Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Forbrugerrådet: Kabel-klipning er ikke rimeligt

Efter videnskabsminister Helge Sander har valgt at lade være med at tage stilling til, om internetforbindelser skal klippes, protesterer Forbrugerrådet og en af de store netudbydere imod forslaget.

Tag stilling.

Sådan lyder opfordringen fra Forbrugerrådet til videnskabsminister Helge Sander (V), efter ministeren i et svar til Folketinget ikke ville forholde sig til, om han vil arbejde imod, at internetforbindelser skal lukkes, hvis en bruger har hentet piratkopieret materiale over den.

Afdelingschef i Forbrugerrådets politiske kontor Mette Boye mener, at ministeren må melde ud.

"Vi arbejder intensivt på at gøre de danske politikere opmærksomme på den her problemstilling. Vi synes det er en rigtig dårlig ide at straffe en hel husstand for noget en enkelt person har gjort. Og endda uden en domstolsprøvelse," siger Mette Boye og henviser til, at der kan bo mange i en husstand.

Forbrugerrådet mener også, at det vil have alt for store konsekvenser, hvis en husstand afskæres fra internettet. Derfor opfordrer rådet politikerne til at diskutere og tage stilling til, om forslaget er rimeligt.

"Vi vil gerne diskutere, om det er rimeligt ud fra et borgersynspunkt, at vi skal kunne afskæres fra det, man efterhånden kan kalde en nødvendighedstjeneste på linje med telefon, energi og vand," siger Mette Boye, der mener, at Helge Sander rammer ved siden af, når han henviser til det arbejde, som foregår under kulturministeriet.

For arbejdsgruppen under kulturministeriet ser på tekniske muligheder for at bekæmpe piratkopiering. Den skal ikke tage stilling til, om internetforbindelser skal lukkes eller til, hvem der skal gøre det.

"Vi synes, de store principielle spørgsmål mangler i denne debat. Og de mangler også i det udvalg, som Helge Sander henviser til," siger Mette Boye, der opfordrer Helge Sander til at tage politisk stilling til, om han mener, at netforbindelser skal kunne lukkes.

"Helge Sander burde højt og tydeligt mane det i jorden," siger Mette Boye.

Hård modstand

Forbrugerrådet har i de senere år opprioriteret sin indsats på internet-rettighedsområdet. Blandt andet fordi forbrugerne i mange tilfælde står over for svært forståelige og uigennemskuelige oplysninger, når det drejer sig om rettigheder på nettet.

"Vi har fundet ud af, at forbrugerne er under et stort pres på digitale forbrugerrettigheder," siger Mette Boye.

Og mens Forbrugerrådet på mange områder har vundet hævd på at blive involveret som repræsentant for forbrugerne, så skal rådet kæmpe for at få indflydelse på de digitale forbrugerrettigheder.

"Vi er oppe mod nogle virkelig store spillere, der er mange penge involveret, og det er et område, hvor det har været svært for os at få genlyd for vores argumenter," siger Mette Boye.

Forbrugerrådet forsøger gennem sin europæiske samarbejdspartner BEUC også at få indflydelse på en handelsaftale, ACTA, som vil ændre markant på forbrugernes rettigheder, hvis rettighedshaverne får opfyldt deres ønsker.

Fælles front

I forbindelse med spørgsmålet om nedlukning af internetforbindelser har Forbrugerrådet fået en allieret i internetudbyderne.

Og trods uenighed på andre områder er argumenterne fra Forbrugerrådet og juridisk direktør i Telia Danmark, Jens Ottosen-Støtt, nærmest ens.

"Virkeligheden er, at min forbindelse bruges af mig, min søn og min datter. Og i Telia forstår vi ikke, hvorfor man skal ramme hele familien. Vi fatter ikke, hvorfor det er så vigtigt, når vi snakker musik, mens det ikke er sådan med andre varer," siger Jens Ottosen Støtt og henviser til, at man ikke straffer hele familien med udelukkelse fra hovedgaden, hvis et af børnene har stjålet en slikkepind.

Jens Ottosen-Støtt er desuden utilfreds med, at politikerne tilsyneladende vil lægge opgaven med at kontrollere indhold og lukke forbindelser på private virksomheder.

"Er vi i den situation, hvor private virksomheder skal overvåge danskernes internetforbrug," lyder spørgsmålet fra Jens Ottosen-Støtt.

Han fortæller, at de foreløbige undersøgelser har vist, at det ikke kan lade sig gøre teknisk at sortere trafik i lovlig og ulovlig trafik uden at overskride grænsen for aflytning.

Jens Ottosen-Støtt sidder med i den arbejdsgruppen under kulturministeriet, som undersøger de tekniske muligheder, og han vurderer, at arbejdet er i en meget indledende fase.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere