Artikel top billede

Standard-eksperterne: Afløseren med 25 års erfaring

Jens Hørlück er med 25 års erfaring i dokumentudveksling en rutineret afløser for Bo Vesterdorf i ODF og OOXML ekspert-panelet. Han forsker i open source og er en ivrig Microsoft-bruger.

Efter tidligere EF-dommer Bo Vesterdorfs nej tak til at deltage i det ekspert-panel, der skal undersøge ODF- og OOXML-standardernes implementering i den offentlige sektor, slog lektor Jens Hørlück fra Århus Universitet gladeligt til.

"Det er en ære at afløse en højt respekteret person som Bo Vesterdorf, og jeg mener selv at kunne bidrage væsentligt til panelet med mine 25 erfarings med dokumentudveksling," siger Jens Hørlück, som til daglig befinder sig på universitetets institut for økonomi, hvor han forsker i it-økonomi, open source og projektledelse.

Selv om Jens Hørlück tidligere har kritiseret Microsoft for selskabets prisstruktur, så forholder han sig nøgternt til, hvad udvalgets primære opgave bliver.

"Vi skal sikre den bedste funktionalitet til den laveste pris for den offentlige forvaltning. Om vi så ender med at anbefale den ene eller den anden standard, det vil vores undersøgelser jo vise," lyder det fra Jens Hørlück, som selv er en ivrig Windows og Office-bruger.

Kun Firefox-browseren er sluppet igennem nåleøjet hos lektoren i Århus.

Én standard er nok

Den offentlige sektor bør som udgangspunkt kun implementere én standard ifølge Jens Hørlück.

Det skyldes, at utallige tidligere eksempler lige fra mobilsendenet mellem Europa og USA til forskellige medieformater kun har givet slutbrugerne bøvl.

"Jeg vil ikke pege på en af de to standarder som favoritter, fordi de er meget forskellige og kan vidt forskellige ting. Med tiden kan man dog håbe på, at de vil smelte sammen, men det tager nok rigtig mange år," siger Jens Hørlück.

Han pointerer dog, at ekspert-panelets undersøgelser kan vise, at den offentlige forvaltning er bedst tjent med to standarder.

Er OOXML virkelig åben?

Et af de væsentligste kriterier for Jens Hørlück i arbejdet med de åbne standarder bliver at undersøge, hvorvidt OOXML er uafhængigt af Microsofts styresystem Windows og selskabets Office-pakke.

"Microsoft tjener styrtende med penge på to områder, hvor selskabet har de facto monopol. Hvis OOXML er en åben standard, skal den kunne løsrive sig fra Microsoft, så selskabet ikke dirigerer udviklingen," siger han.

Det helt springende punkt i denne sammenhæng er, at Microsofts konkurrenter også kan komme ind og præge ændringerne på OOXML i ISO-regi.

Den diskussion skal Jens Hørlück tage med de andre eksperter i panelet, som er Mads Bryde Andersen, Jørgen Kristensen, Mogen Kühn Pedersen og Kim Viborg Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere