Artikel top billede

99 procent af danskerne kan få bredbånd

Faste bredbåndsforbindelser er i dag tilgængelige for 99 procent af alle danske husstande og virksomheder, men det kan blive dyrt at få de sidste 21.000 husstande med, lyder det fra teleekspert.

Én procent, svarende til cirka 21.000 husstande og virksomheder, vurderes i dag at være uden for rækkevidde af de faste og trådløse bredbåndsteknologier i form af ADSL, fiber og WiMAX.

Det viser IT- og Telestyrelsens netop offentliggjorte Bredbåndskortlægning 2008.

Den bedste dækning finder man på Sjælland, Bornholm og Fyn, mens jyderne må trækkes med lavere hastigheder og ringere udbredelse.

Samlet set ligger Danmark helt i top med hensyn til udbredelsen af hurtige internetforbindelser.

Der mangler dog stadig det sidste før den politiske målsætning om, at alle danskere, der ønsker det, inden udgangen af 2010 skal kunne få en bredbåndsforbindelse.

"Jeg ser med glæde, at det går den rigtige vej med hensyn til at sikre bredbånd til alle danskere. Det er en målsætning, som vi har fokuseret på over lang tid, og som nu er tæt på at være nået," siger videnskabsminister Helge Sander (V).

I følge sidste års opgørelse var der i 2007 23.000 husstande, der ikke havde adgang til bredbånd, så Helge Sanders fremskridt består af ganske små skridt.

Dyr sidste procent

Det kan dog blive en dyr og langvarig proces at få den målsætning helt i hus.

"Det koster mange penge at dække de sidste hjørner," siger teleanalytiker i IDC, Brian Troelsen.

"Alle operatører, der kører butikken på almindelige økonomiske vilkår har ikke interesse i at dække de sidste områder. Det er der ingen penge i."

"Skal de sidste områder dækkes, skal staten diske op med en eller anden form for kompensation til udbyderne," siger han.

Den mobile bredbånds kan dog vise sig at være svaret på noget af problemet.

IT- og Telestyrelsen vurderer nemlig, at det er sandsynligt, at mobile bredbåndsteknologier i flere områder kan tilbyde bredbånd til flere af de husstande og virksomheder, der i dag ikke kan modtage bredbånd via de faste bredbåndsteknologier. Styrelsen kan dog ikke sætte tal på.

Målt på landets areal er den mobile bredbåndsdækning i dag på 89 procent.

Der er samtidig et krav om, at elselskabet ELRO, der i juni 2007 vandt FWA-auktionen, som giver mulighed for at udbyde landsdækkende WiMAX-bredbånd skal nå alle de husstande, der i dag ikke har adgang til bredbånd.

Hastigheden i fokus

Ud over tilgængelighed har også hastigheder på forbindelserne fået et hak opad.

"Med den høje tilgængelighed vi nu har opnået, er det også tid til at kigge ud over målsætningen om bredbånd til alle. Hvad nytter det, at man kan få en bredbåndsforbindelse, hvis den ikke giver adgang til alle internettets muligheder? Nettets anvendelsesmuligheder bliver alvorligt begrænset, hvis ikke den enkelte bruger har en fornuftig hastighed," siger videnskabsminister Helge Sander

Bredbåndsforbindelser med 2 Mbit/s er i dag tilgængelige for 96 procent af alle husstande og virksomheder, mens 68 procent har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse med 10 Mbit/s. Det oplyser IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere