Artikel top billede

Nu får Danmark et pirat-parti

Danmark har fået et nyt politisk parti. Piratpartiet har fokus på digitale borgerrettigheder og vil tillade privat fildeling og afskaffe patenter.

Danmark får nu et nyt politisk parti ved navn Piratpartiet.

Dermed kan allerede etablerede partier som Konservative eller Socialdemokraterne med tiden måske forvente konkurrence om Folketingets taburetter.

Det er primært emner omkring it og det digitale samfund som det nye parti, der allerede har søsterpartier i andre europæiske lande, har meninger om.

Det fortæller Ole Husgaard, der er formand for Piratpartiet.

"Beskyttelsen af den personlige integritet er et meget vigtig punkt for os, specielt fordi vi føler, at det truer det demokratiske samfund, som vi har nu," siger Ole Husgaard.

Piratpartiet har og vil ifølge Ole Husgaard ikke placere sig på den traditionelle politiske farveskala.

Han mener, at partiet repræsenterer mange gode argumenter, uanset om kommende vælgere er politisk højre- eller venstreorienterede i forvejen.

Private skal have lov at kopiere

Partiet vil gerne have ændret loven, så ikke-kommerciel personlig fildeling og kopiering af ophavsretsbeskyttede værker altid er tilladt.

En anden af partiets mærkesager er kampen mod copyright. Og trods navnet Piratpartiet vil partiet faktisk ikke have afskaffet ophavsretten helt, forklarer Ole Husgaard.

"Vi vil have den begrænset, så den alene gælder kommercielt, og så den kun gælder i fem år fra værkets udgivelse," siger Ole Husgaard.

Partiet anser ophavsretten som et udtryk for en handel mellem samfundet og skaberne af nye værker, så begge parter opnår fordele.

"Men med de mange ændringer, der er sket i løbet af de senere år, er den balance kammet helt over til den ene side," siger Ole Husgaard.

Vil ikke ind på højre-venstreakse

Mens Piratpartiets meninger er klokkeklare, når det gælder digitale borgerrettigheder, har partiet ingen holdning til andre emner som eksempelvis integrations- og skattepolitik.

"Der har vi intet standpunkt. Det bunder i, at vi ikke vil placere os på en højre-venstreakse," siger Ole Husgaard.

Desuden mener partiet, at disse punkter varetages bedre af eksisterende partier, der har større ekspertise.

Desuden er skattepolitik primært er et spørgsmål om forholdsvis små detaljer, hvor skatten skal stige en halv eller en hel procent, fortæller formanden.

Vil i Folketinget

Ifølge partiformanden er det partiets ambition at komme i Folketinget.

Men han erkender at der er lang vej, især fordi partiets vælgere, der er modstandere af overvågning, har det svært med reglen om at skulle udlevere persondata i forbindelse med den nødvendige underskriftindsamling for at kunne opnå opstillingsberettigelse.

Men lykkes det, er strategien at opnå størst mulig indflydelse ved at pege på den regering som vil give mest for støtten, fortæller Ole Husgaard, der i det civile liv er ansat som programmør, og desuden arbejder med drift af servere.

Ole Husgaard har efter eget udsagn interesseret sig for copyright siden totalforbudet mod digitalkopiering i 1995.

Formanden fortæller, at det ikke er Piratgruppen der står bag Piratpartiet, selv om de to organisationer deler mane holdning.

Europæisk kamp

Piratpartiet findes allerede i en lang række europæiske lande.

I 2006 opnåede det svenske søsterparti lidt over en halv procent af de svenske stemmer.

Søsterpartiets næstformand Christian Engström hilser den danske lillesøster velkommen i verden.

"Det er vældigt glædeligt. Det her er en europæisk kamp, og vi har brug for Piratpartiet i så mange lande som muligt," siger Christian Engström.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere