Artikel top billede

Danske tele-firmaer vælger side i stor teknologi-dyst

Kampen mellem LTE og WiMax om at blive næste generation trådløse bredbåndsteknologi er i fuld gang med store internationale aktører på hver sin side. I Danmark synes slaget dog allerede afgjort.

Der bliver udkæmpet en hård kamp mellem støtterne bag de to teknologier WiMax og LTE (Long Term Evolution).

De to teknologier har nemlig hver isærstøtte af en række internationale sværvægtere i it- og telebranchen.

LTE støttes således af blandt andet amerikanske AT&T, Verizon Wireless, der er et joint venture mellem britiske Vodafone og amerikanske Verizon samt China Mobile, mens Intel, Motorola og Samsung er nogle af de mest prominente selskaber, der bakker op om WiMax.

I Danmark er der dog ikke samme uenighed om næste generations trådløse bredbåndsteknologi.

Flere af de store teleselskaber satser nemlig allerede nu på samme teknologi.

Hælder mest til LTE

"Overordnet set satser vi på 3G og Turbo3G på mobilområdet. Derfor tror vi også meget på LTE, fordi det bygger oven på den strategi, vi har ført hidtil," siger pressechef Peter Glüssing fra Sonofon og Cybercity, der er en del af Telenor Danmark.

Samme holdning har man hos Danmarks største teleselskab, TDC.

"Den næste generation, som vi umiddelbart kommer til at se på, bliver LTE. Det er jo en direkte roadmap videre ud i 2G, 3G og 4G. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at bruge vores operationelle kræfter der," siger Flemming Hynkemejer TDC's vicedirektør for teknik, Mobil Norden.

Og også hos den danske afdeling af teleselskabet 3 er man mest til LTE.

"Vi er committed til 3G-standarden, og alt taler for, at det bliver LTE, som kommer til at bane vejen, eftersom hele vores infrastruktur er bygget op omkring 3G. LTE er jo en videreudbygning af 3G," siger 3's ansvarlige for produktudvikling, Irfan Goandal.

Han peger samtidig på, at LTE er nødt til at blive realiseret på nogle frekvensbånd, som ikke er til rådighed i dag.

Mens de store selskaber umiddelbart satser på LTE, er der dog andre der ser muligheder i WiMax. Således har ELRO og Danske Telecom, der er kendt under navnet Clearwire, investeret stort i WiMax.

Det samme har Butlernetworks, der har investeret mere end...fortsættes

... 300 millioner kroner på at opbygge en landsdækkende infrastruktur til bredbånd via WiMax og FWA-teknologi – primært til erhvervslivet.

LTE udelukker ikke WiMax

Men hos både Sonofon, 3 eller TDC følger man dog også udviklingen på WiMax-scenen.

"Det er LTE, vi satser på, men dermed ikke sagt, at vi ikke vil noget med Wi-Max. Vi har stået lidt i venteposition omkring Wi-Max, og det gør vi sådan set stadig væk," siger Flemming Hynkemejer fra TDC.

Han peger på, at teleselskabet primært overvejer Wi-Max som supplement til andre teknologier.

"Det kunne være konvergensterminaler, der kan håndtere mange forskellige teknologier. Så kunden egentlig kan være ligeglad med, hvilket net han er på. Så er det et spørgsmål, hvor vi kan producere det billigst henne. Allerede der har vi jo en fordel af, at vi har en lang række master, der står med både 2G og 3G," siger Flemming Hynkemejer fra TDC.

"Med hensyn til Wi-Max er det ikke en afgørende hjørnesten i vores arkitektur i netværket, men det er klart, at de områder, hvor Wi-Max kan gå ind og understøtte de andre teknologier som for eksempel 3G og Turbo3G, vil vi gøre det," lyder meldingen fra Sonofons pressechef, Peter Glüssing.

Irfan Goandal fra 3 vil heller ikke udelukke, at selskabet vil se nærmere på mulighederne i WiMax.

"Det er lidt åbent, hvad der sker om to-tre-fire år, men de to teknologier ligner hinanden utrolig meget og vil måske endda smelte sammen på sigt," siger han og peger også på chipproducenten Intels betydning.

"I fremtiden vil vi se laptops med indbygget Wi-Fi, 3G og WiMax, i og med at Intel presser så hårdt på for at få WiMax indbygget i deres chips."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere