Artikel top billede

Siemens-tilbud: Køb et nervecenter til din politistat

Efterretningstjenester over hele verden er målgruppen, når Nokia Siemens markedsfører sit spion-værktøj.

"Making the world safer".

Med dette slogan gør netværksproducenten Nokia Siemens Networks kur til verdens efterretnings-tjenester.

Den finsk-tyske koncern ønsker at sælge de hemmelige tjenester et stærkt avanceret stykke overvågningssoftware, der bærer navnet Siemens Intelligence Platform.

Der er tale om en software-platform, der skal hjælpe efterretningstjenester med at koordinere overvågningen af blandt andet telefonsamtaler, internettrafik og banktransaktioner.

Et nervecenter

Systemet tilbyder en næsten altomfattende overvågningsløsning, og det er tilsyneladende faldet i en lang række nationers smag.

Ifølge det anerkendte videnskabelige tidsskrift The New Scientist er systemet allerede solgt til 60 nationer.

En britisk forsker i menneskerettigheder og overvågningsteknologi, fortæller til Computerworld, at der er grund til at tro, at autoritære regimer, som det kinesiske er interesseret i systemet.

"Det er et system, som kan udgøre centralnervesystemet i en politistat. Systemet er ganske enkelt i stand til at forbinde regimets hjerne med støvlerne ude på gaden," siger Greg Walton, der har forsket i Kinas brug af overvågningsteknologi hos den canadiske menneskerettighedsorganisation Rights & Democracy og i dag er forsker hos Centre for International Studies på University of Toronto.

Selvom produktet bærer navnet Siemens Intelligence Platform er det i dag i sortimentet hos det 18 måneder gamle finsk-tyske joint-venture Nokia-Siemens Networks. Men den finsk-tyske netværksleverandør udleverer af princip ikke navne på kunderne uden deres forudgående accept.

"Vi kan ikke offentliggøre navnene på vores kunder, men når du spørger mig specifikt om Kina, vil jeg gerne sige: Vi har ikke solgt dette produkt til Kina," siger Nokia Siemens Networks pressechef Ben Roome til Computerworld.

Sælger I dette produkt til ikke-demokratiske lande?
"Vi følger strengt Nokia-Siemens etiske retningslinjer samt EU og FN's eksportregler. Jeg kan ikke give dig et mere præcist svar," siger Ben Roome.

Hvem besøger dit land?

Computerworld har læst en pdf-fil med en præsentation af softwaren, som har fundet vej til en række blogs på nettet.

I præsentationen, der åbenlyst henvender sig til efterretningstjenester og andre myndigheder, der ønsker at kigge udenlandske gæster nærmere i sømmene, introducerer Siemens selv løsningen med spørgsmålet:

"Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor den person, der hver måned på den samme dato flyver ind til sit firmas hovedkvarter i dit land, også gør det, selvom datoen nogle gange falder i weekend?"

Men verdens efterretningstjenester skal ikke fortvivle, fordi Siemens kan effektivisere efterretningsarbejdet og hjælpe de hemmelige tjenester med at finde den afgørende nål i høstakken.

Alt-i-én-løsning

Efterretningsplatformen tilbyder ganske enkelt en "alt-i-én-løsning", der integrerer en lang række efterretninger, som eksempelvis oplysninger om telefonopkald, e-mails, internet-aktivitet, banktransaktioner, kriminalregister og DNA-oplysninger, under én hat.

Den avancerede efterretningsplatform fra Nokia Siemens Networks tilbyder også en funktion, som virksomheden kalder for "topic spotting."

Det betyder, at systemet kan trænes til at genkende ord, der ofte bliver brugt i sammenhæng med specifikke emner, som eksempelvis terrorisme, våbenhandel eller narkosmugling. Når ordene bliver anvendt i en internetkommunikation eller i en telefonsamtale hos personer under overvågning bliver myndighederne varslet.

Systemet er også i stand til at identificere stemmer, hvilket humør deltagerne i samtalen er i, og hvilket sprog der bliver talt.

På baggrund af de mange forskellige databaseoplysninger er systemet i stand til at finde faste mønstre og rutiner hos personer under mistanke, og advare myndighederne, hvis personen bryder mønstret eller på anden måde optræder unormalt. Eksempelvis vis personen hæver unormalt mange penge på sit kreditkort, har unormal rejseaktivitet eller foretager bemærkelsesværdige telefonopkald.

Læs Siemens egen præsentation af den avancerede softwareplatform: Klik her.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.