Foto: Torben Klint

Advarslerne blinkede mørkerødt i IT Factory

Bestyrelsen i IT Factory overså en lang række faresignaler og levede ikke op til sit ansvar i den nu konkursramte og færdige danske it-virksomhed, mener Århus-professor.

Pudsigt nok er advarselslamper utroligt nemme at få øje på i det historiske bakspejl.

Efter IT Factory-konkursen står analytikere nærmest i kø for at fremhæve, at advarselslamperne blinkede mørkerødt allerede inden, it-fabrikken sprang i tusinde stykker med direktør Stein Baggers dramatiske exit i Dubai og fundet af falske fakturaer i et lejet kontorlokale i Gentofte.

Professor Claus Holm fra Handelshøjskolen ved Aarhus Universitet peger på, at bestyrelsen med Asger Jensby i spidsen skulle have bremset sagen meget tidligere.

Han fremhæver især Stein Baggers dobbeltrolle som både direktør og bestyrelsesmedlem som en meget farlig cocktail, der aldrig burde have været blandet.

"Bestyrelsen i IT Factory har simpelthen ikke været sin opgave voksen, fordi enmands-direktionen bestående af Stein Bagger har blandet sig i bestyrelsens beslutninger. Der bør naturligvis være en bredere bestyrelse, der kan fungere som kritisk kontrolinstans til direktionens beslutninger," lyder det fra Claus Holm.

Udover Asger Jensby og Stein Bagger var det kun Henning Børgesen, der sad med i IT Factory-bestyrelsen.

Fire blinkende lamper
Claus Holm peger på fire årsager til, at IT Factory-sagen burde have været stoppet i bestyrelseslokalet.

"En meget kraftig vækst, en karismatisk leder uden kundecases, interne kontrolsystemer ude af trit med firmaets størrelse og et kæmpe tilgodehavende på firmaets seneste regnskab burde have fået bestyrelse og investorer og til at råbe vagt i gevær," fastslår Claus Holm.

Århus-professoren fremhæver, at IT Factorys seneste regnskab viste et tilgodehavende på næsten 50 procent af den samlede balance.

Væksten i tilgodehavender har været væsentlig større end væksten i balancen, hvilket ifølge Claus Holm er yderst mærkværdigt

"Med en forestående finanskrise burde nogen nok have spurgt, hvordan selskabets kunder skulle være i stand til at betale de store tilgodehavender," påpeger Claus Holm.

Hvor kom overskuddet fra?
Udover Århus-professoren har erhvervsjournalist og forfatter til bogen Skandalen om Nordisk Fjer, Morten W. Langer påpeget over for TV2 News, at der var flere katastrofelamper, der blinkede.

Hvor var kunderne? Hvor kom det store overskud fra? Spørger han retorisk, mens han påpeger, at IT Factorys forretning ikke var blevet undersøgt tilstrækkeligt af hverken leasingselskaber og storleverandøren IBM.

Endelig langer Morten W. Langer ud efter pressen, der på nær få nyhedsmedier ikke har finkæmmet IT Factory og selskabets forretning i tilstrækkelig grad.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsesformand Asger Jensby fra IT Factory.

Computerworld ville ellers gerne have spurgt ham, om hvorvidt bestyrelsen havde stillet kritiske spørgsmål til Stein Bagger om regnskabet.

Om bestyrelsen havde en plan for, hvordan firmaets tilgodehavende på godt 60 millioner kroner skulle inddrives midt i en finanskrise.

Om bestyrelsen havde efterlyst kundecases.

Om hvorfor bestyrelsen ikke havde indsat controllere i regnskabsafdelingen, så snart virksomheden havde vokset sig stor og tilsyneladende stærk.

Og ikke mindst, hvorfor Asger Jensby som bestyrelsesformand havde tilladt Stein Bagger en plads i bestyrelsen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.