Artikel top billede

Forbrugerrådet: Kabel-klipning er ikke rimeligt

Efter videnskabsminister Helge Sander har valgt at lade være med at tage stilling til, om internetforbindelser skal klippes, protesterer Forbrugerrådet og en af de store netudbydere imod forslaget.

Tag stilling.

Sådan lyder opfordringen fra Forbrugerrådet til videnskabsminister Helge Sander (V), efter ministeren i et svar til Folketinget ikke ville forholde sig til, om han vil arbejde imod, at internetforbindelser skal lukkes, hvis en bruger har hentet piratkopieret materiale over den.

Afdelingschef i Forbrugerrådets politiske kontor Mette Boye mener, at ministeren må melde ud.

"Vi arbejder intensivt på at gøre de danske politikere opmærksomme på den her problemstilling. Vi synes det er en rigtig dårlig ide at straffe en hel husstand for noget en enkelt person har gjort. Og endda uden en domstolsprøvelse," siger Mette Boye og henviser til, at der kan bo mange i en husstand.

Forbrugerrådet mener også, at det vil have alt for store konsekvenser, hvis en husstand afskæres fra internettet. Derfor opfordrer rådet politikerne til at diskutere og tage stilling til, om forslaget er rimeligt.

"Vi vil gerne diskutere, om det er rimeligt ud fra et borgersynspunkt, at vi skal kunne afskæres fra det, man efterhånden kan kalde en nødvendighedstjeneste på linje med telefon, energi og vand," siger Mette Boye, der mener, at Helge Sander rammer ved siden af, når han henviser til det arbejde, som foregår under kulturministeriet.

For arbejdsgruppen under kulturministeriet ser på tekniske muligheder for at bekæmpe piratkopiering. Den skal ikke tage stilling til, om internetforbindelser skal lukkes eller til, hvem der skal gøre det.

"Vi synes, de store principielle spørgsmål mangler i denne debat. Og de mangler også i det udvalg, som Helge Sander henviser til," siger Mette Boye, der opfordrer Helge Sander til at tage politisk stilling til, om han mener, at netforbindelser skal kunne lukkes.

"Helge Sander burde højt og tydeligt mane det i jorden," siger Mette Boye.

Hård modstand

Forbrugerrådet har i de senere år opprioriteret sin indsats på internet-rettighedsområdet. Blandt andet fordi forbrugerne i mange tilfælde står over for svært forståelige og uigennemskuelige oplysninger, når det drejer sig om rettigheder på nettet.

"Vi har fundet ud af, at forbrugerne er under et stort pres på digitale forbrugerrettigheder," siger Mette Boye.

Og mens Forbrugerrådet på mange områder har vundet hævd på at blive involveret som repræsentant for forbrugerne, så skal rådet kæmpe for at få indflydelse på de digitale forbrugerrettigheder.

"Vi er oppe mod nogle virkelig store spillere, der er mange penge involveret, og det er et område, hvor det har været svært for os at få genlyd for vores argumenter," siger Mette Boye.

Forbrugerrådet forsøger gennem sin europæiske samarbejdspartner BEUC også at få indflydelse på en handelsaftale, ACTA, som vil ændre markant på forbrugernes rettigheder, hvis rettighedshaverne får opfyldt deres ønsker.

Fælles front

I forbindelse med spørgsmålet om nedlukning af internetforbindelser har Forbrugerrådet fået en allieret i internetudbyderne.

Og trods uenighed på andre områder er argumenterne fra Forbrugerrådet og juridisk direktør i Telia Danmark, Jens Ottosen-Støtt, nærmest ens.

"Virkeligheden er, at min forbindelse bruges af mig, min søn og min datter. Og i Telia forstår vi ikke, hvorfor man skal ramme hele familien. Vi fatter ikke, hvorfor det er så vigtigt, når vi snakker musik, mens det ikke er sådan med andre varer," siger Jens Ottosen Støtt og henviser til, at man ikke straffer hele familien med udelukkelse fra hovedgaden, hvis et af børnene har stjålet en slikkepind.

Jens Ottosen-Støtt er desuden utilfreds med, at politikerne tilsyneladende vil lægge opgaven med at kontrollere indhold og lukke forbindelser på private virksomheder.

"Er vi i den situation, hvor private virksomheder skal overvåge danskernes internetforbrug," lyder spørgsmålet fra Jens Ottosen-Støtt.

Han fortæller, at de foreløbige undersøgelser har vist, at det ikke kan lade sig gøre teknisk at sortere trafik i lovlig og ulovlig trafik uden at overskride grænsen for aflytning.

Jens Ottosen-Støtt sidder med i den arbejdsgruppen under kulturministeriet, som undersøger de tekniske muligheder, og han vurderer, at arbejdet er i en meget indledende fase.
IT-JOB

Hansen Technologies Denmark A/S

Software Developer

Færdselsstyrelsen

IT-arkitekt

XCI A/S

DevOps Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.