Artikel top billede

Eksperter advarer mod borgerkort med fingeraftryk

Hvis det står til videnskabsminister Helge Sander, skal danskerne have et borgerkort, der baserer sig på fingeraftryk. Men eksperter advarer: "Det kan gå ud over sikkerheden."

Videnskabsminister Helge Sander og IT- og Telestyrelsen har ambitioner om, at danskerne skal have et borgerkort, der baserer sig på brug af fingeraftryk. Et såkaldt biometrisk borgerkort, der kan give adgang til et hav af offentlige og private services.

Men sikkerhedseksperter sår nu tvivl om sikkerheden ved sådan et borgerkort, hvis man vælger at lade et fingeraftryk træde i stedet for en pinkode.

Det er ellers en af de modeller, som IT- og Telestyrelsen overvejer.

"Vi gør os tanker om et borgerkort, hvor fingeraftryk kan erstatte en pinkode. Men vi er stadig på visionsstadiet, derfor kan mange ting nå at ændre sig og sikkerhedsløsningerne kan variere alt efter, hvilken service kortet skal bruges til," siger Palle H. Sørensen, leder af Center for Digital Signatur i IT- og Telestyrelsen.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS råder dog IT- og Telestyrelsen til ikke at stirre sig blind på en biometrisk løsning.

"Det er tyndt at tro, at løsningen udelukkende kan basere sig på biometri. Det er stadigvæk en meget ung teknologi i sikkerhedsmæssig sammenhæng, og kortet bliver nøglen til en lang række følsomme informationer. Derfor er det alfa og omega, at designet bliver sikkert," siger Peter Kruse.

Du kan ikke skifte fingeraftryk

Peter Kruse understreger, at det vigtigt at få sikkerhed for, at et fingeraftryk ikke kan kopieres. Fordi biometriens store svaghed er, at den i modsætning til en kode ikke er dynamisk.

"En kode er dynamisk. Det vil sige, at du kan skifte den øjeblikkeligt, hvis du finder ud af, at du er blevet udsat for misbrug. Men det er som bekendt væsentligt mere besværligt at få et nyt fingeraftryk," siger Peter Kruse.

Den bekymring er sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra sikkerhedsfirmaet FortConsult enig i.

"Biometriske løsninger er fede, hvis man bruger dem som supplement til en kode, men biometrien mangler dynamik. Derfor vil jeg advare mod, at man erstatter koder med eksempelvis et fingeraftryk," siger Ulf Munkedal.

Begge sikkerhedseksperter er enige om, at biometri kan være med til styrke sikkerheden ved løsningen - hvis det kombineres med en kode.

Kortet har lange udsigter

De sikkerhedsmæssige overvejelser kan være en medvirkende årsag til, at Helge Sander tidligere på ugen måtte erkende, at et biometrisk borgerkort ikke bliver aktuelt inden for de næste fem år.

Det er på trods af, at Helge Sander under det seneste valgkamp gjorde det klart, at det biometriske borgerkort vil blive et af hans store projekter i den kommende valgperiode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere