Artikel top billede

Steve Jobs: Når det personlige brand giver bagslag

ComputerViews: Hvor stopper personen Steve Jobs, hvor begyndet firmaet Apple? Direktøren er nødsaget til at distancere sig fra Apple, hvis han vil undgå, at aktiekursen dykker, hver gang han nyser.

Hvad gør man, hvis man har haft så stor succes med at stå i spidsen for et firma, at man ikke kan få lov til at trække sig tilbage?

Når man i mange år har været galionsfiguren på et stolt og succesfuldt skib, er firmaets profil i høj grad præget af den personlige karisma, og, viser det sig, høvdingens personlige helbred.

Steve Jobs har måttet erfare på den hårde måde, at man ikke kan stille sig op og chokere it-verden med sine visionære planer, levere varen igennem 30 år, og så diskret bakke ud af lokalet, uden at det koster.

I USA raser debatten om, hvorvidt investorerne har ret til at blive informeret om topchefens helbred, efter Steve Jobs meddelte, at han ville holde et halvt års pause fra stillingen.

Debatten har til tider tangeret det groteske med vilde spekulationer og spekulative diagnoser baseret på tidligere udmeldinger.

Højt at flyve, dybt at falde

For Steve Jobs er problemet formentlig ikke kun et spørgsmål om PR-strategi og investorernes velvilje.

Alt hvad han har gjort og sagt tyder på, at hans personlige stædighed og ambitioner holder ham bundet til posten, også selvom han sidder derhjemme og "slapper af."

Hans personlige drive har skabt virksomheden flere gange og er formentlig ikke lige noget, som man slukker for uden videre. Det er selvfølgelig en god ting på kort sigt, da hans ønske om at vende tilbage vil være helt i top, men det løser næppe problemet.

For selvom mange måske ser Apple som en slags religion og Steve Jobs som guden, er det stærkt tvivlsomt, at han vil kunne holde trit i al evighed. En udfasningsperiode kunne sikre ham en mere fredelig exit-strategi, når tiden kommer.

Investorernes frygt bunder ganske paradoksalt i Steve Jobs' egen succes og hans evne til at revolutionere markedet.

Gang på gang har han satset stort, og sat alle kræfter ind på projekter, som ingen andre turde røre ved med en ildtang.

"Det kan ikke lade sig gøre"

Det typiske svar på Apples store nyheder er "det kan ikke lade sig gøre," og med lige så stor forudsigelighed viser Steve Jobs, hvordan det kan.

Normer og konsensus har aldrig været en stor del af hans beslutningsproces, og kombineret med en skræmmende god intuition, gør det ham uerstattelig i omverdenens øjne.

Det, som enhver karriereperson efterstræber allermest, at være uundværlig, er Apples store akilleshæl lige nu.

Spørgsmålet er så, om plasteret skal flås af eller fjernes stille og roligt.

Problematikken er ikke ny, og man behøver ikke lede i særlig stor radius fra Apples hovedkvarter for at finde et brugbart sammenligningsgrundlag.

Det kan lade sig gøre

For Microsoft var Bill Gates' ønske om en mere tilbagetrukket rolle en stor udfordring, men som verdens rigeste mand var han ikke just lavt profileret, så hvordan skulle det kunne lade sig gøre, uden at hele læsset væltede?

For Bill Gates var løsningen en trinvis overgang. Først stoppede han som direktør for foretagendet i 2000, mens han blev som bestyrelsesformand i Microsoft, og sideløbende oprettede sin helt egen stilling som chefudvikler.

I 2006 erklærede han, at han stille og roligt ville fase sig selv ud, mens han fokuserede på sin egen fond i stedet. I juni 2008 sagde han endeligt farvel til Microsoft.

Otte år skulle det altså tage for Bill Gates at overlade roret på en måde, som ikke gav investorerne panikanfald.

Indtil videre har Steve Jobs meldt ud, at han agter at vende tilbage til sommer. Spørgsmålet er så bare, om han kan formå og leve med en mindre rolle, så andre Apple-profiler kan vise hvad de kan.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje