Artikel top billede

Danske cafeer ignorerer antiterror-loven

Du kan trygt bruge din cafes trådløse internet uden at frygte at blive overvåget. De danske cafeer logger nemlig ikke deres kunders færden på nettet, selv om regeringens antiterrorpakke kræver det.

Du behøver ikke at frygte, at big brother kigger dig over skulderen, når du logger på din cafes trådløse netværk.

For de danske cafeer overholder ikke en bekendtgørelse i den danske antiterrorpakke, der kræver, at de skal logge deres netværk.

Det viser en rundspørge til syv tilfældigt udvalgte danske caféer, som Computerworld har foretaget.

Rundspørgen viser, at cafeerne enten ikke kender lovgivningen eller bevidst blæser på den.

Logningsbekendtgørelsen, der trådte i kraft 15. september 2007, rammer især virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen.

Bekendtgørelsen har den konsekvens, at selv små caféer der tilbyder, at deres kunder kan surfe på nettet, mens de drikker en kop kaffe, bliver pålagt samme forpligtelse, som landets store teleudbydere.

Cafeer kender ikke loven

På caféerne bekræfter man, at kendskabet til loven er meget ringe. Det samme er viljen til at overvåge gæsterne.

"Jeg må indrømme, at jeg troede, at det var noget, som vores udbyder gjorde helt automatisk. Jeg vidste ikke, at det var nogle foranstaltninger, som vi selv skulle tage initiativ til," siger Morten Bang, der er medejer af cafeen Bang & Jensen på Istedgade i København.

Ifølge Morten Bang er det slut med netsurfende cafégæster, hvis myndighederne møder op og kræver, at cafeen skal logge sit trådløse netværk.

"Hvis vi får et direkte påbud om at gøre det, vil jeg sandsynligvis lukke vores trådløse netværk. For det første bryder vi os ikke om at overvåge vores kunder. Og for det andet vil vi næppe være i stand til at efterkomme kravet. Det vil være for besværligt og omkostningsfuldt," konstaterer Morten Bang.

Fridrik Weisshappel Jónsson er medejer af de to københavnske The Laundromat-cafeer, som ligger på Østerbro og Nørrebro.

Han kender heller ikke reglerne.

"Nej, det har jeg aldrig hørt om. Og jeg tror, at vores...fortsættes

... kunder vil føle det som et indgreb i deres personlige frihed, hvis vi skulle begynde at logge, hvad de laver på nettet", siger Fridrik Weisshappel Jónsson.

Cafeejer: Sæt mig i spjældet
Der er dog ikke alle steder, der ikke kender lovgivningen.

En cafeejer på Nørrebro i København indrømmer, at han godt kender lovgivningen. Han nægter bare at følge den.

"Den vil jeg skide på. Jeg er en lovlydig borger, men der er sgu grænser for, hvad det her registreringssamfund kan kræve af os almindelige borgere. Den slags lovgivninger gider jeg slet ikke respektere, og hvis det kommer så vidt, må de sgu sætte mig i spjældet," lyder det bramfrit fra cafejeren, der ønsker at være anonym.

"Det er klart, at jeg ikke vil udtale mig med navn, fordi så risikerer jeg jo bare, at der kommer en eller anden tåbelig myndighed rendende. Og der er ingen myndigheder, der kan få mig til at registrere eller overvåge mine kunder – basta," siger caféejeren, hvis navn er redaktionen bekendt.

Computerworld har desuden talt med Cafe Kræz i Odense, Cafe Katz i det indre København og endnu en cafe på Nørrebro. Ingen af dem lever op til kravene i logningsbekendtgørelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital