Priserne på bærbare stiger - Zepto følger udviklingen

Stigende løn i Kina og højere priser på råstoffer rammer producenterne af bærbare computere. Danske Zepto flytter blandt andet produktion fra Kina til Europa.

Stigende lønninger i Kina og højere priser på råstoffer til brug i batterier rammer nu producenterne af bærbare computere.

Blandt andet stigende priser på kobalt og nikkel, der bruges i batterier, rammer de fabrikker, som producerer komponenterne til nogle af verdens største computerfabrikanter.

Den danske laptop-producent Zepto melder dog, at firmaet er forberedt.

"Man kan jo købe ind i god tid. Det er lidt som kurssikring, og det gør vi på en lang række komponenter," siger underdirektør Morten Kjærsgård.

Han fortæller, at firmaet blandt andet tæt følger priserne på kadmium, der bruges i batterier.

Nye arbejdsmarkedsregler og pres på lønningerne i Kina har fået omkostningerne i den mest centrale produktionsområde til at skyde i vejret.

Et af Zeptos træk for at foregribe de stigende omkostninger i Kina er at flytte produktion til europæiske lande.

"Det er billigere at få fragtet varerne fra et billigt land i Europa i stedet for fra at sejle det fra Kina. Den forskel kan hente lønforskellen," siger Morten Kjærsgård.

Kamp om regningen
Flere af de store pc-producenter forhandler ifølge Financial Times med deres underleverandører om hvem, der skal bære de øgede udgifter.

Og mens producenter i Taiwan tidligere forgæves forsøgte at sende regningen videre til deres kunder, så skriver Financial Times, at de store firmaer denne gang har accepteret at betale en del af regningen.

Morten Kjærsgaard fra Zepto mener, at der er tale om en udvikling, som er set tidligere. Omkring årtusindskiftet flyttede en stor del af produktionen fra Taiwan til Kina på grund af stigende omkostninger.

"Det er en cyklus på omkring fire år. Der er allerede påbegyndt videreflytning, hvor der flyttes produktion til Filipinerne. Dem, der bare fokuserer på pris, flytter sig hele tiden," siger Morten Kjærsgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.