Er indholds-licens et effektivt våben mod piraterne?

Warner vil have amerikanske studerende til at betale en månedlig afgift, mod at de studerende frit kan downloade ophavsretsligt beskyttet indhold fra nettet. Ikke smart, mener danske politikere.

Stop heksejagten på piraterne ved at indføre en indholdslicens.

Tanken er, at alle bredbåndsabonnenter betaler en fast, månedlig afgift til teleselskaberne, der derefter distribuerer pengene videre til indholdsindustrien - og med ét slag kan download af ulovlige musik- og film-filer blive en legitim hobby.

Sådan lød forslaget fra Warner Music Groups Jim Griffin tilbage i marts. Nu ser det ud til at indholdslicensen skal afprøves på amerikanske universiteter, hvor ulovlig fildeling florerer som filipenser på en teenager-pande.

12 amerikanske universiteter inklusiv MIT, Stanford og Columbia har ifølge techdirt.com modtaget et udspil fra Warner Music Group der viser hvordan og hvorfor indholds-licensen skal afprøves.

De studerende betaler en gang om måneden
Grundlæggende går udspillet ud på, at de studerende kan hente indhold fra fildelingstjenester som Limewire mod, at de eller universiteterne betaler en månedlig afgift, og universiteterne måler antallet af downloads per sang.

Til gengæld vil pladeselskabet ikke sagsøge de studerende for fildeling inden for universiteternes mure.

Præcis hvordan penge-fordelingen til kunstnerne skal foregå, melder Warner Music Groups derimod intet om.

Skat på IP-adressen
I Danmark har vi fortilfælde med afgifter på eksempelvis blanke cd-rom'er, hvor pengene går til de udøvende kunstnere. og den meget omtalte medielicens, som omfatter alle bredbåndsbrugere med mulighed for en downloadhastighed på minimum 256 Kilobit per sekund.

Men danskerne skal nok ikke frygte at blive afkrævet en indholdslicens lige foreløbigt.

Det skyldes, at Christianborg-politikerne vender tomlen nedad for det amerikanske forslag, som Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby kalder "skat lagt oven på en IP-adresse".

"Det er fint, at pladeindustrien endelig kommer ud af starthullerne, men forslaget virker som om, man skal betale for fremtidige synder på forhånd. Warners forslag er jo for det første en avanceret måde at afkræve betaling for den enkelte sang, og for det andet er den fuldstændig skrævvredet i forhold til, hvor mange sange den enkelte internet-bruger henter," siger hun.

Også Socialdemokraterne rynker på næsen over indholdslicensen.

"Vi skal have gjort noget ved pirateriet, men jeg er dybt skeptisk over for forslaget om at betale for musik-download på forhånd. Desuden er det økonomiske mellemværende mellem teleindustrien og musikindustrien et unødvendigt link lige i denne sammenhæng," siger partiets mediepolitiske ordfører Ole Hækkerup.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
“Det er supergodt at overskride budgetterne. For faktum er, at man bliver klogere undervejs”
Meldingen er klar, når it-professor Stephen Alstrup skal levere opskriften på gode it-projekter i det offentlige. Budgetterne skal overskrides, og kravspecifikationerne skal gøres løsere. "Der er rigtig mange gode it-projekter, der har haft budgetoverskridelser. Det giver et meget stift forhold til leverandørerne, når man ikke kan lave budgetoverskridelser," siger han.
Computerworld
Rygte: Amazon opruster - kan være på vej til at åbne kæmpe-webshop i Danmark
Amazon kan være på vej til at åbne webshop i Danmark - måske allerede inden sommer.
CIO
Ansættelsen af ny CIO fik Jyske Bank til at hæve lønnen til hele direktionen: Så meget tjener en top-CIO i dag
Jyske Bank hævede lønnen til topchef Anders Dam og resten af selskabets direktion betydeligt, da selskabet i sommer ansatte top-CIO’en Peter Schleidt, der kom fra TDC. Grund: Peter Schleidt fik i TDC en højere løn end Anders Dam.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.