Den svenske forfatter Jan Guillou, kendt for blandt andet serien om den svenske agent Carl Hamilton, Arn-trilogien og senest 'Fjenden i os selv', udgiver til august en ny roman, der blandt andet tager udgangspunkt i den svenske overvågningslov."Foto: Peter Knutson/Piratförlaget

Jan Guillou: Spion-organisationer skal kontrolleres

Interview: Kontrol med efterretningstjenester har i praksis ikke eksisteret. Politikerne tror, at det er uartigt at forstyrre spionorganisationer med spørgsmål, siger forfatter Jan Guillou.

De skandinaviske samfund har svigtet kontrollen med landenes efterretningstjenester ved ikke at opfatte dem som farlige. Vi glemmer at kontrollere, om de opfinder konspirationsteorier og ser spøgelser.

Det siger den verdenskendte svenske krimiforfatter, journalist og samfundsrevser Jan Guillou i en kommentar til den nye svenske overvågningslov. Hans seneste bog handler netop om bagsiderne ved overvågnings-samfundet.

"Vi har aldrig opfattet vores myndigheder som farlige i Danmark eller Sverige eller for den sags skyld i Norge. Og derfor har vi taget alt for let på muligheden for at kunne kontrollere," siger Jan Guillou.

Ny lov rammer alle
Imidlertid har den nye FRA-lov skabt en massiv debat og kritik af den vidtgående svenske overvågningslov. Og kritikken kommer alene, fordi det pludselig er gået op for offentligheden, at den nye lov ikke kun er møntet på arabere, muslimer og kurdere.

Loven rammer også hvide svenskere, fortæller Jan Guillou i dette interview til Computerworld.

"Vi har gennemført en serie lignende love i Sverige, men der har det stået klart for almenheden at lovene i virkeligheden er møntet på arabere, muslimer og kurdere og ikke mod hvide svenskere.

Forskellen i dette tilfælde er, at koret af journalister pludselig blev opmærksomme på, at denne lov kan bruges mod hvide journalister. Det gav et politisk engagement som vi har savnet tidligere."

Det er jo ikke småting. Det er en revsende kommentar

"Ja, men det er en meget præcis kommentar. Jeg har tænkt meget over det."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.