Artikel top billede

Analytikere uenige om Microsofts fremtid

Gartneranalytikere peger på, at Microsoft kan få problemer med Windows i takt med, at blandt andet webapplikationer vinder frem. Men Microsoft ser også den udvikling, mener IDC.

Vista-udbredelsen tager tid

På Gartner-konferencen Emerging Trends talte to Gartner-analytikere om, at Windows – og dermed Microsoft – står over for en række udfordringer i de næste par år.

Udover de gængse problemer som lang udviklingstid for operativsystemerne og kompatibilitetsproblemer mellem forskellige platforme, peger Gartner ifølge CIO.com også på andre store udfordringer for softwarekæmpen.

Gartner-analytikerne Neil MacDonald og Michael Silver ser således problemer for salget af Vista i fremtiden med henvisning til en forventet lav vækstrate i pc-salget på to til otte procent mellem 2005 og 2011.

Og der, hvor salget af pc'er spurter frem med 16 til 24 procent, er det som regel pc'er med mindre hukommelse, som derfor ikke kan køre det hukommelseskrævende Vista.

Det skyldes blandt andet kompleksiteten i Windows, der stiller høje krav til pc'ens hardware.

Derudover er der også problemer for Vista i forhold til forskellige platforme som smartphones og minicomputere, mener Gartner.

Vista kommer

Men hos analysehuset IDC mener man, at udbredelsen af Vista er på vej.

På verdensplan er der ifølge IDC Vista på 14 procent af alle Windows-pc'er. Det tal forventer analysehuset vil blive lidt mere end fordoblet i løbet af i år. Og om fire til fem år vil der være Vista på op mod 90 procent af samtlige Windows-pc'er, forudser IDC.

IDC har ikke nogen opgørelse over udbredelsen af Vista i Danmark, men analytiker Anders Elbak vurderer, at styresystemet så småt er ved at vinde indpas.

"XP er stadig størst, men Vista er efterhånden ganske udbredt i Danmark. På privatsiden er langt størstedelen af pc'er siden lanceringen født med Vista. Og på erhvervssiden sker det typisk i forbindelse med løbende opdateringer, så man har både XP og Vista," siger Anders Elbak fra IDC.

"Men der kommer ikke et kæmpe skift af de eksisterende pc'er. Det er primært drevet af nysalg og nogle enkelte større ændringer. Der ikke den store drivkraft i opgraderinger bare for at opgradere," siger Anders Elbak.

Fortsættes...

Webapplikationer truer Microsoft

Windows bliver mindre vigtig

Gartner-analytikerne forudser samtidig, at der vil ske et skift i brugen af webapplikationer, der stadig er i sin vorden.

Men sådan vil det ikke forblive, mener de.

I dag kræver mellem 70 og 80 procent af virksomhedsapplikationerne Windows, men Gartner-analytikerne forudser 2011 som året, hvor størstedelen af applikationer til virksomheder vil være uafhængige af operativsystemet, for eksempel webapplikationer.

"En gang i midten af næste årti vil Windows spille en meget mindre vigtig rolle på computeren," siger Neil MacDonald ifølge CIO.com.

Microsoft følger også udviklingen

Helt så kategorisk ser man ikke på sagen hos analysehuset IDC.

"Det er da rigtigt, at der er store ændringer undervejs, men det er Microsoft jo også fuldt ud opmærksom på," mener analytiker Anders Elbak fra it-analysehuset IDC.

"Og det er også rigtigt, at operativsystemet bliver mere ligegyldigt, når man kan tilgå en stor del applikationer via en webbrowser, for så kan man jo bruge hvilket som helst operativsystem, bare der er en browser."

Anders Elbak peger dog på, at flere og flere ting er inkluderet i Windows, når man køber det i dag.

"Når man køber Windows i dag, er det ikke bare et operativsystem. Der er en hel del applikationer med i købet. For eksempel sikkerhedsapplikationer, noget basal tekstbehandling, medieafspillere og flere andre ting. Og jeg kan da forestille mig, at sådan vil det også blive fremover," siger han.

Microsoft vil også ændre sig

Han ser også stadig, at en del webapplikationer vil være bedre knyttet til Windows end andre operativsystemer. Ligesom webapplikationerne vil medføre en ændring i måden, man betaler for software.

"Generelt set kommer vi til at se flere former for abonnementsbetaling frem for engangslicens, og jeg kan da kun forestille mig, at Windows også kommer til at køre med noget lignende, så man fremover både abonnerer på Windows og Office og så videre," siger Anders Elbak

Og Gartner mener da også, at Microsoft vil ændre sig gradvist.

"Jeg tror, at Microsoft vil følge en vej, hvor ændringerne kommer langsomt og gradvist," siger Michael Silver ifølge CIO.com.

"Ja, der kommer ændringer, men jeg tror ikke, at det er en katastrofe som sådan for Microsoft fra den ene dag til den anden," vurderer Anders Elbak fra IDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere