driften af selskabets netværk til en af de store teleleverandører for 'det eneste rigtige'.

"Den helt store fordel for TDC er, at det efter en udlicitering udelukkende

skal betale for trafikken i netværket og dermed slipper for at bruge penge på opgraderinger og vedligehold," siger han.

Det bliver i stedet teleleverandørens opgave, og da deres betaling afhænger af, hvor meget trafik, der kommer i netværket, så er de interesserede i at skabe et mere avanceret, hurtigere og bedre netværk, vurderer John Strand.

Udliciterings-bølge ruller over telebranchen

Udliciteringsmodellen bliver allerede benyttet med stor succes i den internationale telebranche.

Den første store ordre scorede teleleverandøren Ericsson, da mobilselskabet 3 outsourcede driften af dets netværk i Italien og England til svenskerne i begyndelsen af årtusindet.

Siden har en veritabel outsourcingbølge skyllet hen over telebranchen. Eksempelvis har alle hollandske mobilselskaber på nær ét udliciteret deres netværk til teleleverandører i dag.

Udviklingen er så massiv, at udlicitering – eller managed services som det også bliver kaldt – er det hurtigst voksende forretningsområde for de store teleudstyrsproducenter i dag.

Analytikere: Mobilnettet outsources også
Carsten Dilling, administrerende direktør for TDC Fastnet Norden, løftede sløret for outsourcingplanerne i tirsdagens udgave af Dagbladet Børsen.

Heri slog han fast, at det i første omgang handler om at udlicitere TDC's fastnet. Den udmelding giver ingen af teleanalytikerne meget for.

"Jeg er sikker på, at TDC også vil outsource mobildelen, da det er meningsløst at tale om fastnettet og mobilnettet som to separate netværk," lyder det eksempelvis fra Bernt Stubbe Østergaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital