Artikel top billede

Luk hullet i gulvet og spar 10 procent på elregningen

Hullerne til de kabler, der leverer strøm til serveren, lader datacentrets kold luft blande sig med den varme. Luk dem og skær i elforbruget. Gartner har samlet 11 gode råd. Følg dem og spar penge.

Klima-it: Gode løsninger er tit lige så banale, som de er effektive.

Tag nu bare et af punkterne på analysehuset Gartners liste over fornuftige ting at gøre ved sit datacenter, hvis man vil spare penge:

Luk hullerne i datacentrets løftede gulv. De fleste løftede gulve har huller til kabler, der kan sende den kolde luft på afveje og blande sig med den varme.

Dette enkle, lavteknologiske fif kan spare 10 procent af den energi, der bruges til køling.

Det utilsigtede mix af det nedkølet luft med varm udstødningsluft er et problem i mange konventionelle datacentre.

I et almindeligt datacenter går mellem 35 og 50 procent af energien til at køle maskinerne ned, men det tal behøver kun at være 15 procent, viser Gartners beregninger.

"Stort set alle datacentre spilder enorme mængder elektricitet på ineffektive kølesystemer. Selv et lille datacenter kan spare mere end en million kilowatttimer, hvis man indførte en række best practices," siger Paul McGuckin, research vice president i Gartner.

En kilowatt koster knap to kroner, så der er mange penge at spare.

Her er 11 gode spareråd

Blænd ubenyttede rum i serverrack'et af

De tomme områder skal blændes, ellers kan den kolde luft til serverne ikke styres hensigtsmæssigt, og den varme luft fra én server vil kunne passere til kold luft-indtaget på en anden.

Styr din gamle aircondition

I især ældre serverum kører luftfugtighed og aircondition uafhængigt af hinanden. De såkaldte CRAC's, Computer Room Air-Conditioning-enheder, skal arbejde sammen. Helst bør ansvaret for luftfugtigheden varetages af et nyt og moderne stykke isenkram.

Tæm slangerne under gulvet

Primært i gamle serverrum ligger der mange strøm- og datakabler under det hævede gulv. Ryd ud i slangegården og skab en bedre luftgennemstrømning.

Skab varme og kolde gange

I de gamle serverrum befinder rack'ene sig ofte i 'klasseværelsesopstilling', hvor alle luftindtag peger i samme retning. Dermed sendes den varme luft ud i hovedet på de bagvedstående serveres luftindtag. Vend dem om, så der skabes rene kolde og varme gange (Cold-Aisle/Hot-Aisle) mellem serverne.

Indfør Cold-Aisle eller Hot-Aisle Containment

Når serverne er blevet vendt rigtigt, bør man overveje at indføre et Containment-system, der for alvor adskiller varm og kold luft. Et Containment-system vil for de fleste være det, der give den største direkte effekt på strømbesparelsen,

Installer sensorer

Opsæt sensorer i de områder, der mistænkes for at have problemer med temperaturen. Sensorenes datafangst bruges til at analysere temperaturerne, og selv en minimal investering i disse instrumenter, kan skabe basis for en mere hensigtsmæssig indretning med besparelser til følge.

Hæv temperaturen i datacentret

Eller rettere: Køl lidt mindre. Mange datacentre er koldere end nødvendigt. Sæt temperaturen op til 24 grader Celsius, det er rigeligt, og det sparer penge.

Installer variabel ventilation

Ventilatorer i traditionel serverrum-aircondition kører i én hastighed. Men hastigheden på propellen bør kunne variere efter behov, og køre langsommere, når det er muligt. En reduktion af omdrejningerne på 10 procent giver en strømbesparelse på 27 procent. Sænkes omdrejningshastigheden med 20 procent, opnås en besparelse på 48 procent.

Undersøg muligheden for frikøling

Frikøling kan være løsningen, men det afhænger af de lokale klimamæssige forhold. Kølingen foregår ved hjælp af luften udenfor, og altså uden egentlige køleelementer

Byg et nyt datacenter med modul-køling

Muligvis synger datacentre med køling i de hævede gulve på sidste vers. De nyeste undersøgelser viser, at der er større besparelser at hente ved såkaldt modul-køling, hvor enhederne køles separat i et specielt rack.

Gartner forventer ikke, at alle vil indføre samtlige spareråd. Men alle vil kunne bruge tre eller fire af dem med det samme i deres eksisterende datacenter, mener Paul McGuckin.

Der er yderligere information at finde her, i Gartner-rapporten How to Save a Million Kilowatt Hours in your Data Center.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere