Umuligt at sløre emails totalt mod overvågning

Du kan umuligt helt undgå at efterretningstjenester eller industrispioner overvåger din firmakommunikation. Sådan har det altid været, siger sikkerhedsekspert.

Danske virksomheder får mere end vanskeligt ved at sikre e-mails fuldstændigt mod den svenske overvågning, som på grund af en ny lov gør det tilladt for Forsvarets Radioanstalt at overvåge al elektronisk kommunikation som krydser den svenske grænse fra næste år.

Det fortæller Torben Rune, der er direktør hos sikkerhedsfirmaet Netplan.

Problemet er, at aflytning ikke kun et spørgsmål om at følge med i, hvad folk eller virksomheder sender til hinanden.

Ofte er det nemlig mere interessant at vide, om der i det hele taget foregår kommunikation mellem to parter.

"Og det er så godt som umuligt at beskytte sig imod. Det kan godt være, at de brugerdata, som du sender, er krypterede, men det er din ip-adresse og dine mail-headings ikke," siger Torben Rune.

På vil både efterretningstjenester, industrispioner og hackere altså kunne se på en mail, hvor den kommer fra og hvor den er på vej hen.

"Og det kan man ikke kryptere," siger Torben rune.

Årsagen er teknisk
Det er der ifølge Torben Rune en naturlig forklaring på.

Hvis servere og andet teknik ikke kunne se modtageradressen eller afsenderen, så ville mailsystemerne nemlig slet ikke kunne finde ud af at sende mailen frem, forklarer Torben Rune.

Dermed er det i praksis umuligt for en virksomhed at sløre, at man eksempelvis hver tirsdag kommunikerer med en vigtig partner i USA, fordi man er ved at udvikle eksempelvis en banebrydende teknologi.

"Jeg tror, at vi skal til at vænne os til, at internettet har de samme egenskaber som alle andre meddelelsessystemer - inklusive det gamle postvæsen, som jo også var fuldstændigt klar over hvor brevet skulle hen.

Ligesom en kuvert kan beskytte et traditionelt brev mod nysgerrige øjne, kan kryptering beskytte indholdet af mailen. MeMen ikke det faktum, at der er blevet overført noget information fra et sted til et andet.

"Hverken i breve, mobiltelfoner, på internettet eller i private radiosystemer. Alt kan spores og aflyttes og bliver det," siger Torben Rune.

Der er ifølge Torben Rune ikke sket den store ændring i mulighederne for at overvåge kommunikationen i rigtig lang tid.

"Skal man være bekymret over det, så skulle man have været bekymret de sidste mange hundrede år," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan forbedrer du brugeroplevelsen for dine slutbrugere og medarbejdere
Graden af tilfredsstillelse medarbejdere oplever med it, hvad enten det er på kontoret eller remote, har alt at gøre med de rette løsninger, services og processer, som du leverer for at gøre dem mere produktive. Ja, og ikke mindst gladere for det daglige arbejde du og dine it-medarbejdere gør. Vi kigger meget mere på, hvad det egentlig betyder i dette gratis whitepaper.