Tele2-kæring kan kølhale piratsagen

Den to-fløjs krig som Tele2 har indledt mod IFPI i kampen om The Pirate Bay betyder længere ventetid på principiel afklaring.

Internetleverandøren Tele2's kæring af den fogedretskendelse, som i starten af februar pålagde selskabet at spærre kundernes adgang til den svenske internetside The Pirate Bay, vil formentlig udsætte den justifikationssag, som allerede er sat i gang mellem Tele2 og ophavsretshaverne.

Mens kæresagen alene skal afgøre, om betingelserne i det hele taget var opfyldt for at pålægge Tele2 at spærre kundernes adgang med et fogedforbud, skal justifikationssagen tage stilling til, om spærringen er i strid med EU's Infosoc direktiv. Årsagen er, at Danmark muligvis fortolker direktivet anderledes end andre medlemslande.

Men når Tele2 har nu har indledt en kæresag i landsretten, samtidig med at justifikationssagen er sat i gang i byretten, vil de mere overordnede og principielle spørgsmål sandsynligvis først blive behandlet med justifikationssagen, når kæresagen er afsluttet.

Det vurderer Max Sørensen, der er it-advokat hos Dahl i Esbjerg.

"Jeg nægter at tro på, at en byretsdommer vil træffe en afgørelse, før landsretten har talt," siger Max Sørensen.

Udsættelsen sker ifølge it-advokaten for at undgå, at to retsinstanser taler imod hinanden og kommer frem til modstridende afgørelser i samme sag.

"Derfor vil man typisk sætte justifikationssagen i bero, indtil landsretten har truffet sin afgørelse i kæresagen," siger Max Sørensen.

Hvis Tele2 taber kæresagen
Det er altså kæresagen, som bliver behandlet først i retssystemet. Hvis Tele2 taber denne sag, og retten mener, at fogedretten havde grundlag for at pålægge spærringen af The Pirate Bay, så fortsætter justifikationssagen, som om intet var hændt.

Selv om Tele2 taber kæresagen, vil det ikke betyde, at sagsøgerne i justifikationssagen, IFPI med flere, står stærkere.

"Landsretten tager alene stilling til, om der er sandsynliggjort en krænkelse. De går ikke ind og prøver det nærmere," siger Max Sørensen.

Hvis Tele2 vinder kæresagen
Hvis Tele2 vinder den nyindledte kæresag i landsretten, kan tingene udvikle sig i en anden retning. Hvis landsretten i denne sag afgør, at der ikke var grundlag for at fogedretten nedlagde påbud om at Tele2 skulle spærre kundernes adgang til The Pirate Bay, så bortfalder justifikationssagen.

"Hvis landsretten siger, at der ikke skal nedlægges fogedretsforbud, så skal der heller ikke være nogen justifikationssag," fortæller Max Sørensen.

Samtidig vil fogedretskendelsen bortfalde, så Tele2's kunder igen får mulighed for at gå in på piratebay.org.

Met det betyder imidlertid ikke, at slaget mellem teleselskaberne og ophavsretshaverne behøver at slutte her.

Selv om landsretten kommer frem til, at der ikke skal nedlægges et fogedforbud, så kan rettighedshaverne stadig godt få prøvet, om de får krænket deres rettigheder, fortæller it-advokaten.

"Hvis IFPI og rettighedshaverne mener, at der er tale om en krænkelse, så indleder de bare en helt almindelig krænkelsessag mod Tele2," siger Max Sørensen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.