Artikel top billede

Sådan siger du farvel til it-stress

Pas på it-folk! I har særlig stor risiko for at gå ned med stress. Læs hvordan du undgår at falde i stress-fælden.

Bliver din arbejdsdag mere og mere hektisk, flyder dine arbejdsdage sammen, svigter hukommelsen, og har du ikke længere overskud til at føre et socialt liv ved siden af arbejdet?

Det kan være signaler om, at du skal sætte tempoet ned, hvis du ikke vil rammes af stress.

Og du er sandsynligvis særligt udsat, fordi ansatte i it-branchen har særlig stor risiko for at gå ned med stress.

En ny undersøgelse viste fornyeligt, at britiske it-folk rammes af helbredsproblemer og et forkrøblet socialt-liv, fordi de oplever et stigende arbejdspres.

"Stress er et grundlæggende problem i it-branchen. Som den britiske undersøgelse viser, så inddrager folk med stress-symptomer ofte deres fritid til fordel for arbejdet," siger psykolog Einar Baldursson.

Han er leder af Center for Arbejds- og Organisationspsykologi på Aalborg Universitet og har forsket i it-arbejdernes stressede hverdag. Når du giver køb på din fritid, risikerer du at komme ud på et skråplan, mener Einar Baldursson.

"Det er en farlig strategi. Du mister ikke blot livskvalitet, du får også mindre tid til at samle kræfter og risikerer at blive endnu mere stresset," siger han.

Prioriter din fritid

Hvis du vil undgå stress, skal du ikke blot fokusere på din arbejdsdag, men også på din fritid. Derfor udskriver Einar Baldursson blandt andet recepter på teaterforestillinger til folk, der er ved at gå ned med stress.

Men også motion er vigtigt.

"Det er vigtigt, at du sætter tid af til fysisk aktivitet. Motion er godt for din hjerne, og det giver dig overskud. Du skal helst bruge så mange muskelgrupper som muligt, derfor anbefaler jeg ofte, at folk begynder at svømme," siger Einar Baldursson.

Han understreger, at motion, teaterture og kolde øl med vennerne ikke er tilstrækkelig behandling, hvis du er blevet ramt af stress. Men det kan gøre dig i bedre stand til at håndtere en stresset hverdag.

It-branchen er et projektregime - og derfor farlig

Når stress-symptomerne først er sat ind, skal du kigge på din arbejdssituation, mener Allan Pleman, der er arbejdsmiljøkonsulent hos it-fagforeningen Prosa.

"Er du først ramt er det vigtigt, at du ikke blot forsøger at håndtere din stressede hverdag. I stedet skal du gøre noget helt grundlæggende ved din arbejdssituation. Du skal sige fra overfor deadlines, der er for stramme. Og sammen med arbejdsgiveren skal du finde ud af, hvordan du undgår overarbejde, hvordan dine arbejdsopgaver bliver prioriteret bedre og sørge for, at der er dækning for dine arbejdsopgaver i tilfælde af sygdom og ferie. Opgaverne skal ikke hobe sig op, mens du er væk," siger Allan Pleman.

Han mener også, at mindre ændringer i arbejdsdagen kan være til stor hjælp.

Det kan være telefon-fri dage, hvor du bedre får mulighed for at fordybe dig og arbejde uden forstyrrende telefonopkald.

Du kan også arbejde på at nedsætte antallet af de unødvendige og distraherende e-mails, som mange af os modtager i løbet af en arbejdsdag.

Derfor er it-folk særligt udsatte

Du er særligt udsat, hvis du arbejder i it-branchen, fordi branchen ofte arbejder med store projekter, som medarbejderne sætter stor personlig ære i, mener Klaus T. Nielsen, der er lektor ved Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Roskilde Universitetscenter.

"It-arbejdere er i højrisikozonen, fordi deres arbejde er gennemsyret af et projektregime. Den enkelte medarbejder har meget stor ansvarsfølelse overfor projektet, og tidsforbruget bliver næsten altid undervurderet," siger han.

Den vurdering deler Einar Baldursson, der oplever, at dårligt planlagt projekter ofte bærer en stor del af skylden for, at de ansatte i it-branchen går ned med stress.

Stress kan nemlig smitte hele vejen ned gennem organisationen.

"Projekterne er tit dårligt planlagte, fordi lederne er stressede. Og når den dårlige planlægning betyder, at tidsforbruget og kravspecifikationerne ændres løbende, risikerer medarbejderne også at blive stressede, fordi arbejdsopgaverne bliver sværere at overskue," siger Einar Baldurson.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere