Overvågning af svenskerne koster millioner af kroner

Budgettet i den svenske overvågningsmyndighed FRA stiger betragteligt efter køb af supercomputer til at overvåge datatrafik. Allerede nu ønsker FRA dog at investere i endnu en supercomputer.

Den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) havde sidste år et budget på godt 450 millioner danske kroner, en stigning på 40 millioner i forhold til 2006.

Det forhøjede budget skyldes blandt andet myndighedens indkøb af en af verdens hurtigste supercomputere.

I 2009 forventer myndigheden at øge udgifterne til 470 millioner danske kroner.

Det er Computerworlds svenske søsterblad, Computer Sweden, der har fået fat i FRA's budgetter for i år og næste år.

Heri skriver FRA også, at det allerede nu er blevet nødvendigt med endnu en supercomputer.

Behov for endnu mere regnekraft
Ifølge Computer Sweden skriver FRA nemlig i budgetredegørelsen for 2009-2011, at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.

Og derfor kræver det endnu mere regnekraft at overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige, som den svenske regering har lagt op til.

Et forslag som i øvrigt fik Google til at sammenligne Sverige med Kina.

FRA fastslår samtidig i budgetredegørelsen, at budgettet, som det ser ud nu, kun tillader endnu en yderligere investering i regnekraft i perioden 2008 til 2019. Det indebærer, at regnekraften kun kan øges hvert syvende eller ottende år, og det er helt utilstrækkeligt, skriver FRA ifølge Computer Sweden.

Præcist hvor meget ekstra, der er behov for, nævner FRA dog ikke, ligesom myndigheden heller ikke har svaret på Computer Swedens henvendelser.

Samtidig er det også forbundet med store udgifter til personel at skulle overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige.

Det private erhvervsliv skriger nemlig ifølge FRA på kompetente medarbejdere inden for dette felt, og det kan drive også drive omkostningerne i vejret.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.