Artikel top billede

Det vidste du ikke om den ny Firefox

Den seneste udgave af den populære browser byder på mange nye funktioner. Se her hvordan du udnytter Firefox 3 til fingerspidserne.

Firefox afviger fra de andre browsere på flere punkter, herunder de omfattende muligheder for at installere tilføjelsesprogrammer og foretage ændringer.

Her kan du finde en lille gennemgang af nye funktioner, som du måske ikke har opdaget, og tips til hvordan du kan presse endnu mere ud af Firefox.

Nogle af nyhederne i version 3 har fået mere opmærksomhed end andre, men her er de vel nok mest væsentlige. Der er flere, end du ser her, men de nævnte ændringer har en stor betydning for browserens brugervenlighed og ydelse.

Husk dit kodeord – hvis det passer

Et forholdsvist stort irritations moment for mange er den typiske måde, browsere håndterer kodeord. Selv om du måske ikke er helt sikker på et kodeord eller brugernavn, og vælger at forsøge dig frem, bliver du spurgt, om du vil gemme dit login, før du finder ud af, om det rent faktisk passer. Det vil sige, at man risikerer at gemme et forkert login.

I Firefox 3 er der taget højde for problemet. Browseren spørger nemlig først bagefter, når du har konstateret, at brugernavn og kodeord passer, om du vil gemme dem.

Smart bar

Adressefeltet i Firefox 3, den såkaldte Smart Location Bar, har fået tilnavnet 'AwesomeBar'. Hvor adressefeltet i en browser normalt er i stand til at vise dig relevante hjemmesideadresser, efterhånden som du taster, tager Smart Location Bar skridtet videre.

Den finder ikke bare relevante adresser, men også sidetitler (det der står i det overordnede felt i din browser) baseret på, hvor du tidligere har været, og så lærer den dine vaner.

Altså registrerer den, hvad du normalt vælger til hvilken tekst. Fremover prioriterer den derefter, og gør det nemmere at finde den rigtige hjemmeside.

Hukommelse og organisation

Af de mere usexede nyheder, finder man en drastisk forbedring af ydelsen. Udviklerholdet bag Firefox 3 har været opmærksomme på stigningen i brug af JavaScript-baserede tjenester, i eksempelvis Software as a Service løsninger, og derfor har det været i fokus.

En lidelse, som tidligere versioner har haft, har været såkaldte hukommelseshuller, hvor browseren brugte en masse hukommelse til små opgaver, ved en fejl. Det skulle man nu være kommet til livs, og Firefox 3 kommer med langt bedre hukommelsesstyring, herunder en funktion som konstant rydder op i ubrugt hukommelse, og holder forbruget nede.

Samtidig er der taget en opgraderet grafikmotor i brug, så hjemmesider vises hurtigere, og bedre. Tilsammen giver de omkring 15.000 ændringer en forbedret ydelse, mere end ni gange hurtigere end Internet Explorer 7.

Mere organiseret

For dem, som dagligt bruger bogmærker, kan det hurtigt gå hen og blive en rodet affære, efterhånden som antallet stiger. Med den nye mulighed for at tilføje et bogmærke, bare ved at klikke på den lille stjerne i adressefeltet, bliver omfanget ikke just mindre.

I Firefox 3 er der slået et slag for overblikket, blandt andet med indførelsen af tags, eller mærkater.

Når et bogmærke oprettes, kan man vælge at knytte tags til siden. Disse tags gemmes, så de hurtigt kan findes igen og tilknyttes nye bogmærker, og med en lille smule disciplin, er det muligt at holde relativt godt styr på ens bogmærker.

Vælger man at klikke på stjernen i adressefeltet, bogmærkes siden helt uden yderligere handling. Men det betyder jo så også, at der eksempelvis ikke tilknyttes tags. Det er der også taget højde for. Et punkt i bogmærkemenuen er nemlig 'usorterede bogmærker'. Har man en dag overskuddet til at rydde lidt op og få styr på sagerne, kan man så passende gå ind og klare den del.

Bemærk i øvrigt, at brugen af tags og bogmærker afspejles, når Smart Location Bar viser forslag. Vises et forslag, som man har tagget eller bogmærket, vises disse tags ude til højre for sidetitel og adresse, eller en stjerne for bogmærker, og man kan altså se at her er noget man tidligere har vurderet som relevant.

Søgning blandt bogmærker har også fået et løft, så man kan styre hvad der skal søges i blandt, hvor ens historik også kan vælges, og efterfølgende kan søgningen gemmes til senere som intelligente bogmærker.

Ligesom man kender det fra eksempelvis smarte playlister i iTunes, har Firefox fra start 3 intelligente, eller smarte, bogmærker. Det vil sige mapper med de seneste bogmærker, seneste tags og mest besøgte hjemmesider. Se under 'tips' for information om, hvordan du selv kan oprette smarte bogmærker.

Sikkerhed

Sikkerheden er løbende i fokus, og det forplanter sig nu til Firefox 3. Anti-phishing funktioner sørger for, at du skånes for at se kendte snyde-sider og utroværdigt indhold. Du har selvfølgelig selv mulighed for at vælge hvor aktiv denne del skal være, men udgangspunktet er forholdsvis moderat sikkerhed.

Firefox 3 tjekker løbende Google sortlistede phishing-sider, og sørger for at fange dem, før de får en chance for at snyde dig. For folk som ikke er videre tekniske, kan det gøre en stor forskel, og potentielt spare mange penge.

