Artikel top billede

SharePoint kan skabe kaos i din it-afdeling

Hvis ikke du tænker dig om og passer godt på, kan meget populære SharePoint skabe totalt kaos i din it-afdeling. Læs her hvordan.

Computerworld News Service: En undersøgelse fra analysehuset Forrester råder kunder til nøje at overveje, hvordan de planlægger at anvende Microsofts Office SharePoint Server-produkt, der er Microsofts hurtigst sælgende produkt nogensinde.

Forrester påpeger, at SharePoint kan skabe regulær kaos i en it-organisation, hvis produktet bliver anvendt som platform for applikations-udvikling.

Den netop udgivede rapport med navnet "Now Is The Time To Determine SharePoint's Place In Your Application Development Strategy," fastslår, at SharePoint kan være ekstremt nyttigt, når det handler om at bygge velfungerende intranet i et selskab.

Til gengæld bør man altså være forsigtig, når man anvender SharePoint til at bygge applikationer, fordi SharePoint her mangler vigtige funktioner.

Det gælder for eksempel application lifecycle management og enterprise application integration - begge funktioner, som andre udviklingsplatforme har.

Samtidig bliver SharePoint generelt misforstået. Produktet gør det ganske muligt for brugere at skabe deres egne applikationer og på en nem måde tilpasse SharePoint-baserede intranet, men det kan nemt udvikle sig til en meget høj organisations-kompleksitet, når det handler om at håndtere og supportere disse applikationer, hedder det.

Denne kompleksitet får it-afdelingerne til at bruge deres tid på at "fylde produktets huller ud, når det handler om lifecycle management og enterprise integration, da it-afdelingen skal formulere politiker, der skal forindre, at der på ny opstår kaos på grund af bruger-skabte applikationer," hedder det i Forrester-rapporten.

Skaden forværres af manglende folk

Problemet kompliceres yderligere af manglen på folk, der har kompetencer inden for avanceret udvikling af SharePoint, hedder det.

I rapporten beskriver Forrester en stribe kunde-scenarier, hvor udviklingen af SharePoint kommer helt ud af kontrol.

Blandt eksemplerne er et, hvor brugeren bygger adskillige populære applikationer ved hjælpe af SharePoint. Det sker i forventningen om, at udviklings-afdelingen og drifts-afdelingerne kan supportere dem. Det kan de imidlertid ikke, fordi det kræver særlige kompetencer, som ingen af afdelingerne ligger inde med.

Derfor er selskabet nødt til at hyre en ny it-specialist for at udfylde hullerne og udvide SharePoints rolle i selskabets applikations-strategi, hedder det i rapporten.

Microsoft udviklede oprindeligt SharePoint som et portal-produkt, der kunne anvendes til at bygge websites. Men med lanceringen som del af 2007 Office Ssystem blev produktet udvidet til at blive en samarbejds-hub, ligesom der blev indbygget dokument-håndtering og business intelligence for ikke at tale om en udviklings-platform til at bygge intranet og andre applikationer.

SharePoint er blevet udbredt langt hurtigere, end Microsoft havde forventet.

Det har muligvis noget at gøre med manglen på folk, der faktisk kan håndtere systemet. Samtidig kan den meget voldsomme udbredelses-hastighed have skubbet brugere til anvendelsesformer, som Microsoft endnu ikke har forberedt produktet til.

Forrester-rapporten sammenligner da også den hovedpine, som SharePoint-sites skaber for it-cheferne, med den hovedpine, som Lotus Notes-databaserne skabte i 1990'erne.

Begge produkter indbyder nemlig til en eksplosion af nye sites og applikationer, som it-afdelingerne kan have meget svært ved at håndtere.

Forrester-rapporten nævner dog, at andre Microsoft-produkter - som BizTalk til EAI og Visual Studio Team System til ALM - kan hjælpe it-afdelingerne i deres arbejde med SharePoint.

Oversat af Dan Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere