Artikel top billede

Ekspert skyder Hjorts jobkartel-notat ned

Beskæftigelsesministeren hævder, at grundlovens ekspropriationsregler gør, at et forbud mod jobkarteller først kan træde i kraft i 2013. "Grebet ud af den blå luft," mener juraprofessor.

Den anerkendte professor Claus Haagen Jensen fra Ålborg Universitet afviser blankt, at hemmelige jobkarteller først kan forbydes i 2013 ifølge grundloven.

Et argument, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) ellers fremførte i et notat, som Computerworld kom i besiddelse af for nylig.

Heraf fremgik det, at selv ministeren synes det er lang tid, men ikke desto mindre var det meldingen fra Justitsministeriet.

Men det juridiske skøn afviser Claus Haagen Jensen altså.

”Da der er tale om et helt generelt indgreb mod hemmelige jobkarteller, og man ikke kan regne med at opretholde aftalerne, er der ikke tale om ekspropriation,” siger han.

”Efter min opfattelse er det grebet ud af den blå luft,” siger Claus Haagen Jensen.

Han undrer sig over, at det kommer fra Justitsministeriet.

Espersen i samråd

Kritikken har ramt Claus Hjorts Frederiksens lovforslag mod hemmelige jobkarteller hårdt.

Først kritiserede Advokatrådet forslaget for at være 'uklart og retssikkerhedsmæssig uforsvarligt".

Derefter konkluderedes det i et notat fra advokatfirmaet Kromann Reumert, at lovforslaget reelt ikke vil give lønmodtagere kompensation.

Derfor kaldte de Radikale da også ministeren i samråd om sagen.

Han får følgeskab af den konservative justitsminister, Lene Espersen, som skal forklare hvordan Justitsministeriet kan kæde grundlovens regler om ekspropriation sammen med hemmelige jobkarteller.

Hun er i øvrigt den tredje minister, der hives ind i sagen.

Bentsen på banen

Tidligere har økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) skullet forklare, hvordan han mener, de udskældte aftaler harmonerer med konkurrenceloven.

Ministeren mente dengang, at aftalerne kan stride mod konkurrenceloven.

Unægtelig en lidt anden udlægning end den fra Justitsministeriet, der mener, aftalerne er beskyttet af grundloven i en årrække.

Det er Claus Hjort Frederiksens andet samråd om hemmelige jobkarteller.

Sidste gang blev han kaldt i samråd, fordi Computerworld afslørede, at hans eget ministerium havde indgået hemmelige jobkartel-aftaler.

De hemmelige jobkartaller har været meget udbredte i it-branchen, hvor der da også køre en retssag mod IBM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere