Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Umuligt at sløre emails totalt mod overvågning

Du kan umuligt helt undgå at efterretningstjenester eller industrispioner overvåger din firmakommunikation. Sådan har det altid været, siger sikkerhedsekspert.

Danske virksomheder får mere end vanskeligt ved at sikre e-mails fuldstændigt mod den svenske overvågning, som på grund af en ny lov gør det tilladt for Forsvarets Radioanstalt at overvåge al elektronisk kommunikation som krydser den svenske grænse fra næste år.

Det fortæller Torben Rune, der er direktør hos sikkerhedsfirmaet Netplan.

Problemet er, at aflytning ikke kun et spørgsmål om at følge med i, hvad folk eller virksomheder sender til hinanden.

Ofte er det nemlig mere interessant at vide, om der i det hele taget foregår kommunikation mellem to parter.

"Og det er så godt som umuligt at beskytte sig imod. Det kan godt være, at de brugerdata, som du sender, er krypterede, men det er din ip-adresse og dine mail-headings ikke," siger Torben Rune.

På vil både efterretningstjenester, industrispioner og hackere altså kunne se på en mail, hvor den kommer fra og hvor den er på vej hen.

"Og det kan man ikke kryptere," siger Torben rune.

Årsagen er teknisk

Det er der ifølge Torben Rune en naturlig forklaring på.

Hvis servere og andet teknik ikke kunne se modtageradressen eller afsenderen, så ville mailsystemerne nemlig slet ikke kunne finde ud af at sende mailen frem, forklarer Torben Rune.

Dermed er det i praksis umuligt for en virksomhed at sløre, at man eksempelvis hver tirsdag kommunikerer med en vigtig partner i USA, fordi man er ved at udvikle eksempelvis en banebrydende teknologi.

"Jeg tror, at vi skal til at vænne os til, at internettet har de samme egenskaber som alle andre meddelelsessystemer - inklusive det gamle postvæsen, som jo også var fuldstændigt klar over hvor brevet skulle hen.

Ligesom en kuvert kan beskytte et traditionelt brev mod nysgerrige øjne, kan kryptering beskytte indholdet af mailen. MeMen ikke det faktum, at der er blevet overført noget information fra et sted til et andet.

"Hverken i breve, mobiltelfoner, på internettet eller i private radiosystemer. Alt kan spores og aflyttes og bliver det," siger Torben Rune.

Der er ifølge Torben Rune ikke sket den store ændring i mulighederne for at overvåge kommunikationen i rigtig lang tid.

"Skal man være bekymret over det, så skulle man have været bekymret de sidste mange hundrede år," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere