Artikel top billede

ICANN ser frem til udløb af aftale med USA

I 10 år har non-profit organisationen, der driver internettets domænenavnsystem været underlagt USA's handelsministerium.

Computerworld News Service: The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er ved at kigge på, hvordan organisationen skal tage sig ud, efter den nuværende aftale (memorandum of understanding) med det amerikanske handelsministerium udløber i september 2009.

ICANN, non-profit organisationen der driver internettets domænenavnesystem, har foreslået, at den skal blive uafhængig af handelsministeriets opsyn, når den nuværende fælles projektaftale (Joint Project Agreement) med ministeriet udløber.

Global ledelselsform

Ministeriets aftale med ICANN har været på plads siden 1998, men i de senere år har repræsentanter for andre lande sat spørgsmålstegn ved, hvorfor den amerikanske regering skal have det primære opsyn med organisationen.

ICANN har lavet betydelige forbedringer inden for tilskrivelse af ansvar, gennemsigtighed og andre områder, siden handelsministeriet fornyede aftalen i september 2006, udtaler Paul Levins, ICANN's administrerende direktør og vicedirektør for erhvervsanliggender.

ICANN's mål, efter aftalen med handelsministeriet udløber, er at udvide til en global ledelsesform, der tillader input fra en bred vifte af internetorganisationer, udtaler han.

"Det, vi forsøger at gøre, er at sikre, at det ansvar, som organisationen nu har, ansvaret over for alle interessenter, er låst på plads for altid. Vi vil forsøge at fastholde den eksisterende model i det lange løb," udtaler Paul Levins fredag.

Offentlig høring

Nogle har foreslået, at aftalen med det amerikanske ministerium burde bestå for at sikre ansvarlighed.

"Det faktum, at ICANN gør fremskridt i retning af at leve op til sit ansvar, betyder ikke, at aftalen ikke længere er nødvendig," kommenterer Thomas Lenard, direktør og seniormedlem i den konservative tænketank iGrowthGlobal.
Fortsættes...

Folkets mening

"Rent faktisk vil det måske endda demonstrere værdien af aftalen. Aftalen og det fortsatte samarbejde med handelsministeriet kan vise sig at være årsagen til ICANN's gode resultater."

Spørgsmål om ICANN's fremtid er blevet rejst under en midtvejsevaluering af aftalen med handelsministeriet. Offentligheden var inviteret til at kommentere på aftalen og handelsministeriets nationale tele- og informationsstyrelse (National Telecommunications and Information Administration) var vært ved en offentlig høring af aftalen sidst i februar.

Næsten ingen opsyn

Som en non-profit organisation fungerer ICANN med "næsten intet opsyn," tilføjer Lenard i sine kommentarer. "ICANN er en unik organisation," skriver han. "Det er en non-profit virksomhed under californisk lov, men i modsætning til bogstaveligt talt alle andre non-profit virksomheder, tager ICANN beslutninger, der har betydelige økonomiske og sociale konsekvenser i hele verden."

Centret for Demokrati og Teknologi og TechNet, en brancheforening der repræsenterer it-topchefer, støtter begge en fortsat aftale med handelsministeriet.

Men udløbet af den amerikanske aftale vil stadig efterlade ICANN med ansvarlighed, ifølge Levins. ICANN har stadig en kontrakt med USA om drift af Internet Assigned Numbers Authority (IANA), og dets bestyrelsesmedlemmer vælges af adskillige grupper.

Organisationen er nødt til at følge californisk lovgivning for non-profit selskaber, udtaler han, og i et "next steps"-dokument, har ICANN foreslået en fremgangsmetode til at fjerne bestyrelsen, hvis nok af de nominerede grupper skulle nå til enighed om det.

Arabisk kritik

Andre, der kommenterer på ICANN's resultater, har antydet, at organisationen ikke har gjort store nok fremskridt imod dens mål under aftalen med handelsministeriet.
Fortsættes...

Større uafhængighed

Organisationen har ikke foretaget nok arbejde for internationaliserede domænenavne "for at styrke lokale ikke-engelsktalende samfund," skriver Khaled Fattal, formand og CEO af Live Multilingual Translator, en virksomhed der tilbyder online engelsk-til-arabisk oversættelse.

ICANN's mangel på aktivitet med at internationalisere domænenavne har "alvorligt skadet potentiel god vilje, tillid og tiltro til ICANN's kompetence i præcis de folks øjne, som organisationen i dag forsøger at appellere til," skriver Fattal.

Men mange af kommentarerne om ICANN under midtvejsevalueringen var positive.

"Det er vores mening, at ICANN lever op til dets mandat, og at ICANN's overgang til den private sektor er ved at tage form," skriver Anthony Mugambi, formand for Kenya Network Information Centre.

"Afslutning af aftalen med handelsministeriet vil dog være det næste logiske skridt imod en komplet overgang engang i fremtiden."

Grundlæggende system

Ifølge ICANN's Levins er organisationen opmærksom på kritikken. ICANN "kan og bør altid gøre mere," udtaler han.

"Er der nogensinde et tidspunkt, hvor man kan sige … at sikkerhed og stabilitet er komplet?"

Men organisationen ønsker også at bevæge sig mod større uafhængighed, hvilket har været det officielle mål med aftalen med handelsministeriet, udtaler han. ICANN vil begynde at inddrage interessenter i, hvordan overgangen skal forløbe i de kommende måneder.

"Internetadresseringssystemet er så grundlæggende," udtaler han.

"Vi er nødt til at sikre, at det ikke kan ændre sig, og at der ikke kommer et tidspunkt, hvor en enkelt aktør har mulighed for at ændre det eller kan omforme det på et tidspunkt ude i fremtiden."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Google dropper chip fra Qualcomm: Klar med egne processorer i nye Pixel-telefoner
Kommende Pixel-telefoner fra Google vil være pakket med processorer designet og bygget af Google selv.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.