Helge Sander vil tvinge priser på mobildata ned

Regeringen vil have lavere priser på sms og mobildata på tværs af landegrænser. God idé, men dræb ikke konkurrencen, lyder advarslen fra Telekommunikations-industrien.

Det koster kassen at downloade data på mobilen i udlandet. Og det er 10 gange dyrere at sende en sms hjem fra ferien, end når det sker inden for Danmarks grænser. Det vil videnskabsminister Helge Sander (V) nu have EU til at gøre noget ved.

Ministeren har netop fået en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen, som viser, at mobilkunderne betaler en alt for høj pris.

"Undersøgelsen bekræfter desværre den mistanke, jeg på forhånd havde. Vi betaler alt for meget for at bruge vores telefoner på ferier eller på forretnings-rejser," siger Helge Sander og tilføjer, at problemet er blevet mere aktuelt.

"Da brugen af sms og andre datatjenester er i kraftig vækst i disse år, risikerer danskerne rekordregninger efter udlandsophold," siger ministeren.

Sidste år blev priserne på mobilsamtaler mellem EU-lande reguleret, og i år skal EU-kommisionen vurdere, om der også skal gribes ind overfor priserne på data, sms og mms.

Det er den vurdering, som Helge Sander nu rykker for. Og ministeren lægger ikke skjul på, at han vil have et indgreb.

"Der er tale om helt urimeligt høje priser, som skal forhindres hurtigst muligt gennem et indgreb i EU. Derfor har jeg igen rettet henvendelse til den ansvarlige kommissær, så vi kan få bugt med de skyhøje priser," siger Helge Sander.

Uvant støtte
De danske telekommunikationsvirksomheder bakker overraskende op om et indgreb.

Ib Tolstrup, som er direktør i Telekommunikations-industrien, telebranchens organisation, forklarer, at de danske selskaber har en interesse i, at priserne får et mere fornuftigt leje.

"Vores kunder i Danmark er vant til at bruge de her ydelser. Det gælder både private og erhvervskunder," siger Ib Tolstrup og tilføjer:

"Vi kan sagtens nå frem til, at vore kunder fortjener bedre."

Han mener dog, at EU-kommisionen skal lære noget af sidste års indgreb i forhold til priserne på samtaler. For han mener, at det indgreb har fejlet.

"Man regulerede detaillpriserne, og det er endt med, at alle følger maksimumpriserne. Man kan tale om, at det er blevet et statsligt marked," siger Ib Tolstrup.

Han mener, at EU-kommisionen i stedet skal lave en regulering af engros-priserne. På den måde mener han, at der stadig vil være plads til konkurrence på prisen til forbrugerne.

Giganter kan selv
De største virksomheder på det internationale telemarked er efterhånden til stede med eget netværk i mange lande. Og hvis konkurrencen skærpes, kan det på et tidspunkt betyde, at de højere roaming-priser forsvinder.

"Vi ser det allerede på nogle markeder," konstaterer Ib Tolstrup, der dog ikke mener, at roaming-fri abonnementer er lige rundt om hjørnet. Men muligheden er der allerede nu.

"Det er begyndt, og de store internationale virksomheder kan gøre det, hvis det passer dem," siger han.

Ib Tolstrup tilføjer dog, at selv de store selskaber ikke er til stede på alle markeder, så der vil alligevel være behov for samarbejdsaftaler og et en gros marked for data til mobilen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.