Artikel top billede

Hvad skal man egentlig bruge SP1 til Vista til?

SP 1 til Vista er i høj grad rettet mod erhvervslivet. Det betyder dog ikke, at Visas popularitet i virksomhederne vil eksplodere. Det vil stadig være tale om en stille snigen, vurderer ekspert.

I går blev Service Pack 1 til Windows Vistas brugere frigivet, og SP1 har af mange været ventet med håb om bedre ydelse på de områder, hvor Vista halter efter Windows XP.

SP 1 er hovedsagelig en samling af opdateringer, som Microsoft har frigivet til styresystemet siden lanceringen i november 2006, , og opdateringerne er primært rettet mod virksomheder.

Firmaer verden over har indtil nu haft en vis skepsis overfor en opgradering til Vista, før platformen har haft en vis modningstid, og børnesygdommene derved er blevet kureret.

Det forsøger Microsoft nu med SP 1.

En pc-analytiker forventer dog ikke ligefrem et boom i firmaernes Vista-installationer.

Ifølge IDC vil SP1 således kun have en begrænset indflydelse på udbredelsen af Vista.

"Udbredelsen af Vista sker gradvist i takt med, at man skal have skiftet sin pc ud. Virksomhederne anvender som regel det operativsystem, der leveres med den nye maskine, " siger Anders Elbak, senioranalytiker i IDC.

Men Vista SP1 kan dog betyde, at flere virksomheder går i gang med at anvende Vista.

"Der kan være enkelte virksomheder, der tager en strategisk beslutning, og her kan SP1 være med til at fremskynde beslutningen om at skifte til Vista. Men jeg tror, udbredelsen af Vista sker gradvist, når man skal have noget andet software, som kræver det, eller når man står over for en hardware-opgradering," vurderer Anders Elbak.

Microsoft forventer intet boom

Microsoft er mere optimistisk, men forventer dog heller ikke et boom i antallet af Vista-licenser.

"Baseret på tidligere erfaringer, tror vi, at Service Pack 1 får en positiv effekt. De firmaer, der har ventet og talt om børnesygdomme, kan hopper på nu," siger Kamilla Jørning Roost, der har ansvar for Microsofts Windows-forretning i Danmark.

Kamilla Jørning Roost og Anders Elbak er enige om, at den nye opdatering ikke får nogen effekt på antallet af privatbrugere af Vista.

FORTSÆTTES

Se de nye ting i SP1 - Computerworld gennemgår pakken

De fleste forbedringer i SP 1 adresserer problemer knyttet til sikkerhed og ydelse.

Det er to områder, der ikke er direkte synlige for brugeren af Vista, men som dog gør brugeroplevelsen af systemet bedre.

Har man en forventning om, at Vista vil ændre udseende bliver man skuffet.

Bortset fra et par finjusteringer er der nemlig ingen synlige justeringer i SP1.

Den mest markante er, at muligheden for at søge fra Start-menuen er blevet fjernet.

Det er noget, som Microsoft er blevet tvunget til på grund af en tvist med Google og de amerikanske myndigheder.

Et par af de øvrige ændringer, der kan gøre hverdagen foran skærmen lidt sjovere består i, at diskfragmenteringsværktøjet er blevet ændret således, at man selv kan vælge hvilken disk man ønsker at defragmentere.

Krypteringsprogrammet BitLocker giver nu også mulighed for at kryptere andre drev end systemdrevet.

Mekanismen, der håndterer brugerkonti (UAC) er ligeledes blevet finjusteret, så man i højere grad bliver fri for de mange irriterende dialogbokse, der har væres skældt så meget ud.

Windows Genuine Advantage-funktionen (WGA), som holder styr på, om versionen er en kopi eller et originalt produkt har fået en overhaling, så pirater i større grad bliver hægtet af vognen.

Herudover skulle ydelsen få et boost, hvilket især skulle mærkes i forbindelse med kopiering af filer, både lokalt og over netværket.

Spilentusiasterne kan glæde sig over en lille justering i form af, at DirectX 10 bliver opdateret til 10.1.

434,5 megabyte ekstra Vista

For dem med adgang til Microsofts MSDN-tjeneste eller storlicenser har SP1 været tilgængelig i nogen tid, og enkelte har ligeledes haft adgang til opdateringen via Windows Update, men i går var dagen for den endelige lancering.

Udrulningen via Update vil ske gradvist, for installationen vil i første omgang ikke ske automatisk. Brugerne skal derimod selv vælge at installere Vista SP1.

Først fra midten af april vil opdateringen af Windows Vista til SP1 ske automatisk hos Vista-brugere, der har valgt at få automatiske software-opdateringer.

Ifølge Microsoft Danmark vil en dansk version være klar omkring april. Det vil være i form af en RTM-version.

Ønsker man allerede nu at downloade pakken, hvilket kan være en fordel ved installation på mange maskiner, kan det nu gøres til versionerne på engelsk, spansk, tysk, fransk og japansk.

Pakken fylder 434,5 megabyte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere