Artikel top billede

Linux styrer apokalypse-accelerator

Når verdens største partikelaccelerator begynder at rotere protoner med lysets hastighed for at løse mysteriet om klodens skabelse, spiller Linux og virtualisering en central rolle.

Det europæiske partikelfysiklaboratorium, CERN i Genève, står bag et forskningsprojek, der skal genskabe jordens tilblivelse.

Den software, der binder de mange forskere i projektet sammen, er open source.

CERN er med 10.000 forskere fra 60 forskellige lande verdens størst forskningscenter, og for at knytte alle fysikerne sammen, anvender CERN en specieludviklet Linux-distribution.

Den er blevet døbt CernVM og er en modificeret udgave af Red Hat.

Ud over kommunikation mellem forskerne skaber distributionen desuden kontakt til LHC Computing Grid, der er et verdensomspændende beregningsnetværk fordelt på 150 lokationer.

Netværket rummer 40.000 processorer og håndterer 15 petabyte data om året.

Virtualisering holder tingene sammen

For CERN udgør virtualisering det klister, der binder de mange forskere sammen.

Uanset hvilket operativsystem den enkelte forsker foretrækker, kan det nemlig afvikle CernVM i et virtuelt miljø baseret på VMware. Det skriver Linuxworld.se.

"CERN er en global organisation, hvor forskerne bruger både Mac og pc'er med forskellige operativsystemer," siger Predrag Buncic, der leder virtualiseringsarbejdet på CERN.

"Det blandede miljø betyder, at vi må bruge virtualisring til at opnå en ensartet platform for alle forskerne," fortæller han.

Sammen med en anden forskningsenhed, der hedder Fermilab, har CERN også udviklet en Linux-distribution, der er målrettet mod fysikere.

Distributionen går under navnet Scientific Linux, og den er ligeledes bygget på Red Hat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere