Artikel top billede

”Danmark bliver en god showcase. Klimatopmødet giver den danske it-branche mulighed for at vise det hele frem,” siger Jakob Lyngsø, direktør i IT-Branchen.

Klima-topmøde en historisk mulighed for it-branchen

Klima-it: Danmark har en historisk mulighed for at profilere sig internationalt. FN's klimatopmøde i København næste år er et udstillingsvindue for danske it-virksomheder.


Danske virksomheder har fantastisk gode muligheder for at profilere sig internationalt op til og under FN’s klimatopmøde i København i 2009.

Og It-virksomhederne skal gå i front og vise, hvordan man styrer energiproduktion mest hensigtsmæssigt.

”Klimatopmødets placering i København og Danmark har stor betydning. Det er et udstillingsvindue for alle virksomheder, der har noget at byde på,” siger direktør for brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, Tom Togsverd.

Han peger på den danske it-branche som en væsentlig spiller i denne sammenhæng.

”Danske it-virksomheder kan bidrage til at løse de store klimaproblemer og bruge it til at lave intelligent energi. Det handler om styring, både i industri og i husholdninger,” siger han.

Det er chefanalytiker hos Innovation Lab, René Laursen, enig i.

”Det er en stor mulighed for it-branchen. Fremtiden vil også byde på it-systemer, der kan hjælpe os med at træffe de rette beslutninger om, hvordan vi reducerer vores CO2-udledning og energiforbrug. Virksomhedsledere kan ikke undvære de beslutningsstøttesystemer,” siger han.

Omlægning af el-nettet

Et af de områder, som ITEK venter sig meget af, er omlægningen af elforsyningsnettet.

”El-nettets struktur skal laves fundamentalt om. Vi skal kunne samle energi op fra vindmøller og de såkaldte mikrokraftvarmeanlæg, og gøre forsyningsnettet mere fintmasket. Det passer perfekt til en it-struktur, hvor trafikken dirigeres rundt på en mere hensigtsmæssig måde,” siger Tom Togsverd.

Han sammenligner omlægningen af el-nettet med den udvikling, der er foregået med telenettet.

”Man kan kalde det ip-ficeringen af telenettet. Det samme kan ske på el-nettet, hvor man kobler sig ind og ud decentralt. Mange flere, meget små energikilder vil bidrage til nettet, hvor it, skal styre og monitorere. Det bliver helt nye vilkår at få leveret strøm på.”

Styring er vigtig
Dansk Industri og ITEK er sammen med en række andre organisationer gået med i et klimakonsortium under Erhvervsministeriet, der skal sørge for mest mulig eksponering af, hvad Danmark har at byde på rent erhvervsmæssigt på klimaområdet.

Sammen med energiindustrien kører DI og ITEK desuden en række projekter om intelligent energi. Her drejer det sig især om, hvad man kan gøre i hjemmene. For eksempel intelligente målere, der fortæller, hvornår strømmen er dyr og billig.

Det er miljø- og prismæssigt godt at lægge sit strømforbrug uden for spidsbelastningstidspunkter. Belastningen tvinger nemlig kraftanlæggene til at fyre op under kullene for at sikre konstant forsyning.

”Styring er vigtig. Vi har en ambition om, at vi fra dansk side kan ud på verdensmarkedet og levere denne type koncepter. Virksomheder som Grundfos og Danfoss har længe arbejdet med smarte komponenter, men når man begynder at binde det hele sammen og sætter styringsværktøjer ovenpå, bliver det rigtig interessant,” mener Tom Togsverd.

Alle brancher med

Klimatopmødet har ikke kun betydning for it-branchen, men for alle brancher understreger direktør i IT-Branchen, Jakob Lyngsø.

”It er koblet på alt, så vi samarbejder med Horesta, der indkvarterer topmødegæsterne, landbruget, der leverer maden og transportfirmaerne, der fragter gæsterne rundt,” siger han.

IT-Branchen har flere initiativer i støbeskeen, der skal overbevise topmødedeltagerne om dansk it’s fortræffeligheder.

Jakob Lyngsø forestiller sig for eksempel at præsentere gæsterne for deres personlige CO2-regnskab under besøget i København.

”Vi vil vise branchen frem alle de steder, hvor gæsterne er. Fra Bella Center over taxaen til hotellet. Alle de steder, hvor der er it, fra print og kopi til telefon og kommunikation, styring af energi på det værelse, de bor på. Måske kunne man udstyre hver gæst med et instrument, der følger dem, så man kan se, hvor meget CO2, de har udledt mens de var her.”

Han vil endnu ikke sige, hvor meget markedsføringen kommer til at koste.

”Det er ganske betydelig økonomisk satsning, kombineret med sponsorer,” siger Jakob Lyngsø.
Dansk it har et forspring

God showcase

Ligesom klima- og energiminister Connie Hedegaard, mener Jakob Lyngsø, at Danmark bliver en god showcase for resten af verden.

”Især inden for styring har den danske it-branche de bedste muligheder. Vi er udviklet land med behov for opvarmning, og vi producerer al vores strøm med fossile brændstoffer. Eksperter mener, at det er muligt at reducere energiforbruget i almindelige huse med op til 30-40 procent ved at indføre intelligent styring,” siger han.

Danmark har haft it-baserede energibesparende løsninger på dagsordnen i mange år, understreger han.

”Vi opfatter intelligent automatisering på linie med det at skifte vinduer og isolere huse. Vi er gode til at standardisere denne type produkter. Vi har tidligt haft tanker om den intelligente bolig og det intelligente kontor, og knyttet udstyr og løsninger sammen med energi, CO2 og miljø. IT-Branchen ser klimatopmødet som muligheden for at vise det hele frem,” siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere