Umuligt at sløre emails totalt mod overvågning

Du kan umuligt helt undgå at efterretningstjenester eller industrispioner overvåger din firmakommunikation. Sådan har det altid været, siger sikkerhedsekspert.

Danske virksomheder får mere end vanskeligt ved at sikre e-mails fuldstændigt mod den svenske overvågning, som på grund af en ny lov gør det tilladt for Forsvarets Radioanstalt at overvåge al elektronisk kommunikation som krydser den svenske grænse fra næste år.

Det fortæller Torben Rune, der er direktør hos sikkerhedsfirmaet Netplan.

Problemet er, at aflytning ikke kun et spørgsmål om at følge med i, hvad folk eller virksomheder sender til hinanden.

Ofte er det nemlig mere interessant at vide, om der i det hele taget foregår kommunikation mellem to parter.

"Og det er så godt som umuligt at beskytte sig imod. Det kan godt være, at de brugerdata, som du sender, er krypterede, men det er din ip-adresse og dine mail-headings ikke," siger Torben Rune.

På vil både efterretningstjenester, industrispioner og hackere altså kunne se på en mail, hvor den kommer fra og hvor den er på vej hen.

"Og det kan man ikke kryptere," siger Torben rune.

Årsagen er teknisk
Det er der ifølge Torben Rune en naturlig forklaring på.

Hvis servere og andet teknik ikke kunne se modtageradressen eller afsenderen, så ville mailsystemerne nemlig slet ikke kunne finde ud af at sende mailen frem, forklarer Torben Rune.

Dermed er det i praksis umuligt for en virksomhed at sløre, at man eksempelvis hver tirsdag kommunikerer med en vigtig partner i USA, fordi man er ved at udvikle eksempelvis en banebrydende teknologi.

"Jeg tror, at vi skal til at vænne os til, at internettet har de samme egenskaber som alle andre meddelelsessystemer - inklusive det gamle postvæsen, som jo også var fuldstændigt klar over hvor brevet skulle hen.

Ligesom en kuvert kan beskytte et traditionelt brev mod nysgerrige øjne, kan kryptering beskytte indholdet af mailen. MeMen ikke det faktum, at der er blevet overført noget information fra et sted til et andet.

"Hverken i breve, mobiltelfoner, på internettet eller i private radiosystemer. Alt kan spores og aflyttes og bliver det," siger Torben Rune.

Der er ifølge Torben Rune ikke sket den store ændring i mulighederne for at overvåge kommunikationen i rigtig lang tid.

"Skal man være bekymret over det, så skulle man have været bekymret de sidste mange hundrede år," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.