Artikel top billede

Claus Ellebjerg Due, administrerende direktør i IT Factory-partneren Inopi, er overrasket over det pludselige kollaps. (Foto: gratis /)

Dansk IT Factory-partner: Jeg vidste intet om snyd

Beskyldningerne mod IT Factory-direktør Stein Bagger om svindel kommer helt bag på en dansk partner, der ellers lod til at være glad for samarbejdet. Andre partnere er tavse.

Den danske partner til IT Factory, it-firmaet Inopi, er overrasket over historierne om efterlysningen af Stein Bagger og beskyldninger om svindel for mindst 500 millioner kroner.

Administrerende direktør Claus Ellebjerg Due fra Inopi kendte intet til sagerne, før han læste om det i medierne i formiddags.

"Nej, det gør jeg ikke," siger han.

Direktøren forklarer, at han hverken har hørt fra JMI Invest, kurator eller IT Factory selv.

Tilfreds med samarbejde

Overfor Computerworld har partneren da også som en af de få danske partnere hos IT Factory givet udtryk for tilfredshed med samarbejdet på trods af, at der ingen omsætning har været.

"I de sidste tre år, har vi ikke solgt eller tjent noget på IT Factory-løsninger, for der har ikke været nogen," siger Claus Ellebjerg Due dengang.

Direktøren forklarede, at partnerskabsaftalen rækker ind i fremtiden.

"Der har været masser af blod sved og tårer og fælles arbejde frem mod fremtiden. Vi har ofret hver vores på det," sagde han.

Hos EDB Gruppen, der også står listet som partner, bekræftede kommunikationsdirektør Jesper Andersen også, at selskabet havde et samarbejde med IT Factory.

Men på trods af at en person fra EDB Gruppen ligefrem optræder på IT Factorys hjemmeside med rosende ord om samarbejdet, ønskede kommunikationschefen ikke at oplyse omfanget af eller nærmere indhold af samarbejdet.

Han ønsker udelukkende at oplyse, at EDB Gruppen sælger en business suite fra IT Factory med eget HRM-modul ovenpå.

"Beklager, det er så lidt, jeg kan hjælpe med," lød det dengang.

Andre sagde fra

Men tre ud af fem andre danske partnere på IT Factorys hjemmeside afviste i forrrige uge, at de overhovedet havde et samarbejde med IT Factory og forstod ikke hvorfor de stod på siden.

Der var tale om it-selskaberneIT-Companion og Nextus.

"LogIT har ikke lavet noget omkring IT Factory i flere år og har faktisk ikke nogen partneraftale med dem, så hvorfor LogIT er på IT Factorys hjemmeside som partner ved jeg ikke. Jeg har ikke noget detailkendskab til virksomheden, ud over hvad der kan læses om den." skrev bestyrelsesformand Bo Hembæk Svensson fra LogIT  i en email til Computerworld.

Ekspert: Brud på loven

ITF: Vi opdatere snart hjemmesiden
Hos IT Factory og Stein Bagger var man nu ikke berørt af, at der var partnere på hjemmesiden, som ikke mente de burde være der.

Hos IT Factory forklarede man, at selskabet blot følger sin faste procedure, som IBM, ifølge selskabet, også anvender, nemlig at en partner vil være registreret på hjemmesiden, indtil den pågældende selv meddeler, at partnerskabet ønskes ophævet, herunder også registreringen på hjemmesiden.

"Vi kan oplyse, at vi ikke har modtaget noget ønske fra nogen partnere om, at de ikke længere ønsker at stå listet på IT Factorys hjemmeside," skrev selskabet i et svar til Computerworld.

Samtidig henviste ITF til, at det i år opdaterer sin hjemmeside med nyt corporate ID og i forbindelse med Lotusphere 2009 i januar vil gennemgå og opdatere listen af partnere, så den er ‘up to date'.

Herefter vil selskabet følge den omtalte procedure igen, oplyses det.

"Vi kan desuden oplyse, at vi i samarbejde med IBM er ved at lægge sidste hånd på en procedure, som sikrer, at de partnere, som IT Factory har på PaaS, og som anvender IBM produkter, også er eller bliver partnere hos IBM. Det betyder, at der vil være ensartethed omkring de partnere, som står på IT Factorys hjemmeside og dem, som er registrerede partnere hos IBM," lød det dengang for fjorten dage siden.

Ekspert: Brud på loven
Lektor og cand jur. Anne-Dorte Bruun Nielsen Aarhus Universitet køber ikke den forklaring.

Hun er ikke i tvivl om, at der er tale om et brud på god markedsføringsskik og markedsføringsloven, hvor der er regler om vildledning af kunder.

"Ansvaret for at hjemmesiden er opdateret med rigtige oplysninger påhviler klart selskabet - ikke partnerne. Her er tale om brud på vildledning af kunder og urimelig mangelfulde oplysninger", siger hun.

Ekspert i markedsføringsjura lektor Jan Trzaskowski fra CBS vil ikke gå ind i den konkrete sag, men forklarer, at det at pynte sig med partner-referencer, der ikke er reelle, kan være et brud på markedsføringsloven.

"Det markedsføringsloven skal beskytte imod er, at nogle kunder bliver forledt til at tro et eller andet om produktet, så de køber det frem for noget andet. Og det kan man godt argumentere for, hvis et firma foregiver, at det her produkt bliver forhandlet ved en masse virksomheder - og det så viser sig ikke at være tilfældet," siger han.

Han understreger dog, at det vil bero på en konkret vurdering, om der er sket en overtrædelse.

"Spørgsmålet er, hvor opdateret det skal være, og om man har en reel aftale. Partnere lyder dog af mere end, at man bare har solgt via dem på et tidspunkt," siger lektoren.

Se alle Computerworlds artikler om IT Factorys kollaps.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere