Artikel top billede

De intelligente danske bolde, i-Ball, holder styr på målene med håndbold-VM i Kroatien i 2009.

Dansk chip-håndbold vil fjerne al dommer-tvivl til VM

Dansk teknologi-iværksætter kan strække armene i sejrsjubel efter Det Internationale Håndboldforbund har besluttet at bruge firmaets chip-baserede bold ved VM i 2009. Læs her, hvordan bolden fungerer.

Den teknologiske iværksættervirksomhed GoalRef går en spændende sæson i møde, efter at Det Internationale Håndboldforbund, IHF, har besluttet at bruge virksomhedens intelligente Select-bolde ved VM i Kroatien i januar 2009.

GoalRef forsyner håndbolden, i-Ball, med et tyndt kobbernet indvendigt, mens stolperne og overliggeren på håndboldmålet udstyres med antenner, elektronik og en sender.

Systemet sender sender en krypteret besked til dommeren, når bolden passerer mållinjen.

Kæmpe-opgave

»Det har været en kæmpe opgave at udstyre bolden med en chip, som kan holde til den hårde behandling, uden at det går ud over boldens spilleegenskaber. Men det er lykkedes,« siger Ulrik Merrild.

Han har sammen med datalogiprofessor Ole Lehrmann Madsen fra Alexandra Instituttet og udviklingsselskabet Amfitech udviklet teknologien, der gør det muligt for dommere at afgive helt korrekte kendelser.

Oplagt til ishockey

Det er ikke kun håndbold, der kan få glæde af de intelligente bolde.

Især vil en sport som ishockey have stor nytte af at få en chip placeret i pucken, da det ofte er svært at se scoringerne.

Chippene gør hver bold identificerbar, så målene ikke kommer til at sende falske signaler på grund af elektroniske forstyrrelser.

”GoalRef kan bruges til både håndbold, fodbold og ishockey. Systemet uden videre bruges til også at give boldens hastighed.

Med den videreudvikling, vi planlægger, vil det også kunne fortælle om boldens rotation og lufttryk,” siger GoalRefs direktør, Ulrik Merrild .

Han forestiller sig, at de opsamlede data vil kunne bruges til at lave præcise animationer på storskærme i hallen eller stadion, når der er scoret.

FORTSÆTTES

Flere sports-giganter er på vej

Tyske Adidas er også på vej med et såkaldt beslutningsstøttesystem til boldspil.

Det hilser direktør Ulrik Merrild velkomment, da det øger interessen for den type systemer, og markedet dermed bliver større, mener han.

Han kan ikke sige, hvor stort han forventer, at markedet bliver.

”Men det bliver stort. Systemet er forberedt til at kunne bruges på alle niveauer, fra det dyre til det billige, afhængig af, hvor mange faciliteter, man vil have indbygget,” siger han.

GoalRefs patentanmeldte system er i øvrigt ikke forbeholdt bolde fra Select.

Systemet er ganske vist udviklet i tæt samarbejde med Select, men alle andre boldproducenter kan få adgang til at bruge det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere