Artikel top billede

Erhvervslivet i Aalborg har i samarbejde med byens universitet udviklet en lang række produkter inden for kommunikationsteknologi.

Optimisme i Aalborg trods truende Motorola-fyringer

Mere end 250 medarbejdere er i fare for at blive fyret hos Motorola i Aalborg, men erfaringerne fra 2001 holder modet oppe hos nordjyderne.

Forleden kom nyheden om, at Motorola skal fyre 3.000 medarbejdere på verdensplan. Blandt de 3.000 er muligvis de 265 ansatte hos koncernens udviklingsafdeling i Aalborg.

Det kan blive et hårdt slag for byen, som siden 90'erne har markedsført sig som en by med en stærk it- og teleindustri. På trods af den overhængende fare er der dog optimisme at spore.

"Det er selvfølgelig et tab af rigtig mange arbejdspladser af høj værdi og stor betydning for byen, hvis den skulle lukke. Men samtidig må vi sige, at vi har en stor sektor inden for it og telekommunikation, og ved krakket i 2001 opsugede virksomhederne de store reduktioner, der kom," siger afdelingschef for erhvervsafdelingen i Aalborg Kommune, Vibeke Stoustrup.

Har prøvet det før

Nordjysk folketingsmedlem og teleordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, tror også på, at Aalborg igen kan håndtere sådan et hårdt slag.

"Det er ikke første gang, vi har prøvet det her. Men alligevel har vi fastholdt positionen, og det er den opgave, der skal gentages. Forskellige virksomheder går op og ned, men hvis kompetencen er der, skal nye nok komme til," siger Torsten Schack Pedersen.

It- og telesektoren i Nordjylland omfatter i alt 8.000 mennesker, og derfor lyder 265 måske ikke af meget.

Men fyringerne er mere end bare tal, fortalte lektor Bent Dalum, institutleder for erhvervsstudierne på Aalborg Universitet, forleden til Computerworld.

"265 højtlønnede ingeniører uden arbejde er slemt nok. Men psykologien i det og den almindelige tiltrækningskraft for regionen vil lide. Det er et slag for det nordjyske renomme. Og det er ikke rart," sagde Bent Dalum.

Frygter ikke kompetence-flugt

De 265 medarbejdere svarer til mere end tre procent af den samlede it- og telearbejdsstyrke i Nordjylland.

Spørgsmålet er derfor, om de resterende virksomheder i Aalborg eller resten af Nordjylland har plads til de Motorola-ansatte.

"Nogle af dem vil formentlig flytte, men jeg tror, at vi vil kunne fastholde vores beskæftigelse. Sidste gang vi havde voldsomme reduktioner, viste det sig, at de fleste blev her. De har jo typisk bindinger i byen," siger Vibeke Stoustrup.

Om Motorola forlader Aalborg for at slå sig ned i et land med billigere arbejdskraft er uvist, men det er ingen hemmelighed, at arbejdsstyrken i Danmark er utrolig dyr.

Alligevel tror Torsten Schack Pedersen på, at udenlandske virksomheder stadig har interesse i at slå sig ned i Nordjyllands største by.

"Vi har nogle kompetencer, som andre ikke er lige så langt fremme med. Vi kan levere en arbejdskraft i topklasse, og der er et eksisterende miljø, der kan bygges videre på," siger Torsten Schack Pedersen

Venstre-politikeren henviser også til universitetet, der blandt andet forsker i trådløse teknologier.

Sparerunden i Motorola kommer oven på sidste uges røde kvartalsregnskab fra mobilproducenten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere