Artikel top billede

Lovgivning spænder ben for salg af brugte MP3-filer

Et amerikansk internetsted lufter planer om brugtbørs for digital musik. Forbrugerrådet hilser ideen velkommen i Danmark. Men juraen forhindrer det.

Det amerikanske internetsted Bopaboo har med sin blotte tilstedeværelse sat gang i en interessant debat om forbrugere og virksomheders muligheder med brugt digital musik. Det skriver netmediet Arstechnica.

Meningen er nemlig at tilbyde en platform, der gør det muligt for musikelskere at sælge deres lovligt downloadede musik, når det nye album med Rihanna fra iTunes er blevet for kedeligt.

Herhjemme kan enhver dansker i øjebikket frit videresælge den nyeste cd med Rihanna, når køberen ikke har lyst til at høre mere på pladen.

Men hvis musikken er købt og downloadet fra iTunes eller TDC Musik, er det ulovligt at videresælge den brugte musik.

Ophavsret forhinderer brugtsalg

Her har forbrugeren ingen lovlig mulighed for at slippe af med de elektroniske musikalbums, der typisk har en nypris på 80 kroner. Forbrugeren kan kun vælge mellem at destruere det digitale album med et klik på delete eller beholde det uønskede album på harddisken.

Samme problemstilling gør sig gældende på bogmarkedet. Her kan læseren sælge den nyeste roman af Carsten Jensen brugt i stedet for at lade den fylde op på reolen. Men er der tale om en e-bog eller en lydbog, kan den ikke videresælges brugt.

"Nej, det må man ikke. Men man kan frit videresælge ens lovligt indkøbte brugte musik, som findes på fysiske medier, siger it-advokat Kasper Heine fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.

Årsagen er ifølge Kasper Heine, at der findes en regel i ophavsretsloven, som giver lov til at videresælge eksemplarer, som lovligt er erhvervet på et fysisk medium.

"Men denne såkaldte konsumptionsregel gælder ikke for eksemplarer, som er købt i elektronisk form. Heller ikke selv om eksemplarerne, eksempelvis downloadede musikfiler fra iTunes, er erhvervet lovligt," siger Kasper Heine.

Kun videresalg af fysiske ting

Hos advokathuset Johan Schlüter bekræfter ekspert i ophavsretsloven, Peter Schønning, at det afgørende er, om forbrugeren har købt musikken eller bogen som et fysisk eksemplar eller som et digitalt eksemplar.

Ifølge juristen har reglen hjemme i ophavsretslovens paragraf 19, som kun giver mulighed for såkaldt konsumption, altså spredning, ved fysisk salg.

Ifølge Peter Schønning bliver det allerede diskuteret i den juridiske litteratur, om det såkaldte konsumptionsprincip bør udstrækkes til også at gælde ved onlinesalg.

"Hvor man jo kan spørge sig selv, hvad forskellen egentlig er," siger Peter Schønning.

Spændende marked åbner sig

Den manglende ret til at videresælge det digitale produkt sætter en effektiv stopper for et muligt brugtmarked for digitalt distribueret indhold. Et marked som både forbrugere og musikere kunne få glæde af, mener Forbrugerrådets telepolitiske medarbejder, Martin Salamon.

Han fortæller, at Forbrugerrådet ser positivt på ideerne om gensalg af MP3-musik, som kan give spændende nye mulighed.

"Det er et nyt marked, der åbner sig, hvor musikerne kan tjene penge på nye måder, og hvor forbrugerne kan udnytte musikken på nye måder. Og hvis det er sådan, at lovgivningen stiller sig i vejen, så skulle man måske kigge på den," siger Martin Salamon.

For at det kan lade sig gøre, skal man ifølge Martin Salamon finde nogle måder, som er forsvarlige, både set fra forbrugernes og musikernes side.

"Teknologien udvikler sig jo hele tiden, og det gælder om at sørge for, at vores regelværk følger med. Der er jo et brugtmarked for cd'er. Hvorfor ikke finde ud af, om der kan skabes et brugtmarked for mp3'ere?" spørger Martin Salamon.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital