Artikel top billede

SOA-suppen er ved at miste varmen

Væksten inden for SOA er for første gang faldende, konkluderer en undersøgelse, som Gartner netop har fremlagt. Mange organisationer har evalueret SOA og valgt ikke at bruge tid og ressourcer på det.

Computerworld News Service: Antallet af organisationer, der planlægger at gå ad SOA-vejen (service-orienteret arkitektur), er skrumpet ind til 25 procent.

Det var ellers 53 procent i sidste års undersøgelse. Antallet af organisationer helt uden planer om at udnytte SOA er mere end fordoblet fra syv procent i 2007 til 16 procent i 2008.

Denne dramatiske ændring er foregået siden starten af 2008, fortæller Gartner.

Gartner har udført denne spørgeundersøgelse fem år i træk, og dette er første gang, at tallene har været nedadgående, oplyser analytiker Dan Sholler, som er vice president hos Gartner.

"Det, vi oplever her, er, at der er en masse organisationer, der af en vifte af årsager ikke forventer at foretage sig noget specifikt i retning af SOA til næste år."

Planer udskydes

Dette års undersøgelse viser en nedgang i væksten for SOA, understreger Dan Sholler. Alt i alt forventer organisationer at gennemføre færre projekter til næste år, hvor verdensøkonomien delvist bidrager til denne holdning oplyser han .

Det kan også være, at organisationer foretager sig færre ting, som er relevante i et SOA-perspektiv, påpeger han.

Undersøgelsen viser, at et voksende antal store organisationer udskyder planer om at anvende SOA. 53 procent af respondenterne anvender allerede SOA. 20 procent er i færd med at opbygge hændelsesstyrede arkitekturer (event-driven architecture, EDA), og 20 procent har planer om at gå i gang inden for de næste 12 måneder.

Brug af moderne programmeringsmiljøer er ifølge Gartner tæt forbundet med SOA. Dette betyder, at flere organisationer fokuserer på SOA i forbindelse med ny udvikling, der bruger Java, Microsoft .Net og dynamiske sprog som Perl, Python, PHP og Ruby.

Organisationer gør klogt i at overveje alternativer til at udrulle SOA i ældre programmeringsmiljøer, da der ifølge Gartner sandsynligvis er langt i mellem folk, der evner at bygge bro mellem lejrene.

Vejet og fundet for let

Gartner konkluderer også, at det lavere antal af organisationer, der er i gang med SOA, påviser en massiv ændring i fremtidsudsigterne i denne henseende.

SOA er gået fra at være noget, der grundlæggende og inden for kort tid ville være uundgåeligt for alle organisationer, til at være noget som mange organisationer har evalueret og nu valgt ikke at bruge tid og ressourcer på.

De to hovedårsager til, at organisationer vælger ikke at gå videre med SOA, er mangel på evner, ekspertise og en realistisk forretningsmodel. Der er ifølge Gartner forvirring om opbygningen af en levedygtig forretningsmodel for SOA.

Gartner gennemførte spørgeundersøgelsen mellem maj og juli i år angående udrulning, brug, fremgangsmåde og fordele ved SOA. Som udgangspunkt blev brugt et udvalg af flere end 200 virksomheder på verdensplan med flere end 1.000 ansatte.

Tre efterfølgende faser af undersøgelsen involverede interview af deltagere ved diverse Gartner-konferencer vedrørende SOA. Samlet set blev 119 respondenter interviewet i disse efterfølgende faser.

Undersøgelsen viser, at der er stor variation i udrulning og planer om udrulning af SOA i forhold til verdensregioner. SOA-udrulning er næsten universelt udbredt i Europa, moderat i Nordamerika og bagud i Asien.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere