Helge Sander vil tvinge priser på mobildata ned

Regeringen vil have lavere priser på sms og mobildata på tværs af landegrænser. God idé, men dræb ikke konkurrencen, lyder advarslen fra Telekommunikations-industrien.

Det koster kassen at downloade data på mobilen i udlandet. Og det er 10 gange dyrere at sende en sms hjem fra ferien, end når det sker inden for Danmarks grænser. Det vil videnskabsminister Helge Sander (V) nu have EU til at gøre noget ved.

Ministeren har netop fået en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen, som viser, at mobilkunderne betaler en alt for høj pris.

"Undersøgelsen bekræfter desværre den mistanke, jeg på forhånd havde. Vi betaler alt for meget for at bruge vores telefoner på ferier eller på forretnings-rejser," siger Helge Sander og tilføjer, at problemet er blevet mere aktuelt.

"Da brugen af sms og andre datatjenester er i kraftig vækst i disse år, risikerer danskerne rekordregninger efter udlandsophold," siger ministeren.

Sidste år blev priserne på mobilsamtaler mellem EU-lande reguleret, og i år skal EU-kommisionen vurdere, om der også skal gribes ind overfor priserne på data, sms og mms.

Det er den vurdering, som Helge Sander nu rykker for. Og ministeren lægger ikke skjul på, at han vil have et indgreb.

"Der er tale om helt urimeligt høje priser, som skal forhindres hurtigst muligt gennem et indgreb i EU. Derfor har jeg igen rettet henvendelse til den ansvarlige kommissær, så vi kan få bugt med de skyhøje priser," siger Helge Sander.

Uvant støtte
De danske telekommunikationsvirksomheder bakker overraskende op om et indgreb.

Ib Tolstrup, som er direktør i Telekommunikations-industrien, telebranchens organisation, forklarer, at de danske selskaber har en interesse i, at priserne får et mere fornuftigt leje.

"Vores kunder i Danmark er vant til at bruge de her ydelser. Det gælder både private og erhvervskunder," siger Ib Tolstrup og tilføjer:

"Vi kan sagtens nå frem til, at vore kunder fortjener bedre."

Han mener dog, at EU-kommisionen skal lære noget af sidste års indgreb i forhold til priserne på samtaler. For han mener, at det indgreb har fejlet.

"Man regulerede detaillpriserne, og det er endt med, at alle følger maksimumpriserne. Man kan tale om, at det er blevet et statsligt marked," siger Ib Tolstrup.

Han mener, at EU-kommisionen i stedet skal lave en regulering af engros-priserne. På den måde mener han, at der stadig vil være plads til konkurrence på prisen til forbrugerne.

Giganter kan selv
De største virksomheder på det internationale telemarked er efterhånden til stede med eget netværk i mange lande. Og hvis konkurrencen skærpes, kan det på et tidspunkt betyde, at de højere roaming-priser forsvinder.

"Vi ser det allerede på nogle markeder," konstaterer Ib Tolstrup, der dog ikke mener, at roaming-fri abonnementer er lige rundt om hjørnet. Men muligheden er der allerede nu.

"Det er begyndt, og de store internationale virksomheder kan gøre det, hvis det passer dem," siger han.

Ib Tolstrup tilføjer dog, at selv de store selskaber ikke er til stede på alle markeder, så der vil alligevel være behov for samarbejdsaftaler og et en gros marked for data til mobilen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?