Åbne standarder under Konkurrencestyrelsens lup

Folketinget har netop vedtaget, at Konkurrencestyrelsen bliver inddraget i arbejdet om åbne standarder. ODF-folket jubler, mens Microsoft er knap så klar i sin udmelding.

I fredags besluttede it-ordførerne på Christiansborg i forespørgselsdebatten, at Konkurrencestyrelsen og et uvildigt ekspert-panel skal vurdere de tekniske, forvaltningsmæssige og konkurrencemæssige aspekter ved implementeringen af ODF og OOXML i den offentlige forvaltning.

I dag kl. 13 blev der så stemt i Folketingssalen, og resultatet blev ganske som forventet, vedtaget med samtlige partiers accept.

108 stemte for. Ingen var i mod og ingen undlod at stemme.

Dermed er slaget om de åbne standarder stadig i fuld gang, og den beslutning er man glad for i ODF-lejren.

"Jeg er glad for, at Folketinget helt utvetydigt slog fast, at Videnskabsministeriets forsøg med to dokumentformater, ODF og OOXML, skal vurderes såvel ud fra et teknisk perspektiv som et konkurrencemæssigt perspektiv," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark.

"Konkurrencestyrelsen bliver inddraget, og Folketinget har nu gjort det klart, at forudsætningerne for vurderingen af forsøget med to formater er fuld interoperabilitet mellem formaterne, og at formaterne skal være konkurrencemæssigt neutrale," lyder det fra denne front.

De Radikale er tilfredse
Microsoft er ikke krystalklare i deres udmelding i forbindelse med Folketingets beslutning. Firmaet ser ikke Konkurrencestyrelsens indblanding i sagen som noget stort problem, men mere som et led i en politisk proces.

"Vi ser Folketingets beslutning som en trædesten på rejsen mod et mere og bedre digitalt Danmark, for der ligger stadig meget arbejde forude," siger Jacob Schaumburg-Müller, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark om beslutningen.

"Hvis politikerne vil digitalisere Danmark, må der ske andet og mere, end denne beslutning er udtryk for," siger han.

Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Petersen, er dog godt tilfreds med at konkurrencestyrelsen bliver hørt i spørgsmålet om de åbne standarder.

"Nu får vi endelig endevendt de tekniske og konkurrencemæssige spørgsmål fra to vinkler, og det er et glimrende udgangspunkt," siger han til Computerworld.

Uvildigt ekspertpanel
Næste trin i standard-processen er at udvælge den såkaldte ekspertgruppe, der skal besidde ekspertise inden for forvaltning, teknik og konkurrence.

"Jeg håber, udpegningen af ekspertgruppen vil finde sted meget snart, og at personerne reelt er uafhængige af særinteresser," lyder det fra Morten Kjærsgaard.

Rygterne om deltagere i et sådant panel er allerede begyndt at svirre og navne som EF-dommer Bo Vesterdorf og professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School har været nævnt.

Datoen for den endelige udvælgelse er ikke fastlagt, men den vil angiveligt finde sted umiddelbart efter pinse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Tør du vente på et databrud? Kom i gang med at sikre dig nu!
Agilitet er nødvendigt, når der skal godkendes brugere og det er der en simpel grund til. Adgangsscenarierne er for forskellige til at stole på en enkelt måde at autentificere på. Din autentificeringsproces er nødt til at udvikle sig med flere adgangsscenarier. Det og meget mere kigger vi på i dette whitepaper, så du er i stand til at vælge den mest agile løsning for dig og din virksomhed.