En af de funktioner, som giver dig, som bruger, kontrol og information om sikkerheden på en given side, er den nye knap til venstre i adressefeltet, kaldet 'identitets-information'. Klikker du her, vil du få vist information om domænets ejer, hvis det er tilgængeligt. Selv hvis det ikke er, kan du klikke dig videre frem til informationer om domænets opsætning, og diverse andre parametre.

Hvis en hjemmeside har et såkaldt Extended Validation certifikat, vil knappen blive grøn, og vise yderligere information. Prøv det eventuelt hos PayPal.

Download-styring

Firefox 3 kommer med en ny download manager, som tilbyder flere funktioner, i forhold til tidligere. Blandt andet kan du nu afbryde downloads, for så at genoptage dem, hvis du lukker browseren. Det at finde filerne efterfølgende, er også blevet nemmere, med mulighed for at søge blandt downloads.

Tips #1

Ikke alle nye funktioner får lige meget omtale, og nogle når dårlig nok frem til brugerne. Her kan du finde nogle tips til Firefox 3, både i form af små genveje du måske ikke har opdaget, og muligheder for at ændre eksisterende opsætning.

Vælg flere linier tekst

Er man i en situation, hvor der skal vælges flere linier tekst på samme tid, byder Firefox 3 på en ny funktion. Markér noget tekst, hold CTRL nede og markér noget mere. Man kan frit markere al den tekst man ønsker, og behøver ikke at skifte frem og tilbage mellem flere vinduer, hvis man skal have kopieret større mængder tekst, ud af en helhed.

Har du brug for mere avancerede metoder, til at vælge tekst, er det også muligt. Dobbeltklik i en tekst, og træk markøren, og ord for ord markeres teksten. Tripleklik, og hele afsnittet vælges.

Søg – og markér

Firefox har længe haft en søgefunktion, til den hjemmeside man befinder sig på. Selve funktionen er altså ikke ny, men en lille tilføjelse giver en praktisk mulighed. Har man markeret noget tekst, før man vælger at søge på siden (genvej: CTRL + F), kopieres det markerede automatisk til søgefeltet. Ikke nogen revolutionerende funktion, men en fin tilføjelse.

Mindre tilbage-knap

Firefox 3 byder på en ny, stor tilbage-knap, som er til at få øje på. Men hvis du foretrækker den klassiske, mere afdæmpede version, er der håb. Højreklik over værktøjsbjælken og vælg 'tilpas', og dernæst hak 'anvend små ikoner' af. Værsgo, en knap så visuelt udfordrende udgave.

Flere eller færre forslag

Hvis du ikke helt er tilfreds med antallet af forslag du får, når du taster i adressefeltet, har du mulighed for at justere det. Bemærk dog, at det kræver at man piller lidt under motorhjelmen, men ganske ufarligt (hvis man tænker sig om).

Skriv 'about:config' i adressefeltet, og læs advarslen om at du er på vej ind til de avancerede indstillinger i Firefox. Fortsæt, hvis du har mod på det. I feltet 'Filter' skriver du 'browser.urlbar.macRichResults' (listen under opdateres efterhånden som du skriver, så du kan vælge den rigtige uden at skrive helt færdig). Dobbeltklik på maxRichResults, og juster tallet, som er 12 som udgangspunkt.

Tips #2

Få styr på forslagene

Foreslår Firefox hjemmesider, når du skriver i adressefeltet, som ikke passer til din søgning, og som løbende er til gene, har du mulighed for at fjerne dem fra forslagene. Vælg forslag, og tryk delete, og så slipper du fremover.

Lav dine egne smarte bogmærker

De intelligente mapper med bogmærker, som blev beskrevet tidligere, er ikke forbeholdt udviklere. Du kan selv lave nye lister, som passer til dine behov.

Ved første møde med teknikken, kan det dog forekomme en smule avanceret, men det er bestemt ikke særligt svært at komme i gang med. Se her hvordan du gør:

Lad os starte med at sige, at vi vil lave en liste over de mest besøgte bogmærker.
Først oprettes et nyt bogmærke med navnet 'mest besøgte bogmærker'. Feltet med placering angives til: 'place:queryType=1&sort=8&maxResults=10'.

Placeringsfeltet er altså hvor du indstiller parametrene, og der er mange at vælge imellem. Her bruger vi queryType, som styrer hvad vi søger iblandt (bogmærker, historik eller begge dele – her kun bogmærker), sort, som er måden der sorteres på (her efter antal besøg) og maxResults, som er antallet af resultater.

Her kan du finde flere eksempler, og en komplet liste over parametre.

Hvis ovenstående er lidt for afskrækkende, kan du også vælge at foretage en søgning, svarende til det du vil finde med dit smarte bogmærke, og så blot gemme søgningen.

Brug farveprofiler

Hvis du gerne vil se billeder, som fotografen har tænkt det, er der også mulighed for det. For den gennemsnitlige Firefox-bruger er dette nok irrelevant, men for nogle er det en fordel. Brugen af embedded farvestyring skal dog aktiveres manuelt, men det klares hurtigt.

Indtast 'about:config' i adressefeltet, og find punktet 'gfx.color_management.enabled'. Dobbeltklik, og indstillingen skifter til 'true'. Firefox skal dog lige genstartes før ændringen er indført.

Spild tid

Til sidst et tip, som næppe kan kategoriseres som legitim produktivitetsforøgelse, men stadig er værd at afprøve. Et par af de tips, som er nævnt herover, bruger Firefox’s about:config metode. Men traditionen tro, har Mozilla også husket et par finurligheder, eller Easter Eggs. Den gamle er at skrive 'about:mozilla', mens den nye i version 3 er 'about:robots' (Firefox 3 maskotten).

Andre tips?

Hvis du ligger inde med et tip, er du velkommen til at skrive herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere