Åbne standarder under Konkurrencestyrelsens lup

Folketinget har netop vedtaget, at Konkurrencestyrelsen bliver inddraget i arbejdet om åbne standarder. ODF-folket jubler, mens Microsoft er knap så klar i sin udmelding.

I fredags besluttede it-ordførerne på Christiansborg i forespørgselsdebatten, at Konkurrencestyrelsen og et uvildigt ekspert-panel skal vurdere de tekniske, forvaltningsmæssige og konkurrencemæssige aspekter ved implementeringen af ODF og OOXML i den offentlige forvaltning.

I dag kl. 13 blev der så stemt i Folketingssalen, og resultatet blev ganske som forventet, vedtaget med samtlige partiers accept.

108 stemte for. Ingen var i mod og ingen undlod at stemme.

Dermed er slaget om de åbne standarder stadig i fuld gang, og den beslutning er man glad for i ODF-lejren.

"Jeg er glad for, at Folketinget helt utvetydigt slog fast, at Videnskabsministeriets forsøg med to dokumentformater, ODF og OOXML, skal vurderes såvel ud fra et teknisk perspektiv som et konkurrencemæssigt perspektiv," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark.

"Konkurrencestyrelsen bliver inddraget, og Folketinget har nu gjort det klart, at forudsætningerne for vurderingen af forsøget med to formater er fuld interoperabilitet mellem formaterne, og at formaterne skal være konkurrencemæssigt neutrale," lyder det fra denne front.

De Radikale er tilfredse
Microsoft er ikke krystalklare i deres udmelding i forbindelse med Folketingets beslutning. Firmaet ser ikke Konkurrencestyrelsens indblanding i sagen som noget stort problem, men mere som et led i en politisk proces.

"Vi ser Folketingets beslutning som en trædesten på rejsen mod et mere og bedre digitalt Danmark, for der ligger stadig meget arbejde forude," siger Jacob Schaumburg-Müller, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark om beslutningen.

"Hvis politikerne vil digitalisere Danmark, må der ske andet og mere, end denne beslutning er udtryk for," siger han.

Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Petersen, er dog godt tilfreds med at konkurrencestyrelsen bliver hørt i spørgsmålet om de åbne standarder.

"Nu får vi endelig endevendt de tekniske og konkurrencemæssige spørgsmål fra to vinkler, og det er et glimrende udgangspunkt," siger han til Computerworld.

Uvildigt ekspertpanel
Næste trin i standard-processen er at udvælge den såkaldte ekspertgruppe, der skal besidde ekspertise inden for forvaltning, teknik og konkurrence.

"Jeg håber, udpegningen af ekspertgruppen vil finde sted meget snart, og at personerne reelt er uafhængige af særinteresser," lyder det fra Morten Kjærsgaard.

Rygterne om deltagere i et sådant panel er allerede begyndt at svirre og navne som EF-dommer Bo Vesterdorf og professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School har været nævnt.

Datoen for den endelige udvælgelse er ikke fastlagt, men den vil angiveligt finde sted umiddelbart efter pinse.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

24. april 2019 | Læs mere


Industri 4.0: IoT, data og den afgørende kobling til forretningen

På dette roundtable tager vi udgangspunkt i mulighederne inden for Industri 4.0, herunder Internet of Things i og uden for virksomheden samt de nye muligheder for ændrede kunderelationer. Rundbordsdiskussionen ledes af Computerworlds erfarne chefredaktør Lars Jacobsen og krydres med eksempler og erfaringer fra blandt andet Beijer Electronics. Undervejs vil der være rig lejlighed til at netværke med de øvrige deltagere og lære af deres erfaringer.

24. april 2019 | Læs mere


Digital Innovation Summit: Innovation og strategi - fra ide til forretning

I de bedste virksomheder er digitaliseringen og innovationen godt på vej til at flytte ud ad it-afdelingen og ind i hele virksomheden, hvor alle afdelinger tænker i nye processer og innovation. På Digital Innovation Summit kan du høre om konkrete projekter, værktøjer og metoder til at sat din digitale innovation og forretningsudvikling på skinner.

25. april 2019 | Læs mere


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.