Overvågning af svenskerne koster millioner af kroner

Budgettet i den svenske overvågningsmyndighed FRA stiger betragteligt efter køb af supercomputer til at overvåge datatrafik. Allerede nu ønsker FRA dog at investere i endnu en supercomputer.

Den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) havde sidste år et budget på godt 450 millioner danske kroner, en stigning på 40 millioner i forhold til 2006.

Det forhøjede budget skyldes blandt andet myndighedens indkøb af en af verdens hurtigste supercomputere.

I 2009 forventer myndigheden at øge udgifterne til 470 millioner danske kroner.

Det er Computerworlds svenske søsterblad, Computer Sweden, der har fået fat i FRA's budgetter for i år og næste år.

Heri skriver FRA også, at det allerede nu er blevet nødvendigt med endnu en supercomputer.

Behov for endnu mere regnekraft
Ifølge Computer Sweden skriver FRA nemlig i budgetredegørelsen for 2009-2011, at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.

Og derfor kræver det endnu mere regnekraft at overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige, som den svenske regering har lagt op til.

Et forslag som i øvrigt fik Google til at sammenligne Sverige med Kina.

FRA fastslår samtidig i budgetredegørelsen, at budgettet, som det ser ud nu, kun tillader endnu en yderligere investering i regnekraft i perioden 2008 til 2019. Det indebærer, at regnekraften kun kan øges hvert syvende eller ottende år, og det er helt utilstrækkeligt, skriver FRA ifølge Computer Sweden.

Præcist hvor meget ekstra, der er behov for, nævner FRA dog ikke, ligesom myndigheden heller ikke har svaret på Computer Swedens henvendelser.

Samtidig er det også forbundet med store udgifter til personel at skulle overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige.

Det private erhvervsliv skriger nemlig ifølge FRA på kompetente medarbejdere inden for dette felt, og det kan drive også drive omkostningerne i vejret.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hosting og outsourcing: Find den rigtige model og leverandør

Hosting og outsourcing-markedet rummer utallige muligheder for at aflaste og effektivisere din virksomhed, så der kan fokuseres på kerneforretningen. Markedet er dog også kendetegnet ved mange og meget forskellige leverandører og leverance-modeller. På dette event giver vi dig et indblik i, hvordan hosting i 2017 kan blive en strategisk og praktisk hjælp for din virksomhed.

24. oktober 2017 | Læs mere


Gå hjem møde om machine learning: Kickstart dine machine learning-projekter

På dette gå hjem møde får du fra eksperter på området en introduktion til machine learning og de nye teknologiske og forretningsmæssige muligheder, det skaber. Kickstart dine machine learning-projekter ved at deltage i dette gå hjem møde

25. oktober 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. oktober 2017 | Læs mere


Computerworld
Retten ophæver navneforbuddet i Atea-sagen: Her er de syv tiltalte
Østre Landsret har netop besluttet at ophæve navneforbuddet i Atea-sagen. Det betyder, at offentligheden nu må se navnene på de tiltalte i sagen.
CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Sådan anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø
Dette whitepaper gennemgår hvordan du anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø og kommer med specifikke råd og konkret vejledning til anvendelsen.