Er indholds-licens et effektivt våben mod piraterne?

Warner vil have amerikanske studerende til at betale en månedlig afgift, mod at de studerende frit kan downloade ophavsretsligt beskyttet indhold fra nettet. Ikke smart, mener danske politikere.

Stop heksejagten på piraterne ved at indføre en indholdslicens.

Tanken er, at alle bredbåndsabonnenter betaler en fast, månedlig afgift til teleselskaberne, der derefter distribuerer pengene videre til indholdsindustrien - og med ét slag kan download af ulovlige musik- og film-filer blive en legitim hobby.

Sådan lød forslaget fra Warner Music Groups Jim Griffin tilbage i marts. Nu ser det ud til at indholdslicensen skal afprøves på amerikanske universiteter, hvor ulovlig fildeling florerer som filipenser på en teenager-pande.

12 amerikanske universiteter inklusiv MIT, Stanford og Columbia har ifølge techdirt.com modtaget et udspil fra Warner Music Group der viser hvordan og hvorfor indholds-licensen skal afprøves.

De studerende betaler en gang om måneden
Grundlæggende går udspillet ud på, at de studerende kan hente indhold fra fildelingstjenester som Limewire mod, at de eller universiteterne betaler en månedlig afgift, og universiteterne måler antallet af downloads per sang.

Til gengæld vil pladeselskabet ikke sagsøge de studerende for fildeling inden for universiteternes mure.

Præcis hvordan penge-fordelingen til kunstnerne skal foregå, melder Warner Music Groups derimod intet om.

Skat på IP-adressen
I Danmark har vi fortilfælde med afgifter på eksempelvis blanke cd-rom'er, hvor pengene går til de udøvende kunstnere. og den meget omtalte medielicens, som omfatter alle bredbåndsbrugere med mulighed for en downloadhastighed på minimum 256 Kilobit per sekund.

Men danskerne skal nok ikke frygte at blive afkrævet en indholdslicens lige foreløbigt.

Det skyldes, at Christianborg-politikerne vender tomlen nedad for det amerikanske forslag, som Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby kalder "skat lagt oven på en IP-adresse".

"Det er fint, at pladeindustrien endelig kommer ud af starthullerne, men forslaget virker som om, man skal betale for fremtidige synder på forhånd. Warners forslag er jo for det første en avanceret måde at afkræve betaling for den enkelte sang, og for det andet er den fuldstændig skrævvredet i forhold til, hvor mange sange den enkelte internet-bruger henter," siger hun.

Også Socialdemokraterne rynker på næsen over indholdslicensen.

"Vi skal have gjort noget ved pirateriet, men jeg er dybt skeptisk over for forslaget om at betale for musik-download på forhånd. Desuden er det økonomiske mellemværende mellem teleindustrien og musikindustrien et unødvendigt link lige i denne sammenhæng," siger partiets mediepolitiske ordfører Ole Hækkerup.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Kompetera SolutionsDay 2017

Som it-professionel i dag forventes du at have et bud på fremtiden, fod på sikkerheden og fuldt styr på driften. På Kompetera SolutionsDay 2017 får du inspiration og svar - kom og hør spændende indlæg fra blandt andre Jakob Scharf tidligere chef for PET og Ken Bonefeld Nielsen, head of corporate security & ACA Department hos Sony Mobile Communications.

05. oktober 2017 | Læs mere


Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

10. oktober 2017 | Læs mere


EU persondataforordning - praktiske løsninger på dataudfordringer

Seminaret sætter fokus på dataportabilitet, Right to be Forgotten og 72-timers notifikationsreglen. Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Deltag og få indsigt i metoder og praktiske eksempler.

11. oktober 2017 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
It-direktør i Skat stopper - har fået ny topstilling i den danske it-branche
Claus Middelboe Andersen stopper som it-direktør i Skat, da han har fået en ny topstilling i den danske it-branche.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Sådan anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø
Dette whitepaper gennemgår hvordan du anvender du Microsofts Assessment og Planning Toolkit i dit it-miljø og kommer med specifikke råd og konkret vejledning til anvendelsen.