Den svenske forfatter Jan Guillou, kendt for blandt andet serien om den svenske agent Carl Hamilton, Arn-trilogien og senest 'Fjenden i os selv', udgiver til august en ny roman, der blandt andet tager udgangspunkt i den svenske overvågningslov."Foto: Peter Knutson/Piratförlaget

Jan Guillou: Spion-organisationer skal kontrolleres

Interview: Kontrol med efterretningstjenester har i praksis ikke eksisteret. Politikerne tror, at det er uartigt at forstyrre spionorganisationer med spørgsmål, siger forfatter Jan Guillou.

De skandinaviske samfund har svigtet kontrollen med landenes efterretningstjenester ved ikke at opfatte dem som farlige. Vi glemmer at kontrollere, om de opfinder konspirationsteorier og ser spøgelser.

Det siger den verdenskendte svenske krimiforfatter, journalist og samfundsrevser Jan Guillou i en kommentar til den nye svenske overvågningslov. Hans seneste bog handler netop om bagsiderne ved overvågnings-samfundet.

"Vi har aldrig opfattet vores myndigheder som farlige i Danmark eller Sverige eller for den sags skyld i Norge. Og derfor har vi taget alt for let på muligheden for at kunne kontrollere," siger Jan Guillou.

Ny lov rammer alle
Imidlertid har den nye FRA-lov skabt en massiv debat og kritik af den vidtgående svenske overvågningslov. Og kritikken kommer alene, fordi det pludselig er gået op for offentligheden, at den nye lov ikke kun er møntet på arabere, muslimer og kurdere.

Loven rammer også hvide svenskere, fortæller Jan Guillou i dette interview til Computerworld.

"Vi har gennemført en serie lignende love i Sverige, men der har det stået klart for almenheden at lovene i virkeligheden er møntet på arabere, muslimer og kurdere og ikke mod hvide svenskere.

Forskellen i dette tilfælde er, at koret af journalister pludselig blev opmærksomme på, at denne lov kan bruges mod hvide journalister. Det gav et politisk engagement som vi har savnet tidligere."

Det er jo ikke småting. Det er en revsende kommentar

"Ja, men det er en meget præcis kommentar. Jeg har tænkt meget over det."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.