EU vil have mere fart på fiber-udrulningen

EU går efter at at tvinge de gamle fastnet-giganter til at åbne op for, at konkurrenterne også kan få gavn af deres massive fiber-investeringer.

De ledende europæiske bredbånds-selskaber skal give konkurrenterne adgang til deres fiber-netværk, mener Europa-Kommissionen.

I en række anbefalingerne til de enkelte landes telestyrelser skriver kommissionen, at man bør sikre, at de gamle fastnet-monopoler er i stand til få en passende indtjening i forhold til deres bredbånds-investeringer.

Det skriver Financial Times.

Brittish Telecom, den største fastnet-udbyder i England, byder opfordringen velkommen, mens Deutsche Telecom afviser den.

Opbygningen af en fiber-infrastruktur er i disse år en af de største udgifter for de europæiske teleselskaber.

Viviane Reding, EU's tele-kommisær, og konkurrence-kommisær Neelie Kroes er begge bekymrede over, at EU bliver kørt bag af dansen af lande som Japan og USA i udrulningen af super-bredbånds-netværk.

"Vi ønsker nationale regler, der ikke bare opfordrer til de nødvendige og væsentlige investeringer i fiber, men også styrker bredbånds-konkurrencen," siger Neelie Kroes til Financial Times.

Kan man tjene penge på fiber?
Flere af de store fastnet-selskaber er nervøse over at investere for meget i fiber, fordi selskaberne er i tvivl om, hvorvidt innvesteringerne vil blive tjent ind igen.

I Tyskland vedtog man sidste år en lov, der betyder, at det er Deutsche Telecom selv, der bestemmer prisen, når konkurrenter ønsker at anvende selskabet fiber-net. Deutsche Telecom peger på, at den model ansporer rivalerne til at anskaffe sig egne fiber-netværk.

Herhjemme graver både elselskaberne og TDC fiber ned, og hvis man skal tro en ny undersøgelse, skal Danmark da også oppe sig, hvis vi skal være med blandt de bredbånds-førende nationer.

Da konferencen Bredbåndsdagene fandt sted tidligere på ugen, var der en del debat om, hvilken rolle henholdsvis kobber og fiber kommer til at spille i fremtiden. Flere mener, at kobberen nødvendigvis snart må udddø som bredbåndsteknologi.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
5 gode råd til det sikre og effektive projektarbejde - og selvom det sker hjemmefra
Hjemme- og fjernarbejde behøver ikke at koste på produktiviteten i dine projekter. I dette whitepaper kan du derfor læse fem gode råd til at få dine projekter sikkert i hus - også selvom hovedparten af arbejdet sker andre steder end på arbejdspladsen. De fem råd handler blandt andet om kommunikationen, holdånden, sikkerheden og opsamling af viden når du arbejder hjemmefra.