Artikel top billede

Danske tele-firmaer vælger side i stor teknologi-dyst

Kampen mellem LTE og WiMax om at blive næste generation trådløse bredbåndsteknologi er i fuld gang med store internationale aktører på hver sin side. I Danmark synes slaget dog allerede afgjort.

Der bliver udkæmpet en hård kamp mellem støtterne bag de to teknologier WiMax og LTE (Long Term Evolution).

De to teknologier har nemlig hver isærstøtte af en række internationale sværvægtere i it- og telebranchen.

LTE støttes således af blandt andet amerikanske AT&T, Verizon Wireless, der er et joint venture mellem britiske Vodafone og amerikanske Verizon samt China Mobile, mens Intel, Motorola og Samsung er nogle af de mest prominente selskaber, der bakker op om WiMax.

I Danmark er der dog ikke samme uenighed om næste generations trådløse bredbåndsteknologi.

Flere af de store teleselskaber satser nemlig allerede nu på samme teknologi.

Hælder mest til LTE

"Overordnet set satser vi på 3G og Turbo3G på mobilområdet. Derfor tror vi også meget på LTE, fordi det bygger oven på den strategi, vi har ført hidtil," siger pressechef Peter Glüssing fra Sonofon og Cybercity, der er en del af Telenor Danmark.

Samme holdning har man hos Danmarks største teleselskab, TDC.

"Den næste generation, som vi umiddelbart kommer til at se på, bliver LTE. Det er jo en direkte roadmap videre ud i 2G, 3G og 4G. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at bruge vores operationelle kræfter der," siger Flemming Hynkemejer TDC's vicedirektør for teknik, Mobil Norden.

Og også hos den danske afdeling af teleselskabet 3 er man mest til LTE.

"Vi er committed til 3G-standarden, og alt taler for, at det bliver LTE, som kommer til at bane vejen, eftersom hele vores infrastruktur er bygget op omkring 3G. LTE er jo en videreudbygning af 3G," siger 3's ansvarlige for produktudvikling, Irfan Goandal.

Han peger samtidig på, at LTE er nødt til at blive realiseret på nogle frekvensbånd, som ikke er til rådighed i dag.

Mens de store selskaber umiddelbart satser på LTE, er der dog andre der ser muligheder i WiMax. Således har ELRO og Danske Telecom, der er kendt under navnet Clearwire, investeret stort i WiMax.

Det samme har Butlernetworks, der har investeret mere end...fortsættes

... 300 millioner kroner på at opbygge en landsdækkende infrastruktur til bredbånd via WiMax og FWA-teknologi – primært til erhvervslivet.

LTE udelukker ikke WiMax

Men hos både Sonofon, 3 eller TDC følger man dog også udviklingen på WiMax-scenen.

"Det er LTE, vi satser på, men dermed ikke sagt, at vi ikke vil noget med Wi-Max. Vi har stået lidt i venteposition omkring Wi-Max, og det gør vi sådan set stadig væk," siger Flemming Hynkemejer fra TDC.

Han peger på, at teleselskabet primært overvejer Wi-Max som supplement til andre teknologier.

"Det kunne være konvergensterminaler, der kan håndtere mange forskellige teknologier. Så kunden egentlig kan være ligeglad med, hvilket net han er på. Så er det et spørgsmål, hvor vi kan producere det billigst henne. Allerede der har vi jo en fordel af, at vi har en lang række master, der står med både 2G og 3G," siger Flemming Hynkemejer fra TDC.

"Med hensyn til Wi-Max er det ikke en afgørende hjørnesten i vores arkitektur i netværket, men det er klart, at de områder, hvor Wi-Max kan gå ind og understøtte de andre teknologier som for eksempel 3G og Turbo3G, vil vi gøre det," lyder meldingen fra Sonofons pressechef, Peter Glüssing.

Irfan Goandal fra 3 vil heller ikke udelukke, at selskabet vil se nærmere på mulighederne i WiMax.

"Det er lidt åbent, hvad der sker om to-tre-fire år, men de to teknologier ligner hinanden utrolig meget og vil måske endda smelte sammen på sigt," siger han og peger også på chipproducenten Intels betydning.

"I fremtiden vil vi se laptops med indbygget Wi-Fi, 3G og WiMax, i og med at Intel presser så hårdt på for at få WiMax indbygget i deres chips."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.