Overvågning af svenskerne koster millioner af kroner

Budgettet i den svenske overvågningsmyndighed FRA stiger betragteligt efter køb af supercomputer til at overvåge datatrafik. Allerede nu ønsker FRA dog at investere i endnu en supercomputer.

Den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) havde sidste år et budget på godt 450 millioner danske kroner, en stigning på 40 millioner i forhold til 2006.

Det forhøjede budget skyldes blandt andet myndighedens indkøb af en af verdens hurtigste supercomputere.

I 2009 forventer myndigheden at øge udgifterne til 470 millioner danske kroner.

Det er Computerworlds svenske søsterblad, Computer Sweden, der har fået fat i FRA's budgetter for i år og næste år.

Heri skriver FRA også, at det allerede nu er blevet nødvendigt med endnu en supercomputer.

Behov for endnu mere regnekraft
Ifølge Computer Sweden skriver FRA nemlig i budgetredegørelsen for 2009-2011, at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.

Og derfor kræver det endnu mere regnekraft at overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige, som den svenske regering har lagt op til.

Et forslag som i øvrigt fik Google til at sammenligne Sverige med Kina.

FRA fastslår samtidig i budgetredegørelsen, at budgettet, som det ser ud nu, kun tillader endnu en yderligere investering i regnekraft i perioden 2008 til 2019. Det indebærer, at regnekraften kun kan øges hvert syvende eller ottende år, og det er helt utilstrækkeligt, skriver FRA ifølge Computer Sweden.

Præcist hvor meget ekstra, der er behov for, nævner FRA dog ikke, ligesom myndigheden heller ikke har svaret på Computer Swedens henvendelser.

Samtidig er det også forbundet med store udgifter til personel at skulle overvåge datatrafikken ind og ud af Sverige.

Det private erhvervsliv skriger nemlig ifølge FRA på kompetente medarbejdere inden for dette felt, og det kan drive også drive omkostningerne i vejret.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder / Telenor får adgang til Norlys' fibernet / Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik" / Dansk Gartner-profil skifter til Combitech

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder. Telenor får adgang til Norlys' fibernet. Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik". Dansk Gartner-profil skifter til Combitech. Indisk it-gigant vil bringe stadionoplevelsen hjem i stuerne med virtual reality. NNIT er tæt på at være fuldtallig igen. Dansk DXC Technology-boss udgiver spændingsroman.

1 Industry 4.0 bygger på farlig forudsætning om tillid
Politiet geoblokerer adgang til danske coronahjemmesider grundet frygt for DDoS-angreb
Hitachi vil indføre fast hjemmearbejde som 'new normal'
Wipro ansætter ny topchef: Henter Capgemini-veteran
Morgen-briefing: 3 tilbagebetaler lønkompensation / 7N dropper udbytte til ejerne / Facebook-ansatte gennemfører virtuel udvandring/ Teleselskaber positivt overrasket over få konkurser blandt kunder / Danske Radiobotics modtager bevilling på 10 millioner
Hjemmearbejdets mange klimafordele understreger behovet for mere energivenlige data
2 Ugen i tech: Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

mest debatterede artikler

Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan arbejder du sikkert hjemmefra og holder driften i gang
Nogle gange skal arbejdsopgaver bare løses hjemmefra, hvis driften fortsat skal holdes i gang. Her er det afgørende at have en plan for både drift, arbejdsindsats og den nødvendige it-sikkerhed. Også selvom 5, 10 eller 100 gange så mange brugere som normalt med kort varsel skal arbejde hjemme. I dette whitepaper kan du læse mere om de typiske roller, som hjemmearbejdet indebærer og hvilke løsninger Fortinet tilbyder for at sikre den stabile drift.